IFcinéma: vertoningen van de Franse film “Mandabi” in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam  

(Her)ontdek de Franse film “Mandabi ” van Ousmane Sembène geprogrammeerd in juni en juli 2024 in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam, met steun van IFcinéma.

Van klassieke films tot recente releases, het IFcinéma platform biedt filmprofessionals en leraren het beste van de Franse cinema in al zijn diversiteit.

Het Institut français NL werkt samen met Filmtheater De Uitkijk, en ondersteunt de vertoningen van de film Mandabi van Ousmane Sembène op 16 e, 26 juni en 07, 11 juli 2024 in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam. 

Mandabi (1968)

Ibrahima Dieng, een werkloze man uit Senegal, lijkt plotseling geluk te hebben wanneer hij een postwissel van 25.000 Franse frank ontvangt van zijn neef Abdu, die in Parijs woont. Het nieuws van zijn plotselinge rijkdom verspreidt zich snel onder zijn buren. Het geld wordt de aanleiding voor totale chaos, en zijn naïviteit zorgt ervoor dat heel zijn omgeving van hem gaat profiteren. Maar het blijkt dat het verzilveren van de postwissel een ware uitdaging is door een doolhof van bureaucratie, waardoor het stukje papier al snel een bron van vernedering en verval wordt. Mandabi, de tweede film van de baanbrekende regisseur Ousmane Sembène, is gebaseerd op zijn eigen novelle. De film, voornamelijk gesproken in de Wolof-taal, markeert een historisch moment als de eerste commercieel geproduceerde film in de Afrikaanse taal. Dit werk bracht hem dichter bij zijn droom om een cinema te ontwikkelen die om een cinema te ontwikkelen door, over en voor de inwoners van zijn thuiscontinent. De film biedt een bitter-ironisch beeld van een samenleving die de littekens draagt van kolonialisme en worstelt met corruptie, hebzucht en armoede. 

Vertoningen in Filmtheater De Uitkijk:  

16 juni 2024 om 21:00 

26 juni 2024 om 19:10 

7 juli 2024 om 21:00 

11 juli 2024 om 19:15 

Informatie

Partners

  • Met steun van IFcinéma