Cultureel partnerschap: drie Franstalige voorstellingen ondersteund op het Holland Festival 2023 in Amsterdam   

Het Frans Instituut NL werkt samen met het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en ondersteunt drie Franstalige voorstellingen, in Amsterdam van 1 t/m 31 juni 2023.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.

Het Institut français NL werkt samen met het Holland Festival en ondersteunt de voorstellingen Jérôme Bel (Frankrijk, Polen, India) van Maria Magdalena Kozłowska en Pankaj Tiwari, EXÓTICA (Frankrijk, Mexico, Chili, Oostenrijk) van Amanda Piña en Prophétique (on est déjà né.es) (Ivoorkust) van Nadia Beugré, in Amsterdam van 1 t/m 30 juni 2023. 

Jérôme Bel van Maria Magdalena Kozłowska en Pankaj Tiwari

De voorstelling Jérôme Bel van Maria Magdalena Kozłowska et Pankaj Tiwari wordt op 13 en 14 juni 2023 in het theater Frascati in Amsterdam gepresenteerd als onderdeel van het Holland Festival. In het Engels; boventiteling Nederlands.

Jérôme Bel schreef een ‘auto-bio-choreo-grafie’ over zijn werk als choreograaf en zijn betrokkenheid bij de wereld om hem heen. Omdat hij zelf vanwege het klimaat niet meer reist, wordt zijn verhaal in Amsterdam verteld en bewerkt door lokale kunstenaars Maria Magdalena Kozłowska en Pankaj Tiwari.  In 2019 besloot Franse choreograaf Jérôme Bel om ecologische redenen dat hij niet meer zou vliegen. Samen met theaterregisseur Katie Mitchell en Théâtre Vidy-Lausanne bedacht hij het project ‘Sustainable Theatre’. Dit bestaat uit twee voorstellingen die toeren in de vorm van scripts, tekst en een set regels. De uitvoering en de voorstelling zelf worden in ieder land op een duurzame manier door een lokale cast en crew tot stand gebracht. In het Holland Festival zullen de in Nederland wonende makers Maria Magdalena Kozłowska en Pankaj Tiwari op een originele en slimme manier dit uitdagende concept tot stand brengen. Aan de hand van videovertoningen vertellen zij het verhaal waarin Bel zijn vroegere choreografieën verbindt met zijn ontmoetingen, keuzes, twijfels en betrokkenheid. Daarbij zullen ze ook hun eigen ervaringen als makers verwerken en in verband brengen met die van Jérôme Bel. In dit artistieke onderzoek van Bels dertigjarige carrière komen fundamentele vraagstukken aan de orde. Die gaan over: kwetsbaarheid, anders-zijn, machtsrelaties, marginalisering, rechtvaardigheid, gelijkheid. En over bevrijding van consumentisme, kapitalisme en showbizz. Al op 33-jarige leeftijd antwoordde Bel op de vraag van een journalist waarom hij zijn werk maakte: ‘Om de wereld te redden.’ 

Légende : Jérôme Bel. Courtesy of the artist 

EXÓTICA van Amanda Piña

De voorstelling EXÓTICA van Amanda Piña wordt op 6 en 8 juni 2023 in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) gepresenteerd als onderdeel van het Holland Festival. In het Engels en Frans; boventiteling Engels en Nederlands.

In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in. EXÓTICA is een uitbundig ritueel, een soort seance, waarbij voorouderlijke dansers, femmes en queer mensen van kleur uit het verleden en het heden de blik van het publiek uitdagen. In de live performance vinden reenactments, aanroeping, exorcisme en viering plaats. La Sarabia (1878-1988, Frans-Mexicaanse artiest), Nyota Inyoka (1896-1971, geboren uit een Franse moeder), François (Féral) Benga (1906-1957, een Senegalese danseres) en Leila Bederkhan (1903-1986, een in Constantinopel geboren danseres) – ooit reisden ze door Europa om hun dans te presenteren. Wat voor werk maakten deze dansers en choreografen destijds? Hoe kunnen we dat werk vandaag begrijpen? Wat is er nu nog over van hun context? Amanda Piña: ‘Met dit onderzoek wil ik graag mijn directe voorouders leren kennen: vrouwelijke en queer collega-kunstenaars, dansers en choreografen van kleur die aan het begin van de twintigste eeuw in Europa woonden en werkten. Dit werk is bedoeld om hen opnieuw tot leven te wekken. Het is een spirituele zoektocht naar wat de witte norm voor gevolgen heeft, waarbij deze opgevat is als een geïnternaliseerde, voor zichzelf onzichtbare ideologie, een ongemarkeerde en onbenoemde positie.’ 

Légende Exótica Crédit : Amanda Piña 

Prophétique (on est déjà né.es) van Nadia Beugré

De voorstelling Prophétique (on est déjà né.es) van Nadia Beugré wordt van 16 t/m 18 juni 2023 in het theater Frascati in Amsterdam gepresenteerd als onderdeel van het Holland Festival. 

Nadia Beugré baseerde haar nieuwste werk op het leven en werk van een transgender community die ze ontmoette in Abidjan (Ivoorkust). In een patriarchale maatschappij die doet alsof ze hen niet ziet, navigeert deze creatieve groep met felle onafhankelijkheid tussen genders. Overdag zijn ze kappers, ’s nachts dansdiva’s. Hun leven speelt zich deels af in het openbaar en deels ondergronds. Ze schakelen soepel van de ene naar de andere realiteit en creëren hun eigen dansen die, vermengd met dansstijlen als voguing en coupé décalé, de nachten van Abidjan tot leven brengen. Hun verhalen en dagelijkse routine vormden voor Beugré de inspiratiebron voor deze voorstelling. De cast bestaat uit een mix van niet-professionele performers, lokale dansers en twee performers uit Europa. Nadia Beugré onderzoekt in haar werk al langere tijd onderwerpen als gender en identiteit. Ze brengt zowel energie als kwetsbaarheid in haar voorstellingen en mag haar publiek graag uit zijn comfortzone halen door bijvoorbeeld perspectieven te kiezen die de verwachtingen tarten. Zo stelt ze vragen bij vaste en aangenomen rollen in het gezin, in de maatschappij en in de geschiedenis. Vooral is ze geïnteresseerd in mensen die ze ‘gestrand’ noemt: zij die, afgewezen of genegeerd, aan de rand van de samenleving staan. 

Légende Prophétique (on est déjà né.es) 
Crédit Blackicone 

Over

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2023 het 76-jarig bestaan.

Partners