Irréfutable essai de « successologie »
Lydie Salvayre
De nieuwe Lydie Salvayre is een bijtend, venijnig en komisch essay in de vurige schrijfstijl die we van deze auteur kennen. In achttien hoofdstukken zet zij een betoog vol ironische portretten, assertieve adviezen en gedragsregels uiteen die door de vermakelijke lay-out worden benadrukt. Zelf vindt ze dat ze het genre “handleiding voor persoonlijke ontwikkeling” te pakken heeft. Iedereen komt aan bod: van verschillende soorten schrijvers tot zogenaamd ongeschoolde “Bookstagrammers”, waaronder zelfs mannen met invloed, lezers en zijzelf. De auteur is duidelijk boos; de wereld van schone schijn past niet bij haar. Deze satire is uiteraard geestig en dient dan ook als zodanig te worden gelezen. Het is ook interessant dat erin verscholen zit wat de schrijfstijl en de denkwijze van Salvayre zo kwalitatief maakt. Het gaat dan over de grote auteurs die aan bod komen, van de oudheid tot heden, de smaak voor taal en de grote stijl en de liefde voor cultuur. De lezer wordt regelmatig uitgedaagd en aangemoedigd. Ook wordt de lezer blij, raakt hij geïrriteerd en soms bedroefd bij het aanzien van zo een rauw portret van het succes in onze maatschappij. Gelukkig vertrouwt Salvayre de lezer in het laatste hoofdstuk toe dat echte literatuur ondanks alles mogelijk is.
Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)
La visite
suivi de
Les filles de nos filles
Anne Berest
Dit werk bestaat uit twee theaterstukken die gewijd zijn aan vrouwen. Het gaat over de moeilijkheden van het moederschap, over iets anders zijn dan moeder en over de moeilijkheid voor een vrouw om erkenning te krijgen voor haar verdiensten.
La Visite is een lange monoloog. Een vrouw, een wetenschapper, een onderzoeker is pas moeder geworden. Die geboorte baart haar zorgen en roept een veelvoud aan vragen op. In afwezigheid van haar man praat de jonge vrouw over het moederschap, het leven van vrouwen en de erkenning voor vrouwen over alle delen van het leven. Er wordt uiteraard gedacht aan Marie Curie en aan de moeilijkheden waar zij met haar dochter (Ook een Nobelprijswinnares) tegenaan liep om geaccepteerd en erkend te worden voor hun intellect in een wetenschappelijke wereld die mannen domineerden. Ook wordt er niet voorbijgegaan aan Elizabeth Badinter en haar revolutionaire boek L’amour en plus (Flammarion, 1980) [in Nederland uitgebracht als De mythe van de moederliefde: geschiedenis van een gevoel]. Verder zijn er nog vele andere uitzonderlijke vrouwen die zonder hun briljante echtgenoten wellicht niet zouden zijn geweest wat ze zijn geworden.
Het toneelstuk Les filles de nos filles is een heus pareltje. Judith is een jonge vrouw. Ze komt onverhoeds bij de vernissage van een fototentoonstelling. Philippe, de fotograaf, is beroemd en zeer succesvol. Toen hij nog een jonge student was, is hij Judiths minnaar geweest. Judith is het model voor de foto’s van de vernissage. Van de ene wending naar de andere komt het verleden naar boven en “komt het tot leven”.
Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)
Trois femmes disparaissent
Hélène Frappat
Een roman, een biografie of een onderzoek, Trois femmes disparaissent dringt door tot de drie generaties actrices wier geschiedenis zich ondanks alles lijkt te herhalen. De oudste, Tippi Hedren, de muze van Alfred Hitchcock, die haar veel erkenning gaf met The Birds en No Springtime for Marnie. De film was een halfslachtige inwijding, want ze veranderde van een publiek verlangen in een publieke minachting, omdat ze dezelfde Hitchcock weigerde die haar terroriseerde. Dan komt haar dochter, Melanie Griffith, ook een actrice, die ook niet wordt gespaard voor haar rollen als onderdanige vrouw in de jaren 80, met name in Brian de Palma’s Body Double. Niet veel later zijn alle ogen gericht op Dakota Johnson, dochter en kleindochter van de twee voornoemde actrices, die op haar beurt in de rol van de ongeschikte vrouw in Fifty Shades of Grey vertolkte. Door de carrières van deze drie vrouwen te onderzoeken, kruipt Hélène Frappat in de huid van een ironische detective om ons een verbazingwekkend verslag te geven van hun leven en de rollen die ze hebben gespeeld. Van het een komt het ander en een ongelooflijke reeks van verontrustende toevalligheden ontvouwt zich, die recht doet aan deze vrouwen die zijn “verdwenen”, omdat ze zich naar de regels geschikt hebben.
Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)
Les deux dormeurs
Samy Langeraert
De anonieme held van dit korte verhaal leidt een rustig bestaan, waarin schrijven centraal staat. In de ochtenden en op maandag werkt hij als advertentieredacteur voor een reisbureau, en de rest van de tijd als dichter die zijn inspiratie uitwerkt in een schimmig hoekje van de cafetaria van een kunstcentrum. Aan deze twee wordt een derde personage toegevoegd, de “plumitif”, die zich bezighoudt met denken over het leven, verslag leggen van het dagelijks leven en enthousiast zijn over een groep gepensioneerde Portugezen die ook vaste gasten zijn en die elke dag op hetzelfde tijdstip samenkomen om te kaarten. Maar hij voelt net zoveel enthousiasme voor een gestreept T-shirt, waaraan de dichter al zijn gedichten opdraagt. De tijd vervaagt beetje bij beetje, dag na dag, onder het toeziend en soms geamuseerd oog van deze auteurs die niets gemeen hebben en toch naast elkaar leven. Samy Langeraert neemt de tijd om te kijken naar wat hem omringt, met mildheid en afstand, en uiteindelijk is er een authentiek plezier in het beschouwen van wat op het eerste gezicht, over van alles en nog wat zou kunnen gaan.
Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)
Croire. Sur les pouvoirs de la littérature
Justine Augier
Justine Augier schetst het ontstaan van haar professionele en literaire roeping en haar politieke overtuigingen. Dit staat in schril contrast met de publieke persoonlijkheid van haar onlangs overleden moeder. Haar moeder was nummer twee van de Franse politieke partij MoDem en tijdelijk Minister van Europese zaken tijdens de eerste ambtstermijn van Emmanuel Macron.
Middels verwijzingen naar haar eerdere werken trekt de auteur een rode draad die de rol van literatuur in zowel politiek als spiritueel opzicht en als daad van verzet.
Ze probeert haar moeder terug te vinden via het lezen van de boeken waarvan ze hield. Zo beseft ze dat haar strijd en overtuigingen uiteindelijk heel dicht bij die van haarzelf liggen.
Augier biedt hiermee een ingetogen verslag over rouw en overdracht. Het is een ontroerende viering van de therapeutische deugden van lezen en schrijven.
Emma Liebert
Librairie La Page (Londres)
Là où règnent les baleines
Jolan C. Bertrand
Een ontmoeting tussen Roanne, een 15-jarige jongere die wordt gepest, in volle opstand tegen haar moeder, en haar oom Kierzic, een norse en eenzame man die als kluizenaar in een vuurtoren woont.
Haar oom werd als kind gepest. Hij is stil en allergisch voor de beschaving; aan land en in menselijk contact verdort hij. Hij leeft teruggetrokken in een verwoeste vuurtoren, verloren te midden van de oceaan. Het lijkt erop dat hij een zware last met zich meedraagt die hem ertoe brengt alle mensen te ontvluchten, te beginnen bij zijn nichtje.
Midden in de nacht en in een storm denkt Roanne kinderstemmen uit de zee te horen. Ondanks het verbod van haar oom, benadert ze het water geïntrigeerd. Ze ontdekt een onderwaterwereld, bewoond door verbazingwekkende wezens, die niemand ooit heeft bestudeerd… niemand, echt niemand?
Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)
Over
Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.
Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.
De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.
Partners
- Aangeboden door : Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni