Hartslag #19: 11 Franse animatiefilms gepresenteerd op het festival Framed in Forum Groningen 

Onze hartslag #19 nodigt je uit om de Franse films “Les triplettes de Belleville” en “La Planète Sauvage” te ontdekken tijdens het festival Framed in Forum Groningen van 2 t/m 4 juni 2023.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Deze hartslag nodigt je om 11 animatiefilms van Franse (co)productie te ontdekken tijdens het festival Framed in Forum Groningen van 2 t/m 4 juni 2023. 
De vertoningen van Les triplettes de Belleville van Sylvain Chomet en La Planète Sauvage van René Laloux worden gesteund door het Institut français Paris in het kader van het programma IFcinéma

Les triplettes de Belleville de Sylvain Chomet

De animatiefilm Les triplettes de Belleville van Sylvain Chomet (Frankrijk, 2003) wordt op 3 juni 2023 om 14:15 vertoond in Forum Groningen (Frans met Engelse ondertiteling).

Les triplettes de Belleville

Les triplettes de Belleville is een wonderbaarlijk en visueel wonderschoon stukje Franse animatie dat een viering van de overvloedige verbeeldingskracht van de maker is.  De animatiefilm volgt de bejaarde Française Madame Souza die betrokken raakt bij internationale intriges wanneer haar kleinzoon, Champion, een professionele wielrenner, wordt ontvoerd en naar het buitenland wordt gebracht. Samen met haar trouwe hond, Bruno, gaat Souza op reis om Champion te vinden en stuit ze op onwaarschijnlijke bondgenoten in de vorm van drie zussen die veteranen zijn van het vaudeville-podium. Het kwartet van oude vrouwen spoort de criminele ontvoerders van Champion op en gebruikt hun verstand om te proberen de dag te winnen 

La Planète sauvage de René Laloux

De animatiefilm La Planète Sauvagevan René Laloux (Frankrijk, 1973) wordt vertoond op 2 juni 2023 om 20:30 (met een inleiding door Constant Hoogenbosch, hoogleraar film en cultuurhistoricus) en op 4 juni 2023 om 20:45 uur in Forum Groningen (Frans met Engelse ondertiteling). 

La Planète sauvage

Een agressief buitenaards ras van blauwe reuzenwezens, de Draags, houdt de mensen eronder in deze surrealistische animatie. Winnaar Grote Juryprijs Cannes-filmfestival 1973. In een verre toekomst op planeet Ygam houden de Daags, blauwe, emotieloze superaliens, mensachtige wezens genaamd Oms als huisdieren; de verhoudingen zijn die van meester en totslaafgemaakte. La planète sauvage (Fantastic Planet) plaatst de mens in een geknechte positie; als huisdier dient hij de wrede Daags, een ras dat zichzelf meester waant.  De score met psychedelische jazzmuziek van Alain Goraguer tilt de kijker uit de voegen van het alledaagse en neemt hem mee naar een bovennatuurlijke SF-ervaring waarin de mens niet langer de maat der dingen is. 

Over

Framed is een festival barstensvol animatiefilms, masterclasses en talks van lokale en (inter)nationale makers. 

Informatie