Hartslag #31: retrospectief gewijd aan de Franse regisseur Claire Denis in Eye Filmmuseum in Amsterdam  

Onze hartslag #31 nodigt je uit om het retrospectief “Claire Denis, Trouble-Making Magic” over de Franse regisseur te ontdekken in Eye Filmmuseum in Amsterdam van 29 februari t/m 20 maart 2024.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen bij het ontdekken van de hedendaagse Franse creatie in Nederland waar je hart sneller van gaat kloppen.  

In Eye Filmmuseum is een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. De Franse filmmaker Claire Denis onderzoekt in haar werk de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit en verlangen. Een retrospectief met nieuw gerestaureerde films: Chocolat (4K) en Beau travail (4K) die voor het eerst te zien zijn in de Nederlandse bioscoop. 

Chocolat

Claire Denis (1948) is een van de belangrijkste Franse filmmakers. Ze heeft een hele nieuwe generatie regisseurs geïnspireerd, onder wie Barry Jenkins (Moonlight), Charlotte Wells (Aftersun), Andrea Arnold (Fish Tank) en Pedro Almodóvar (Strange Way of Life). Ze begon haar carrière als assistent-regisseur, voor onder anderen Jim Jarmusch en Wim Wenders. Daarna ging ze korte films, documentaires en speelfilms regisseren, zoals Chocolat (1988), Beau travail (1999), dat door Sight & Sound en IndieWire wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden, 35 Rhums (2008), High Life (2018) met Robert Pattinson en Stars at Noon (2022). 

Nénette et Boni

Veel films van Denis draaien om obsessie, verlangen, geweld, seks en het lichaam. Haar personages weigeren slachtoffer te zijn en omarmen de eenzaamheid te midden van chaos. Haar films, vaak met hypnotiserende muziek van Tindersticks, zijn in hoge mate fysiek en sensueel, vol erotische spanning. De films van Denis hebben zelden een afgerond verhaal, waarbij de film om meerdere personages en verhaallijnen heen cirkelt – mensen die vaak buiten de samenleving staan. Haar eigenzinnige beeldtaal laat ruimte voor tegenstellingen en onverwachte verbanden.   

Over

Eye Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. 

Praktische informatie