Boek LAB #11: de selectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #11 biedt u de mogelijkheid om de selectie van october van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

La petite menteuse
Pascale Robert- Diard

De 15-jarige middelbare scholiere, Lisa, liegt. Ze liegt tegen haar vriendin, haar leraar, de politie, tegen de onderzoeksrechter, tegen iedereen. Een leugen met grote gevolgen. Een man die wordt beschuldigd van verkrachting op basis van Lisa’s leugen, wordt veroordeeld en brengt enkele jaren in de gevangenis door. Hij gaat in beroep tegen de beslissing en tijdens het proces trekt Lisa haar verklaring in. Nee, er was geen verkrachting, het hele verhaal was verzonnen. Lisa vraagt om vergiffenis. Maar waarom heeft zij dan gelogen? Pascale Robert-Diard, die al 20 jaar als juridisch columniste werkt, baseert haar werk op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van La petite menteuse. De journalist en romanschrijfster ontmantelt en reconstrueert het proces, de duivelse spiraal, die leidde tot de verschrikkelijke veroordeling van een onschuldige man. Zij laat zien hoe de afgesloten schoolwereld, het gedrag van jongens en de blik van anderen, zielen verplettert tot soms vernietiging aan toe. Ze legt uit waarom Lisa, behalve zichzelf te vernietigen, geen andere keuze had dan te liegen. De schrijfster zorgt ervoor dat de lezer dit begrijpt. Irène Théry, die onlangs Moi aussi, la nouvelle civilité sexuelle (Seuil) uitbracht, heeft zich erover uigelaten. Veel meer dan hun dochters te beschermen, is het volgens Théry de plicht van ouders om jonge jongens, voordat zij volwassen worden, uit te leggen wat seksuele beleefdheid is: Ouders, voed jullie zonen op!

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

V13
Emmanuel Carrère

V13 staat voor vrijdag 13 november 2015. Het is de codenaam voor het proces van de aanslagen die op 13 november 2015 door drie groepen terroristen zijn gepleegd in het 10e en 11e arrondissement van Parijs en in Saint-Denis, de aanslagen in de Bataclan, het Stade de France en zes café-restaurants. Alle leden van de commando’s werden gedood, behalve een van hen, Salah Abdeslam. Hij activeerde het explosief dat hij bij zich droeg niet. Er worden twintig verdachten berecht in dit bizarre proces dat meer dan negen maanden zal duren. Emmanuel Carrère bood zich aan om verslag te doen van het proces voor het Franse weekblad L’Obs. Gedurende negen maanden, vijf dagen per week, is hij aanwezig. V13 is zijn juridische column. De auteur verslaat met precisie, eenvoud en eerbied de getuigenissen slachtoffers, over waar zij doorheen zijn gegaan, en het lijden van de nabestaanden van de slachtoffers, evenals het gedrag van de beschuldigden en hun verdediging. Emmanuel Carrère doet nauwgezet verslag van wat hij heeft gehoord en gezien. Zijn schrijversoog, vol menselijkheid, zonder haat, helpt ons om te delen en te begrijpen, om dichter bij degenen te komen die deze tragedie hebben overleefd. Een nuttig, onmisbaar en wellicht troost brengend boek.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)


Le jeune homme
Annie Ernaux

Als ik ze niet opschrijf, worden de dingen niet afgerond, maar enkel ervaren.” Uit
Het is een eenvoudig verhaal over een korte liefde tussen een vrouw en een dertig jaar jongere man. Het is ook een eerlijke en compromisloze roman van 48 bladzijden over waardoor de eerste Franse schrijfster die een Nobelprijs won, weer kon gaan schrijven. Als minnares van deze jonge man, kon ze precies doen waar haar werk over gaat: teruggaan in de tijd en die begrijpen. Het leesplezier van deze korte bladzijden is dus kenmerkend voor de stijl van Ernaux alsook de thema’s die haar nauw aan het hart liggen – relaties, classicisme, seksisme. Dit terwijl de weken die ze met deze student heeft doorgebracht voor haar het middel worden om gedachten, tijdperken en identiteiten over elkaar heen te leggen. “Met hem ging ik door alle periodes van het leven, mijn leven.” In Le Jeune homme ziet de lezer wat het talent van de Nobelprijswinnaar voor literatuur van 2022 bepaalt. Het is het volgen van een “ik” die ons, tussen literatuur, geschiedenis en sociologie aanzet tot nadenken zonder enige dwang. Annie Ernaux schrijft het leven door haar eigen leven te onderzoeken. Dit doet ze met een verontrustende zachtheid, een zachtheid die ons herinnert aan het belang van het expliciteren van onze – de – werkelijkheid. Le jeune homme lees je in één ruk uit en blijft je nog dagen bij. Ernaux laat zien dat de realiteit van het bestaan inderdaad wordt uitvergroot en geconcretiseerd wanneer die wordt geschreven, maar zeker ook wanneer die wordt gelezen.

