Hartslag #16: werken van in Frankrijk gevestigde kunstenaars in de tentoonstelling “The Measure of The World” in Radius in Delft 

Onze hartslag #16 nodigt je uit om werken van in Frankrijk gevestigde kunstenaars te ontdekken in de tentoonstelling “The Measure of The World” in Radius in Delft van 25 februari t/m 14 mei 2023.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Bij deze hartslag kun je kans maken op uitnodigen voor de tentoonstelling The Measure of The World met werken van de kunstenaars Laura Huertas Millán (Frankrijk/Colombia) en Madison Bycroft (Australië/Frankrijk) in het centrum voor hedendaagse kunst en ecologie Radius in Delft van 24 februari t/m 14 mei 2023. 

Abonneer je op het Instagram-account van het Institut français NL en waag je kans door een vraag te beantwoorden in een Instagram story. De winnaars worden via hun Instagram-account gecontacteerd. 

Deze groepstentoonstelling draait om de spoken van het westerse verlichtingsdenken en de relatie tussen wetenschap, waarheidsvinding en de wereldbeelden die daaruit volgen. Met het werk van vijftien kunstenaars vormt de tentoonstelling een gespreksaanzet voor het NATURECULTURES-jaarprogramma en presenteert het een eerste tegenpunt op de crises van nu, die getuigen van de perverse realiteit van het modernisme. 

Journey to a land otherwise known van Laura Huertas Millán

Journey to a land otherwise known is geïnspireerd op de eerste verslagen van de botanische en etnografische verkenningen van Amerika door conquistadores, missionarissen en wetenschappers. De film speelt zich af in een betonnen, brutalistisch gebouw uit 1970 genaamd de Tropische Kas van Lille. De camera neemt hierbij het perspectief aan van verkenners op een expeditie door de zogenaamde “Nieuwe Wereld”. De film laat, zien hoe de fascinatie voor nieuwe, pas ontdekte gebieden gepaard ging met bevooroordeelde en kleinerende opvattingen over de inheemse bewoners, waardoor de mythe ontstond dat deze zogenaamde wilde mensen gekoloniseerd en opgevoed moesten worden door de Europeanen. 

Laura Huertas Millán, Journey to a land otherwise known, 2011
Foto : Gunnar Meier © Radius 

BIOPIC, or Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée van Madison Bycroft

De film BIOPIC is gebaseerd op de historische figuur Chèvaliere d’Éon, een  Franse diplomaat, spion en soldaat met een androgyn voorkomen die leefde in de achttiende eeuw. Gedurende hun hele leven presenteerde Chèvaliere zich als man en als vrouw. In de film vertolken drie jongvolwassene hoofdpersonen genaamd Charlie, Lu en Andrea de rol van Chèvaliere. Ze bekleden een positie aan het hof van de Franse koning Lodewijk, de patriarch en beschermheer van het landgoed waar de film zich afspeelt. Lodewijk is zeer geïnteresseerd in taxonomie, een tak van de wetenschap die zich bezighoudt met het vinden, beschrijven, benoemen en indelen van organismen. Taxonomie is bij uitstek een wetenschapsleer die voortkomt uit het filosofische en wetenschappelijke wereldbeeld van de Verlichting, waarin alle gebieden, planten en diersoorten in de toenmalige Europese kolonies werden geclassificeerd. Lodewijk is vastbesloten om de erkenning van de aristocratie te winnen door een nieuwe plant te vinden en benoemen. Tegelijkertijd fantaseren Charlie, Lu en Andrea over een nieuw leven, ver weg van het strenge hof waar zij deel van uitmaken. 

Madison Bycroft, BIOPIC, or Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée, 2021
Foto : Gunnar Meier © Radius

Over

Radius een centrum voor hedendaagse kunst en ecologie, opgericht in 2021 door Niekolaas Johannes Lekkerkerk en gevestigd in Delft. Het programma van Radius is gewijd aan kunst en wetenschap, met een focus op klimaat, ecologie en milieu. Het kunstcentrum biedt tentoonstellingen, lezingen, screenings, workshops en seminars. 

Informations pratiques