Nouveau Grand Tour: aankondiging van de Frans-Nederlandse jury voor de selectie van 2024    

Maak kennis met de vijf juryleden, die de toekomstige artists-in-residence van de Nouveau Grand Tour in Nederland zullen selecteren. De selectie zal op 29 januari 2024 bekend worden gemaakt.

Onder voorzitterschap van Hester Alberdingk Thijm (AkzoNobel Art Foundation) is de Frans-Nederlandse jury van de Nouveau Grand Tour in Nederland 2024  verantwoordelijk voor het selecteren van de 20 kunstenaars die te gast zullen zijn in een van de tien residenties in Nederland. 

De call voor deze eerste editie in Nederland staat open tot 5 januari 2024 voor kunstenaars uit Frankrijk.

De jury die is benoemd om de winnaars van de eerste editie van de Nouveau Grand Tour in Nederland 2024 te selecteren, bestaat uit de volgende leden: 

Hester Alberdingk Thijm 

Juryvoorzitter van de Nouveau Grand Tour in Nederland 2024 

Hester Alberdingk Thijm (1959) begon haar carrière als medeoprichter en directeur van de Beurs van Berlage Stichting in Amsterdam. Ze vervolgde haar carrière als lid van het managementteam van Museum Boijmans van Beuningen onder professor Crouwel. Sinds 1995 is zij directeur van de AkzoNobel Art Foundation, die zich inzet voor het creëren van een stimulerende werkomgeving door het opbouwen van een collectie hedendaagse kunst. Onder haar verantwoordelijkheid is de kunstcollectie uitgegroeid tot een totaal van meer dan 2000 kunstwerken uit verschillende disciplines.  

Haar sociale en culturele betrokkenheid bij de beeldende kunst in het algemeen en jonge kunstenaars in het bijzonder is zeer belangrijk. De kunstcollectie van de AkzoNobel Art Foundation bestaat voor de helft uit werken die gecreëerd zijn door vrouwen en niet-westerse kunstenaars, dankzij het inclusieve beleid dat al sinds de oprichting wordt gevoerd. Daarnaast bekleedt Hester Alberdingk Thijm een groot aantal advies- en bestuursfuncties op cultureel gebied: vicevoorzitter van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds, lid van het Stedelijk Fonds, bestuurslid van de Sikkens Foundation en bestuurslid van het Van Doesburghuis in Parijs.  

Légende : Hester Alberdingk Thijm © Annaleen Louwes 

Audrey Bazin 

Jurylid voor de Nouveau Grand Tour in Nederland 2024  

Audrey Bazin, artistiek directeur van de Louis Roederer Foundation, is kunsthistoricus en gespecialiseerd in fotografie en hedendaagse kunst. Ze is afgestudeerd aan de Sorbonne in Parijs, Columbia University in New York en de Freie Universität in Berlijn en was directeur van drie expositieruimtes, gewijd aan fotografie en tekenkunst, in La Galerie Particulière (Parijs en Brussel). In 2019 breidde ze  haar professionele vaardigheden uit als General Manager van Domaine de Fontenille, een luxe Relais & Châteaux hotel. In 2021 werd ze directeur externe betrekkingen en geassocieerde projecten bij de galerie Christophe Gaillard. Ze ontwikkelde La Résidence – Le Tremblay en creëerde de residentie “En Conversation” en de onderzoeksbeurs “Mémoire Vive”. Tegelijkertijd beheerde ze de fotografie-afdeling van de galerie. In 2022 werd ze benoemd tot lid van het Paris Photo Selection Committee. Sinds 2012 is Audrey Bazin artistiek directeur van de fotoprijs Camera Clara. Ze is ook medeoprichter van Savage Collective, een samenwerkingsorganisatie gewijd aan culturele producties, bestaande uit prominente figuren uit de kunstwereld. Naast haar voornaamste passies (hedendaagse kunst en hedendaagse dans) is Audrey Bazin geïnteresseerd in literatuur en theater. 

Légende : Audrey Bazin © gkayacan – Gazette de Drouot  
 

Nanda Janssen 

Jurylid voor de Nouveau Grand Tour in Nederland 2024  

Nanda Janssen is curator, kunstcriticus en sinds 2018 intendant beeldende kunst voor de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Haar uitvalsbasis is Parijs. Recente tentoonstellingen van haar hand zijn: A Touch of Light, Museum Kranenburgh, Bergen, 2023; Fine Fleur, Omstand, Arnhem, 2023; Fluid Desires, Nest, Den Haag, 2020. Momenteel bereidt zij een omvangrijke groepstentoonstelling voor die in november 2024 opent in het Stedelijk Museum Schiedam. Daarnaast schrijft zij essays over kunstenaars voor musea zoals het Centre Pompidou Metz en het Kröller-Müller Museum, andere kunstinstellingen en artiesten.Tot voor kort schreef zij over de Franse kunstscene voor tijdschriften als Metropolis M, Museumtijdschrift, See All This en het Belgische Hart magazine. Als intendant beeldende kunst stimuleert zij samenwerkingen tussen kunstenaars uit Nederland en Franse kunstinstellingen. Tot slot maakt zij vaak deel uit van commissies en jury’s bijvoorbeeld voor de Fondation des Artistes in Parijs, 2022-2023, het grootste privéfonds van Frankrijk, en de stimuleringsprijs Revelations Emerige.

 

Légende : Nanda Janssen 

Bronne Keesmaat 

Jurylid voor de Nouveau Grand Tour in Nederland 2024 

Bronne Keesmaat (1984) is oprichter, artistiek directeur en algemeen directeur van Rewire. Rewire is een jaarlijks internationaal festival van avontuurlijke en avant-garde muziek, dat plaats vindt in Den Haag. Als artistiek en algemeen directeur is Bronne verantwoordelijk voor de artistieke leiding en ontwikkeling van het muzikale programma, en het beheer van de commerciële aspecten van de organisatie. 

Légende : Bronne Keesmaat 

Peggy Szkudlarek 

Jurylid voor de Nouveau Grand Tour in Nederland 2024 

Peggy Szkudlarek is medeoprichter van Dif productions en projectmanager en agent van gerenommeerde artiesten: Rone, Deena Abdelwahed, Canblaster, Rag, Chloé, Catnapp, Moderat, Clark, Max Cooper, Bruce Brubaker, mad miran en Nabihah Iqbal. Daarvoor was ze curator en hoofd artistieke relaties bij Sinny&Ooko, dat ze in 2008 mede oprichtte als een agentschap gewijd aan de creatie van culturele ‘third places’  (La Recyclerie, Le Pavillon des Canaux, enz.) om de ecologische en sociale transitie in lokale gebieden te versnellen. Peggy Szkudlarek heeft een passie voor experimentele, post-rock en elektronische muziek en is betrokken bij het promoten van queer artiesten.

Over

Het programma Nouveau Grand Tour ondersteunt de professionalisering van jonge kunstenaars via een netwerk van residenties op nationale en Europese schaal.  

Tien residenties in Nederland zullen vanaf 2024 twintig Franse kunstenaars ontvangen. 

Praktische Informatie

  • In het kader van : Nouveau Grand Tour
  • Plaats : Nederland
  • Datum : 2024

Partners

  • In samenwerking met : Institut français NL, Stichting France Nederland Cultuurfonds, Vriendenlotterij
  • Georganiseerd door : Institut français Italië