Hugo Scheubel
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Trois soeurs
Laura Poggioli

“Hij slaat je, omdat hij van je houdt.” (Russisch gezegde).
Volgens de cijfers van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken overleed in 2013 elke 40 minuten een vrouw door toedoen van haar partner. Dat gebeurt zonder enig wettelijk of politioneel optreden om deze vrouwen te beschermen tegen geweld en misbruik van de mensen in hun omgeving. In de zomer van 2018 echter veroorzaakte een macabere gebeurtenis opschudding in de Russische samenleving. Drie zussen vermoordden hun vader, een monster dat hen jarenlang had geslagen, vernederd en misbruikt. Rusland was tot op het bot verdeeld tussen de getuigen en de verdedigers van de jonge meisjes enerzijds en de advocaten van de onaantastbare plaats van de man in huiselijke intimiteit anderzijds. Een paar jaar eerder ging de schrijfster Laura Poggioli naar Rusland en werd verliefd op de Russische cultuur, de Russische taal, maar vooral ook op Mitya, een man met wie ze ook deze onverklaarbaar heftige liefde zou beleven. Trois sœurs biedt haar de mogelijkheid om het tragische verhaal van de zusjes Khachaturyan te kruisen met haar herinneringen als westerse vrouw. Daarnaast neemt Poggioli ons in haar boek mee op een krachtige en gepassioneerde reis door de geschiedenis van het grote Rusland tot aan het Poetin-tijdperk – waarin zelfs het meest vernietigende bewijsmateriaal zijn weg naar justitie niet vindt. Poggiolo stelt met dit werk, dat zowel een roman als een essay is, op knappe wijze de begrippen overheersing, onderwerping en zwijgen ter discussie. Dit maakt het boek zo noodzakelijk.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Chien 51
Laurent Gaudé

Griekenland is bankroet en staat op het punt te worden overgenomen door Gold Tex, een multinational die het land ingrijpend wil veranderen. De bevolking komt in opstand. Zem Sparakis een van de demonstranten en verraadt zijn wapenbroeders. Hierom wordt hij verbannen en overleeft hij in Zone 3, de meeste ellendige wijk van Magnapole, zonder enige hoop op terugkeer. Zijn nachten brengt hij door in een nachtclub in de wijk RedQ waar hij Okios neemt, een drug die net zo verslavend is als opium en die hem helpt Athene terug te vinden zoals hij de stad heeft verlaten. Hij is wat met noemt een gewone “hond”, een gedegradeerde politieman, geroepen om samen te werken met de politiemachten die de stad regeren. Op een dag wordt hij opgeroepen voor de moord op een man die ontdaan is van zijn ingewanden. Onder toezicht van een Zone 2-onderzoeker, staat hij op het punt een nieuw onderzoek op te zetten om zijn verleden naar boven te halen en dat hem terugbrengt naar de menselijke wereld, de hoop en het vertrouwen.
Chien 51 is een combinatie van een detective en een sciencefictionverhaal. Het is een mysterieuze, melancholische roman die je bijna niet weg kunt leggen.

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

Ada et Graff
Dany Héricourt

Ada en Graff zijn beide in de zeventig en hebben het nodige meegemaakt in het leven.
Ze observeren elkaar, temmen elkaar en delen hun wonden, om een gezamenlijk verhaal te beginnen.
Gevangen in een verleden dat ze graag willen vergeten, bundelen ze hun krachten, zodat het licht sterker is dan de schaduw die op de loer ligt.
Liana Levi creëert innemende en eigenaardige personages. Aan de ene kant een excentrieke, oudere Engelse weduwe die naar de enigszins verloren hoek van het Centraal Massief is verhuisd en aan de andere kant een wilde Roma koorddanser en paardendresseur die met zijn paard achtergelaten is door zijn circus.
Met dit rijke, dichte en ontroerende verhaal begint de lezer aan een multidimensionale reis naar het hart van Europa, de geschiedenis en de cultuur.

Emmanuelle Liebert
Librairie La Page (Londres)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londres

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlin

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.


Partners

  • Aangeboden door: Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni