Colloque international : Les « Lieux » de Georges Perec

Van 25-27 januari 2024 vindt aan de Universiteit Leiden een congres plaats over ‘Lieux’, het in 2022 verschenen werk van de Franse schrijver Georges Perec.

Van 25-27 januari 2024 vindt aan de Universiteit Leiden een congres plaats over over Lieux, het in 2022 verschenen werk van de Franse schrijver Georges Perec. Lieux is een onvoltooid gebleven, autobiografisch en etnografisch project waaraan Perec werkte van 1969 tot 1975. Het bestaat uit jaarlijkse beschrijvingen van twaalf plekken in Parijs die voor hem persoonlijke ‘lieux de mémoire’ waren.

Het zijn momentopnames van een bepaalde plek maar ook herinneringen die met die plek verbonden zijn. Het project mondde uit in een rijk en fascinerend geheel van teksten, foto’s en persoonlijke documenten. Voor Perec was het een manier om zijn verleden te verankeren in de stedelijke ruimte. Deze goudmijn voor onderzoekers zal op allerlei manieren bekeken worden tijdens het congres. Welke plaats neemt Lieux in binnen Perecs oeuvre? Hoe verhoudt het zich tot teksten en projecten van tijdgenoten ? Biedt Lieux nieuwe perspectieven voor het autobiografische schrijven en ons denken over herinnering? Wat voor rol speelt etnografisch onderzoek naar het dagelijks leven en de stedelijke ruimte in Lieux en wat kan Lieux voor dat onderzoek betekenen?  

Programma

Op 25 januari is er een filmavond gepland: Les ‘Lieux’ au prisme du son et de l’image

Op het programma staan film- en radiofragmenten van Perec rond Lieux, o.a. Tentative de description des choses vues au Carrefour Mabillon le 19 mai 1978 (radio uitzending), Un homme qui dort (film), Les lieux d’une fugue (film) en een aantal interviews met de auteur. 

De voertaal van het congres is Frans. Het evenement zal plaatsvinden in het Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden), zaal 123, maar kan ook online gevolgd worden. 

Inschrijving

Inschrijving is gratis en kan door een mail te sturen naar dhr. Wim Lai:  l.lai@hum.leidenuniv.nl

Graag bij inschrijving vermelden:

  • Naam
  • Emailadres
  • De gewenste dagen/ dagdelen
  • Op locatie of online

Inschrijving voor alleen de filmavond kan ook.

Organisatie : Annelies Schulte Nordholt (UL), Manet van Montfrans (UvA) en Wim Lai (UL). Neem voor meer informatie over het congres contact op met Annelies Scholte Nordholt: a.e.schulte@hum.leidenuniv.nl

Met dank aan LUCAS/Universiteit Leiden, het Institut français NL en het Leids Universitair Fonds (LUF).

Partners

  • Met steun van : l’Université de Leiden/LUCAS, l’Institut français NL, Leids Universitair Fonds