Boek Lab#30 : la sélection d’été par les librairies de Londres, Amsterdam et Barcelone (L.A.B)

Ons boek-LAB #30 biedt u de mogelijkheid om de zomerselectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Barcelona te ontdekken.

La beauté des Maths
Antonio J. Duran, Francisco Martin Casalderrey, Javier Arbonés et Pablo Milrud, Juan Antonio Aguilera (Préface)

Het ideale boek voor de zomer, vol met passie! Is wiskunde niks voor jou en heb je het altijd maar een vreemde, rare en haast enge wereld gevonden? Dan is dit het boek voor jou. In dit boek herontdek je de wiskundige wereld, leer je wiskunde beter te begrijpen en begin je er zelfs een beetje van te houden. Filosofie en wiskunde waren natuurlijk altijd al een goede combinatie, maar wiskunde is ook kunst en poëzie. Er is altijd wel een praktische en esthetische waarde van wiskunde terug te vinden in het echt, of dat nu is bij beeldende kunst of bij muziek. Wanneer je plots en onverwachts die wiskundige schoonheid ergens in ontdekt, dan kan wiskunde je haast niet meer koud laten. Dit boek laat je de wonderlijke wereld zien vanuit wiskundig perspectief en er zal zo een hele nieuwe wereld voor je open gaan. 

Pierre-Pascal Bruneau 
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

D’or et de jungle
Jean-Christophe Ruffin   

Waarom heeft deze roman vol avontuur en verwachting de critici overtuigd? Omdat wij erin geloven! Jean-Christophe Rufin weet hoe hij een plot moet verweven. Deze keer neemt hij ons mee naar het einde van de wereld, naar Brunei, om getuige te zijn van een “kant-en-klare” staatsgreep. Een eenvoudig verhaal over huurlingen? Niet alleen dat: een zeer speciale agent, met een verleden dat ongetwijfeld een beetje schimmig is, heeft zelf de ‘deal’ voorgesteld aan de toekomstige opdrachtgevers, de grote bazen van de digitale technologie! Jean-Christophe Rufin heeft het verhaal van begin tot eind in de vingers en biedt de lezers een echte spionageroman die een genot is om te verslinden. Pas als je het boek dichtslaat, neem je de tijd om met vrees te bedenken dat dit zomaar zou kunnen gebeuren…

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Depuis toujours nous aimons les dimanches
Lydie Salvayre

Lydie Salvayre, gepresenteerd als een gevestigde, bekende en erkende dame van de hedendaagse literatuur, is niet minder een revolutionair in hart en nieren. En niet alleen in de geest. Neem bijvoorbeeld haar nieuwste boek: “Depuis toujours nous aimons les dimanches” (We hebben altijd van zondagen gehouden), met zijn nogal onschuldige titel. Tja, we houden nu eenmaal van zondagen: we rusten, we slapen, we lunchen, we tuinieren, we hebben tijd, en wat dan? Nou dan? Precies! Laten we de nodige maatregelen nemen tegen de « apologeten voor andermans bezigheden », aldus Lydie Salvayre. Ze zegt het niet echt, maar door hen af te schilderen als de vernietigers van onze diepste natuur, met een lichte, bijna onmerkbare verwijtende ondertoon over onze dienstbaarheid, door hen af te beelden als de enige – en rijke – begunstigden van dit aberrante onrecht, leidt ze, vooral in de prachtige eerste dertig pagina’s, een aanklacht in tegen de bovengenoemde apologeten en, bovenal, een pleidooi voor de complexiteit van de menselijke natuur. Dit boek is een bravourestuk!

Christian Vigne
Llibreria Jaimes (Barcelone)

Psychologie de la connerie
Jean-François Marmion

Onzin is op alle plekken aanwezig, een beetje zoals zuurstof. De lucht die we inademen… en uitademen. De alomtegenwoordigheid ervan en het feit dat we er allemaal op de een of andere manier mee geconfronteerd worden, samen met het bewijs dat we er allemaal onvermijdelijk potentiële en effectieve verspreiders van zijn, maakt het een fascinerend onderwerp voor een aantal disciplines. Hoe fascinerend onzin ook is, het is nooit duidelijk en precies gedefinieerd door specialisten zoals bijvoorbeeld psychologen. Jean-François Marmion, zelf psycholoog, probeert het te definiëren in dit amusante en boeiende boek, waarbij hij de hulp inroept van filosofen, sociologen en schrijvers – er zijn nooit te veel mensen voor zo’n project – vooral omdat men het er van tevoren over eens is dat het niet kan worden uitgeroeid. Sterker nog, die mogelijkheid wordt al vanaf de eerste bladzijde uitgesloten: “Wie hier binnenkomt, laat alle hoop varen”. De enige zekerheid is dat je een fantastische tijd zult hebben, rijk aan informatie, analyses en situaties. De humor is altijd aanwezig, de analyses briljant en het onderwerp constitutief voor de menselijke natuur.

