Francofonie in Nederland 2024

Over

De Groep van Franstalige Ambassadeurs (GAF) in Nederland verenigt zo’n zestig ambassades en overige vertegenwoordigingen in Den Haag (en Brussel). De GAF staat in nauw contact met de Organisation Internationale de la Francophonie en heeft als doel de belangen, waarden en prioriteiten van deze organisatie  in Nederland onder de aandacht te brengen. De Tunesische ambassade is sinds 2023 voorzitter van de GAF.

De Organisation Internationale de la Francophonie is een institutioneel orgaan dat zich toelegt op het bevorderen van de Franse taal en het implementeren van politieke, educatieve, economische en culturele samenwerking binnen de 88 lidstaten en regeringen van de OIF.  De organisatie vertegenwoordigt 321 miljoen sprekers op vijf continenten die een gemeenschappelijke taal, het Frans, delen.

De evenementen van de maand van de francofonie 2024 in Nederland worden georganiseerd door het Institut français NL en de GAF, in het bijzonder de ambassades van Tunesië, Canada, Ivoorkust, Marokko, Zwitserland, Roemenië en Senegal, de Délégation générale du Québec, de Alliance Française de La Haye en het Lycée Vincent van Gogh.  De evenementen worden georganiseerd met steun van TV5Monde.

Evenementen

1Receptie met ‘buffets francophones’, 1 maart, 18.00 – 20.00 uur, Den Haag

Om de maand van de francofonie te vieren nodigt de residentie van de Canadese ambassade zes Franstalige landen uit om een proeverij van hun culinaire specialiteiten te organiseren. De buffetten worden verzorgd door de ambassades van Ivoorkust, Frankrijk, Marokko, Libanon, Senegal en Tunesië.

Alleen op uitnodiging.


2. Festival van Franstalige korte films, 3 maart, 15.00-17.00 uur, Den Haag

De ambassades van Ivoorkust, Marokko, Tunesië, Zwitserland en Senegal, de Délégation générale du Québec en het Institut français NL organiseren op 3 maart om 15.00 uur een vertoning van korte films in bioscoop Filmhuis. De vertoning wordt gevolgd door een receptie.

De Franse korte film is Haut les cœurs van Adrian Moyse Dullin (2021).


3. De workshop ‘Avant la Francofonie’: lezen en drukken in het Frans in Nederland tijdens het Ancien Régime, 12 maart, 14.00 – 15.00 uur en 15.00 – 16.00 uur, Amsterdam

Ter gelegenheid van de maand van de francofonie 2024 biedt het Institut français NL in samenwerking met Musée Allard Pierson een bijzondere presentatie aan van Franse boeken en objecten uit de erfgoedcollecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.


4. Studiedag: De Olympische Spelen: waarden en mediatisering van de Olympische gedachte, 15 maart, 9.30-16.30 uur, Amsterdam

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Parijs organiseren het Institut français NL en de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Platform Frans een studiedag over de waarden van de Olympische gedachte.


5. “Francophonie sans frontières”: de Internationale Dag van de Francofonie, 20 maart, 13.30 – 20.00 uur, Alliance Française de La Haye

20 maart is de Internationale Dag van de Francofonie. Ter gelegenheid hiervan nodigt de Alliance Française de La Haye je uit voor een reis naar zeven Franstalige landen: Kroatië, Ivoorkust, Canada, Marokko, Roemenië, Senegal en Tunesië. Elk land heeft een eigen zaal met een typische culturele activiteit. Het publiek kan van zaal naar zaal lopen en in elke zaal een stempel van het Francofonie-paspoort krijgen.

13.30 – 15.30 uur: gereserveerd voor kinderen en schoolgroepen

15.30 – 18.00 uur: gereserveerd voor tieners

18.00 – 20.00 uur: algemeen publiek


6. Dag van de Franse taal: Dag van de Franse taal op scholen in Nederland, 21 maart

Tot 2022 werd de nationale Dag van de Franse taal gehouden op de tweede donderdag in november. Tijdens het schooljaar 2023-2024 vindt de Dag van de Franse taal plaats op donderdag 21 maart 2024. Het thema is: “Leve de sport, leve de francofonie!


4. Andere evenementen

TV5Monde

Geselecteerde en bekroonde Franstalige cinema.


Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL, Organisation Internationale de la francophonie