Hartslag #29: de tentoonstelling “My Oma” in het Kunstinstituut Melly in Rotterdam  

Onze hartslag #29 nodigt je uit om de tentoonstelling “Mijn Oma” te ontdekken, met het werk van de Franse kunstenaar Yto Barrada over haar grootmoeder, in het Kunstinstituut Melly tot 12 mei 2024.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen. 

De groepstentoonstelling My Oma huldigt de figuur van de grootmoeder en verenigt het werk van een twintigtal kunstenaars, waaronder Yto Barrada (Frankrijk/Marokko).

De kunstenaars gaan in op kwesties als immigratie, cultureel erfgoed en de veranderende rol van mannen en vrouwen in de samenleving. Door met name de universele figuur van de grootmoeder te onderzoeken, verkent Yto Barrada de politieke en sociale realiteit van Marokko. Veel van haar werken documenteren persoonlijke en familiegeschiedenissen tegen de achtergrond van verhalen en officiële, hegemoniale en koloniale gebeurtenissen. 

Bijschrift: Dit werk van Yto Barrada, dat een een directe link heeft met haar grootmoeder, maakt deel uit van de tentoonstelling.   

In dit werk presenteert Yto Barrada de notitieboeken van haar grootmoeder ‘Zhor’ die twaalf kinderen kreeg, van wie er tien overleefden. Zij creëerde een telefoonboek uit een oud receptenboek om in contact te blijven met haar kinderen. Omdat ze analfabeet was, gebruikte ze gecodeerde afbeeldingen om elk lid van de familie te identificeren: tekens die bijvoorbeeld symbool stonden voor een familielid met een bril of een familielid met vier zonen. De corresponderende telefoonnummers werden vastgelegd in een reeks korte regels. Om het werk af te maken, werd de naam van de corresponderende persoon erbij geschreven door een van haar naasten. 

Over

Kunstinstituut Melly, opgericht in 1990, verkent de ontwikkelingen in de mondiale hedendaagse kunst door middel van tentoonstellingen, symposiums, live evenementen, educatieve programma’s en kenmerkende publicaties

Informatie