Francophonie in Nederland – 2023

De Groep van Franstalige Ambassadeurs (GAF) in Nederland en het Institut français NL organiseren de maand van de Francofonie.

Over de maand van de Francophonie

De Groep van Franstalige Ambassadeurs (GAF) in Nederland verenigt ongeveer 60 ambassades of algemene delegaties in Den Haag (of in Brussel). De GAF staat in nauw contact met de Organisation Internationale de la Francophonie. Het heeft tot doel de belangen, kernwaarden en prioriteiten van de Francophonie in Nederland onder de aandacht te brengen.

De Internationale Organisatie van La Francophonie is een institutioneel orgaan voor de bevordering van de Franse taal en de uitvoering van politieke, educatieve, economische en culturele samenwerking binnen de 88 lidstaten en regeringen van de OIF. La Francophonie bestaat uit 321 miljoen sprekers, verspreid over de vijf continenten, die een gemeenschappelijke taal, het Frans, delen.

De evenementen van de maand van de Francophonie 2023 in Nederland worden georganiseerd door het Frans Instituut NL en het GAF, in het bijzonder de ambassades van Kameroen, Canada, Ivoorkust, Marokko, Roemenië, Senegal, Tunesië, de Algemene Delegaties van Quebec en Wallonië-Brussel, de Alliance Française de La Haye en het Lycée Vincent van Gogh. Met de steun van TV5Monde.

Evenementen

Receptie met Franstalige buffetten, 8 maart, 17.00 – 19.00 uur

Om de maand van de Francofonie te vieren nodigt de Residentie van Frankrijk 9 Franstalige landen uit om een proeverij van hun culinaire specialiteiten aan te bieden. De buffetten worden aangeboden door de ambassades van Roemenië, Tunesië, Libanon, Canada, Zwitserland, Marokko, Kroatië, Senegal en de Algemene Delegatie van Wallonië-Brussel.

De avond is alleen op uitnodiging.

“Francophonie sans frontières”: de internationale dag van de Francofonie, 20 maart, 16.00 – 19.00 uur, Alliance Française de La Haye

20 maart is de internationale dag van de Francofonie. Ter gelegenheid hiervan nodigt de Alliance Française de La Haye u uit voor een reis naar 6 landen van de Francophonie: Ivoorkust, Roemenië, Marokko, Senegal, Tunesië en Wallonië-Brussel. Elk land heeft een zaal en zal het publiek een typische culturele activiteit aanbieden. Het publiek kan van zaal naar zaal lopen en in elke zaal een stempel op zijn Francophonie-paspoort krijgen.

16.00 – 17.00 uur: gereserveerd voor kinderen en scholen

17.00 – 19.00 uur: publiek

Francophonie X Kaboom, 24 mars, 18h – 20h, Utrecht

GAF en animatiefilmfestival Kaboom slaan de handen ineen voor een speciale avond om het beste van de Franstalige animatie te vieren: 10 animatiefilms uit 8 Franstalige landen zullen worden vertoond, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie. De avond is volledig in het Frans.

Gratis toegang: om uw plaats te reserveren: gebruik de code Francophonie2023 op de webpagina van de avond.

– Klik op Tickets
– Kruis aan: “promotiecode gebruiken”
– Gebruik de code (Francophonie2023)
– Het ticket voor Kaboom x Francophonie verschijnt
– Selecteer het aantal tickets
– Klik op : bestelling toevoegen
– Betaal de bestelling

Na de vertoning volgt een receptie voor de officiële opening van het Kaboom Festival.


Andere evenementen

Dag van de Francofonie in Groningen

Om de Franstalige wereld te vieren biedt het Institut français NL in Groningen een speciale dag aan met culturele en taalkundige activiteiten: lezingen, educatieve workshops en quizzen.
Het volledige programma vindt u hier: Dag van de Francofonie in Groningen – Institut français NL.

Het Pa’dam Festival

De Alliance Française d’Amsterdam organiseert het Pa’dam festival gewijd aan de Franstalige muziekscene, met Vendredi sur Mer op donderdag 9 maart in Boom Chicago, Emma Peters op donderdag 16 maart in de Melkweg, Pierre de Maere op woensdag 29 maart in de Melkweg. Informatie en reservering hier: Alliance Française Amsterdam – Het Festival (afamsterdam.nl).

De 5 Franstalige evenementen van de CCI France Nederland

Om de Francofonie te vieren organiseert CCI France Nederland van 20 tot en met 24 maart 2023 5 evenementen: economie, cultuur, arbeidsmarkt en Franse taal.

20 maart – Openingsavond met TAPIS ROUGE Frans FilmFestival

21 maart – Cursussen Frans met onze partnerscholen: Alliance Française, Centre Français-Néerlandais, Franse school, Language Institute Regina Coeli

22 maart – Seminar ‘Zakendoen in Frankrijk’ in samenwerking met Language Institute Regina Coeli, Oryx, Amstel & Seine, Sd Worx, HReact

23 maart – De arbeidsmarkt en ontmoeting met een recruiter van Undutchables

24 maart – Literatuur en Franse proeverij met Unsworth & Associates, Le Temps Retrouvé en Souvenirs de France.

Kijk voor meer informatie op de website CCI France Pays-Bas of neem contact op met Noémie Abraini – n.abraini@cfci.nl

La Fondation L’Amitié-Club de La Haye

Ter gelegenheid van de internationale dag van de Francophonie, organiseert Fondation L’Amitié-Club in Den Haag op 20 maart om 10uur een lezing gegeven door schrijver en filmmaker Robin Lutz: “Het maakproces van de film Spinoza, een vrije denker” in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, 2586 GT Den Haag.

 amitie-clubdelahaye.nl

De Ambassade van Roemenië

Ter gelegenheid van 30ste viering van toetreding van Roemenië tot de OIF, nodigt de ambassadeur van Roemenië u uit voor de vertoning van de film “Deux billets de loterie” van de filmmaker Paul Negoescu (1u26, 2016). De filmvertoning vindt plaats op 30 maart 2023, om 18u, in Concordia CC (Hoge Zand 42, 2512 EM, Den Haag).

De film zal in het Roemeens worden afgespeeld, met Frans ondertitel.Partners:

In samenwerking met : de ambassade van Kameroen, Canada, Ivoorkust, Marokko, Roemenië, Senegal, Tunesië, de delegaties uit Brussel en Quebec, l’Alliance Française de La Haye et le lycée Vincent van Gogh. 

Met steun van : TV5Monde