Boek Lab#23 : de novemberselectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #23 biedt u de mogelijkheid om de oktoberselectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Une histoire romaine
Louis-Philippe Dalembert

 
Louis-Philippe Dalembert was een van de finalisten van de Prix Goncourt 2021 met zijn indrukwekkende roman ‘Milwaukee Blues’. Geïnspireerd door de moord op George Floyd, vertelt ‘Milwaukee Blues’ het verhaal van een tiener, die dankzij American football uit het getto had kunnen onsnappen, maar wiens leven op brute wijze werd kortgesloten door racistische criminelen die hem in 1955 vermoordden. ‘Une histoire romaine’ is ver verwijderd van het Midwesten en racisme. Louis-Philippe Dalembert vertelt ons met veel humor en verve het verhaal van twee families in Rome, die niets met elkaar gemeen hebben. De familie de Pretis woont op de rechteroever van de Tiber, op slechts een paar minuten lopen van het Vaticaan. Afstammend van een lange lijn aristocraten, vroom katholiek en nu berooid, wordt de Pretis familie geleid door de oude contessa. De familie Guerrieri Sabatelli, rijke joden die niet erg religieus zijn, woont op de linkeroever, vlakbij de Engelenburcht. Een oude dame, Zia Rachele, die er een hele andere levensstijl op na houdt dan de contessa, regeert over het palazzo in Via Giulia. Louis-Philippe Dalembert nodigt ons uit voor een wandeling door Rome, van de jaren dertig tot heden, in de stijl van Stendhal. Hij geeft ons de indruk dat hij zijn hele leven al in Rome woont, zo nauwkeurig beschrijft hij de plaatsen, die deel uitmaken van dit kleine wereldje. Als je van Italië en Rome houdt, laat je dan verleiden door de gevoelige en ingetogen manier van schrijven in ‘Une histoire romaine’, een charmante Italiaanse komedie waarbij de roemrijke traditie van de films van Vittorio de Sica, Ettore Scola en af en toe zelfs van Dino Risi in beeld komt.

Pierre-Pascal Bruneau 
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Ségurant, le chevalier au dragon
Emanuele Arioli 

Ongelooflijk maar waar: een nieuwe Arthurroman! Mediëvist Emanuele Arioli besteedde meer dan tien jaar aan zijn zoektocht naar manuscripten en de publicatie van dit verhaal. Na het afstruinen van bibliotheken in heel Europa, creëerde hij een magnifiek werk: de verloren roman en zijn vervolgen, geïllustreerd met originele boekversieringen en reproducties van hoge kwaliteit van verschillende pagina’s uit de kostbare manuscripten. De avonturen van Ségurant, de ridder met de draak, zijn waarschijnlijk geschreven tussen 1240 en 1279 in Noord-Italië. Het is een prozaroman die deel uitmaakt van de romancyclus van de Ridders van de Ronde Tafel. Net als Yvain, doodt Ségurant leeuwen en net als Lancelot wint hij elk toernooi waaraan hij meedoet. De heldendaden van deze ridder hebben echter een ander doel dan die van zijn voorgangers: niet om de Vrouwe te dienen die hij liefheeft, maar om de roem van zijn familie te vergroten. Hij verricht zijn heldendaden dus als beschermheer van de familie en de hoofse liefde wordt vervangen door mannelijke vriendschap. Dan wordt onze dappere ridder het slachtoffer van een betovering die hem een denkbeeldige draak laat achtervolgen! Morgane en haar volgelingen overtuigen Arthur en zijn ridders ervan dat Segurant zelf niet meer is dan een luchtspiegeling, en hij wordt veroordeeld tot de vergetelheid. Alle elementen van het beeld van de profane held komen zo samen. De manier waarop het verhaal wordt verteld, daagt lezers uit en onderwerpt hen aan humor en poëzie. We bevinden ons inderdaad aan het einde van het riddertijdperk, een tijd waarin personages, vertellers en lezers allemaal een spel spelen met codes, tot groot genoegen van de moderne lezer! Kortom, een juweel van een boek dat je onderdompelt in de geweldige wereld van Arthur. 

