Cultureel partnerschap: het educatieve en artistieke project van de Groupe Grenade en Codarts ondersteund in Rotterdam, Den Haag, Marseille en Aix-en-Provence  

Het Institut français NL werkt samen met de Groupe Grenade en Codarts en ondersteunt een project van choreografische residenties en voorstellingen die 20 jonge dansers samenbrengen in Rotterdam, Den Haag, Marseille en Aix-en-Provence van 28 augustus 2023 tot het voorjaar van 2024.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.

Het Institut français NL werkt samen met de Groupe Grenade en Codarts en ondersteunt een project van choreografische residenties en voorstellingen die 20 jonge dansers samenbrengen in Rotterdam, Den Haag, Marseille en Aix-en-Provence van 28 augustus 2023 tot het voorjaar van 2024.

Dit project markeert de eerste samenwerking tussen twee dansscholen, Groupe Grenade in Aix-en-Provence en Codarts in Rotterdam. 20 jonge dansers, 10 dansers van Groupe Grenade en 10 dansers van Codarts in de leeftijd van 13 tot 22 jaar, van amateurniveau tot het einde van de middelbare school, zullen deelnemen aan verschillende residentieperiodes van 28 augustus tot 2 september 2023 in Rotterdam, van 23 tot 27 oktober 2023 in Aix-en-Provence en van 23 tot 28 januari 2024 in Rotterdam. 

Het project mondt uit in een origineel choreografisch programma dat op 30 en 31 januari 2024 wordt gepresenteerd als onderdeel van het Holland Dance Festival in Den Haag en gedurende 2024 in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. 

Het programma bevat gevarieerd repertoire, waaronder fragmenten uit Room With A View van (LA)HORDE/Ballet National de Marseille en Attractor van Lucy Guerin. De dansers verkennen nieuwe praktijken en opkomende esthetieken, aangevuld met bezoeken aan de drie steden. 

Lijst van dansers

 • Roman Amiel (Groupe Grenade) 
 • Théo Brassart (Groupe Grenade) 
 • Jossilou Buckland (Groupe Grenade) 
 • Chloé Deplano (Groupe Grenade) 
 • Marius Iwasana Morlet (Groupe Grenade) 
 • Victor Lamard Paget (Groupe Grenade) 
 • Bérénice Rieux (Groupe Grenade) 
 • Jade Roux (Groupe Grenade) 
 • Lison Szymkowicz (Groupe Grenade) 
 • Arthur Vallière (Groupe Grenade) 

Codarts

Codarts is een internationale universiteit in Rotterdam die professioneel kunstonderwijs op hoog niveau aanbiedt in muziek, dans en circuskunsten. De hogeschool heeft ongeveer 1.000 studenten van 65 verschillende nationaliteiten. 

Codarts heeft veel ervaring met vruchtbare uitwisselingen met andere internationale scholen en werkt nauw samen met het Holland Dance Festival, dat jaarlijks Talent On The Move organiseert, het nationale tourneeprogramma van Codarts-dansers. 

 

Groupe Grenade

Groupe Grenade werd in 1992 opgericht door Josette Baïz. Vanaf het begin wilde ze verschillende dansachtergronden en -stijlen “mixen en matchen”. De jonge dansers bogen zich ook over andere horizonten en interpreteerden stukken van choreografen uit de hele wereld. Door het succes van de tournees werd Groupe Grenade al snel erkend als drager van een nieuwe choreografische stijl: de Grenade-stijl, symbool van energie, kruisbestuiving en openheid naar de wereld. 

Dit project wordt ook ondersteund door de stichting Droom en Daad. 

Informatie

 • In het kader van: Project Groupe Grenade et Codarts 
 • Steden: Rotterdam, Den Haag, Marseille en Aix-en-Provence 
 • Datum: 28 augustus 2023 au t/m januari 2024 
 • Foto : Grenade-Rotterdam ©DR Grenade 

Partners