Christian Vigne
Llibreria Jaimes (Barcelone)

Singeries
Franz Bartelt  

Een jonge jongen zorgt voor veel opschudding in zijn nieuwe klas. Ondanks dat hij een voorbeeldige leerling lijkt, is hij al zestien keer van school afgestuurd en lukt het hem steeds niet zijn emoties te bedwingen wanneer iemand hem een compliment geeft. Er ontstaat een vriendschap tussen hem en een van zijn nieuwe klasgenootjes, die ook de verteller van dit verhaal is. De verteller leert al snel de doldwaze familie van zijn nieuwe vriend kennen, bij wie hij zich erg gelukkig lijkt te voelen. Bij hem thuis doen ze zich tegoed aan wafels en stoofschotels en zijn familie blinkt ook nog eens uit in een wel heel bijzondere en moeilijke dansvorm. Deze roman zit boordevol fantasierijke personages die de meest bijzondere achternamen dragen. Het is een roman vol met humor, maar de schrijver vertelt ook op prachtige wijze over de bijzondere band tussen twee totaal verschillende kinderen. Met deze roman slaagt de schrijver erin de wonderen van een wereld vol saamhorigheid en altruïsme te laten zien aan de lezer.

Virginie Bobin-Boury
Librairie La Page (Londres)

Le Couteau – Réflexions suite à une tentative d’assassinat  
Salman Rushdie 

Salman Rushdie gaat in dit boek op zoek naar een antwoord voor zichzelf op de mesaanval waar hij slachtoffer van was op 12 augustus 2022. Rushdie laat met zijn scherpe en toch verfijnde schrijfstijl de lezer zien hoe veel meer kracht er te putten valt uit humor en kunst ten opzichte van geweld. Het is een toegankelijk en ontroerend boek dat vol met levensvreugde zit en Rushdie zal met Le Couteauongetwijfeld een blijvende stempel weten te drukken op het literaire veld. Hij beschrijft zijn herinneringen van wat de dader precies deed, in een poging om zowel ook zijn leven als zijn mogelijke beweegredenen beter te kunnen begrijpen. Tegelijkertijd schetst hij ook een beeld van de mensen die hij om zich heen heeft en die hem onvoorwaardelijk blijven steunen. Rushdie verzet zich in dit boek met gebalde vuist tegen een slachtofferrol en zijn volharding en gevoel voor humor zijn bewonderenswaardig te noemen. Zijn Ralph Lauren pak mag dan wel helemaal aan flarden zijn gescheurd, er zijn toch nog heel veel goede redenen om de toekomst met een glimlach tegemoet te zien. 

Virginie Bobin-Boury
Librairie La Page (Londres)

À propos

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé a été créée en septembre 2014. La librairie est située au 529 Keizersgracht, dans une vieille demeure du XVIIe siècle, au cœur du quartier historique d’Amsterdam. Librairie générale, Le Temps Retrouvé est la seule librairie exclusivement française des Pays-Bas. Elle offre un large choix de romans, nouveautés et classiques, bandes dessinées et romans graphiques, essais et biographies, policiers et littérature de l’imaginaire et poésie. Une pièce entière est consacrée à la littérature jeunesse. Le Temps Retrouvé, en association avec la fondation l’Échappée Belle, et avec le soutien de l’Institut français des Pays-Bas, organise de nombreuses rencontres avec des auteurs français.

Librairie La Page
Londres

Depuis 1978, la librairie La Page permet à tous les francophiles de Londres de trouver des livres en français au cœur du quartier de South Kensington. Repaire de culture et d’histoires, la librairie s’est développée en 2015 en agrandissant sa surface de vente et en s’ouvrant à la vente en ligne pour répondre aux besoins des clients dans tout le Royaume-Uni. Ayant à cœur de mettre en lien les éditeurs, les auteurs et les lecteurs, la librairie La Page œuvre à une coopération renouvelée avec les Institutions francophones locales, notamment l’Institut Français, dans la promotion de la littérature francophone et des traductions de l’anglais.

Llibreria Jaimes
Barcelone

Llibreria Jaimes a été fondée en 1941 par Jaume Arnau Pericàs, imprimeur de profession et fils d’imprimeur, et son épouse Isabel. Leur amour des livres les a amenés à ouvrir la librairie alors qu’ils se trouvaient en pleine période d’après-guerre. Avec la proximité du Lycée Français et le contact constant avec les directeurs, les enseignants et les élèves, cela les a amenés à commencer à importer et à vendre des livres scolaires et de lecture de cette école.

Partenaires

  • Proposé par : Institut français NL ; Institut français Madrid ; Institut français du Royaume-Uni