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

La Reine aux yeux de lune 
Wilfred N’Sondé

In dit aangrijpende historische verhaal dompelt Wilfried N’Sondé ons op meesterlijke wijze onder in het koninkrijk Kongo (het huidige Angola) van de 17e eeuw door het lot te beschrijven van Kimpa Vita, de Afrikaanse profeet-koningin. Ook bekend als Dona Béatrice, werd ze vanaf haar geboorte erkend als nganga marinda, de tussenpersoon tussen de mensenwereld en het domein van de geesten. Van jongs af aan was Kimpa Vita in staat om zich af te zonderen van de wereld van de levenden om het hiernamaals te bereiken. Het was tijdens een van haar “reizen” dat de heilige Antonius aan haar verscheen en haar opdroeg het koninkrijk Kongo te bevrijden van het Portugese juk. Deze uitzonderlijke vrouw neemt het woord om haar verhaal te vertellen in de eerste persoon enkelvoud, als een lange biecht, van haar geboorte tot haar dood op de brandstapel op 24-jarige leeftijd. Want hoewel deze profeet met intelligentie en toewijding werkte aan de hereniging van het land, kon ze de oorlog en de gevoelens die tot haar ondergang leidden niet voorkomen. ‘La Reine aux yeux de lune’ is zo veel meer dan alleen een biografie die bewerkt is tot een roman; het is een vreugdevolle viering van een almachtig Afrika en een buitengewone vrouw. Wilfried N’Sondé benoemt met zijn elegante schrijfstijl de historische feiten die de vergeten grootsheid van het Afrikaanse continent onthullen, en drukt zo zijn stempel op het collectieve bewustzijn van vandaag.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Le Théorème du Vaquita
Hugo Clément, Vincent Ravalec et Dominique Mermoux 

Met ‘Le Théorème de Vaquita’ werpt journalist en milieuactivist Hugo Clément licht op een terrein dat hij goed kent, namelijk klimaatverandering, het verdwijnen van biodiversiteit en de invloed van de mens op het milieu. De reportages van de journalist zijn niet moralistisch, maar gebaseerd op wetenschappelijke studies en bewezen feiten die iedereen die niet op de hoogte is van de huidige stand van zaken van het milieu de rillingen over de rug doen lopen. Het is echter niet zijn bedoeling om ons te overstelpen met ondraaglijke gegevens, maar om zijn betrokkenheid en legitieme empathie voor dieren over te brengen. Met behulp van de pen van Vincent Ravalec en de ragfijne lijnen van Dominique Mermoux aarzelt hij niet om met humor bepaalde situaties te bagatelliseren waar de mens, de eeuwige vernietiger van de biodiversiteit, weinig aan toe te voegen heeft. Een even leerzaam als ontroerend stripverhaal, dat iedereen zou moeten lezen, vooral de generaties die nog niet begrepen hebben hoe belangrijk het is om onze wereld te beschermen – en wel nu. 

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

A pied d’œuvre
Franck Courtes 

Franck Courtès werkte meer dan twintig jaar als freelance fotograaf voor grote Franstalige bladen en publiceerde daarnaast ook nog sporadisch bestsellers. Door de toenemende digitalisatie werd zijn baan zinloos. Berustend besloot hij om zich te verdiepen in zijn levenslange passie voor literatuur, ook al betekende dit een drastische verandering in zijn levensstandaard. Gewillig gaf hij een zekere mate van comfort op, omdat voor hem de voldoening van de dagelijkse praktijk van het schrijven deze opoffering waard was. Zijn verlangen om een bepaalde mate van vrijheid te behouden om deze activiteit uit te oefenen, beperkte echter aanzienlijk het soort banen waarop hij kon solliciteren om in zijn dagelijks levensonderhoud te voorzien. Hij schreef zich in op een platform om zijn diensten aan te bieden als klusjesman, maar had moeite om genoeg opdrachten aan elkaar te rijgen en gleed geleidelijk af van onzekerheid naar armoede. De auteur biedt ons een krachtig en schokkend verslag van de hindernissen waarmee een vastberaden auteur wordt geconfronteerd in zijn zoektocht naar lezers; het ontroerende verhaal van een man die vastbesloten is om, tegen alle verwachtingen in, van de literatuur te leven.

Emma Liebert 
Librairie La Page (Londres)

Nous traverserons des orages 
Anne-Laure Bondoux

Een roman die teruggaat in de tijd en het verhaal vertelt van de familie Balaguère op de boerderij “Les Chaumes” in de Morvan, vanaf de Eerste Wereldoorlog tot heden. Een eeuw van mannen met sterke karakters, allemaal geworteld in geweld dat van generatie op generatie lijkt te zijn doorgegeven. Ze hebben allemaal een christelijke naam en de naam van een boom die hen karakteriseert: viriliteit, kracht, moed. Vier generaties gekweld door geheimen, die de eeuw ontstijgen en onderdeel worden van een grotere geschiedenis. De verteller, wiens identiteit we niet kennen, richt zich tot Saule, waarschijnlijk de laatste nazaat, met een brief, waarvan de cursieve passages ons een gedetailleerd beeld geven over de betreffende periode en de historische context. Een familiesaga over de impact van ervaringen op volgende generaties en de zoektocht naar de waarheid, dat vragen oproept over ons heden, onze toekomst en de wereld die we hebben leren kennen.

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlijn

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni