Hartslag #22 : vijf voorstellingen van Franse choreografen op het Summer Dance Forever 2023 in Amsterdam 

Onze hartslag #22 nodigt je uit om vijf voorstellingen van Franse choreografen te ontdekken op het Summer Dance Forever in Amsterdam van 22 t/m 28 augustus 2023.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Deze hartslag nodigt je uit om de choreografieën van Compagnie Allongé, danseres en choreografe Carmel Loanga, compagnie Benthé en de groepen Bot’s Kingdom en Sons of Wind, te ontdekken op het festival Summer Dance Forever in Amsterdam van 22 t/m 28 augustus 2023. 

Sous-sol / Compagnie Allongé (France)

22 augustus 2023 om 20:30 – Theater ForeverDeLaMar Theatre, Amsterdam 

‘Sous-sol’, de eerste productie van het Franse Allongé, neemt je mee op een kosmische zoektocht naar mineralen. In dit ballet over zes b-boys op een boormissie naar een exoplaneet, maakt choreograaf Arnaud Deprez een revolutionaire vertaalslag van iconische breakdancebewegingen. Draaiend, gravend en borend op zoek naar mineralen en edelstenen, nemen de dansers je mee naar een nieuwe dimensie van breakdance. Al doende boren ze zich steeds dieper door de schil van de planeet; tot ze in het ondergrondse – het ‘sous-sol’ – uiteindelijk transformeren tot precies het materiaal waarnaar ze zochten. 

Légende : Sous-sol / Compagnie Allongé 

L’ivresse des lucioles / Carmel Loanga (Gabon/Frankrijk)

22 augustus 2023 om 20:30 – Theater ForeverDeLaMar Theatre, Amsterdam 

De uit Gabon afkomstige Carmel Loanga begon haar danscarrière in popping en ontwikkelde zich daarna tot hiphopdanser en -choreograaf. Haar werk ‘L’ivresse des lucioles’ (‘De Dronkenschap van de Vuurvliegjes’) is een ode aan de jeugd, die voor Carmel gelijk staat aan authenticiteit. Vijf dansers nemen ons mee op een zoektocht naar grenzeloze ervaringen. Ze zijn elk uniek, maar verbonden door een onzegbaar vertrouwen. Scherend langs de randen van goed en kwaad zoeken ze ieder hun eigen vrijheid en identiteit. Deze voorstelling werd vanuit de persoonlijke verhalen van de dansers samengesteld en kijkt als een film: de performers zijn geen dansers en geen acteurs, maar worden al doende allebei. 

Légende : L’ivresse des lucioles / Carmel Loanga. Crédit : Lamine 

VOILÀ / Compagnie Benthé (Frankrijk)

23 augustus 2023 om 20:30 – Theater ForeverInternationaal Theater Amsterdam (ITA) 

Nadat Théophile Bensusan zijn stempel eerder al drukte op de battle scene en verschillende hiphopproducties, richtte hij in 2020 de groep Benthé op en maakte zijn eerste voorstelling, ‘VOILÁ’. Nu, drie jaar later, in een tijd van bloedige oorlogen en verbeten protesten, is dit stuk actueler dan ooit. ‘VOILÁ’ licht het alomtegenwoordige geweld in onze samenleving uit, net als de manier waarop het in elk van ons weerklinkt. Wat voor invloed heeft dit geweld op ons als mens? Met hiphop als voertaal laten de vier dansers zien hoe hun lichamen worden overspoeld en overgenomen door explosieve, extreme, diffuse, minimalistische en onverwachte reacties. De dansers verkennen in hun expressie niet alleen de gevolgen van geweld, maar proberen er ook antwoorden op te vinden. 

Légende : VOILÀ / Compagnie Benthé. Crédit : Raphael Laboure  

Bots / Bot’s Kingdom (Frankrijk)

23 augustus 2023 om 20:30 – Theater Forever, Internationaal Theater Amsterdam (ITA)/ 24 augustus 2023 om 20:30 – Theater Forever, DeLaMar Theatre, Amsterdam  

Met ‘Bots’ presenteert de Franse choreograaf/danser Blondy Mota-Kisoka een gechoreografeerd essay over ‘animatiedans’. Bots’ brengt zes dansers samen en onthult een dansstijl waarbij de performers eruit zien als virtuele 3D-beelden en robotachtige bewegingen maken. Het doel van de animatie is om onwerkelijk te lijken. De dansers wissen hun menselijke identiteit en overstijgen hun emoties om een schijnbaar computergecodeerde show te creëren. 

Légende : Bots / Bot’s Kingdom 

Bounce / Sons of Wind (Frankrijk)

24 augustus 2023 om 20:30 – Theater Forever, Internationaal Theater Amsterdam (ITA) 

Met ‘Bots’ onderzoekt de Franse choreograaf en danser Blondy Mota-Kisoka in een essayistische choreografie het fenomeen ‘robotdans’. ‘Bots’ brengt zes dansers samen in deze stijl waarbij de performers lijken te transformeren tot geanimeerde 3D-karakters die zich van een robotachtige bewegingstaal bedienen. Het stuk gaat voorbij realisme. In hun transformatie ontstijgen de dansers meer en meer hun eigen menselijke identiteit en emoties.  

Légende : Bounce / Sons of Wind 

Over

Dansers van over de hele wereld komen elk jaar in augustus samen in Amsterdam. Zeven dagen lang genieten van een internationaal dansfeest met het beste van vandaag en de grote beloften van morgen. Op verschillende locaties in de stad kun je een grote verscheidenheid aan dansvoorstellingen, battles en workshops verwachten. 

Informatie

  • In het kader van: Summer Dance Forever 
  • Stad: Amsterdam 
  • Datum: 22 t/m 28 augustus 2023 
  • Afbeelding: L’ivresse des lucioles / Carmel Loanga. Crédit : Lamine