Quantumtechnologie en -innovatie hebben zich ontpopt als een revolutionair gebied in de voorhoede van het wetenschappelijk onderzoek. Door gebruik te maken van de beginselen van de kwantummechanica belooft deze zich snel ontwikkelende discipline een revolutie teweeg te brengen in verschillende sectoren en ons begrip van de fysieke wereld te veranderen. Van computers en communicatie tot detectie en cryptografie: kwantumtechnologie heeft een enorm potentieel om bestaande beperkingen te overwinnen en nieuwe mogelijkheden te openen.
In het tijdperk van quantumtechnologie en -innovatie is de convergentie van wetenschappelijke ontdekkingen, technologische vooruitgang en samenwerking de sleutel tot een toekomst waarin quantumsystemen onze meest diepgaande doorbraken zullen stimuleren.
De langdurige samenwerking tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van quantumtechnologie is een concreet voorbeeld van gezamenlijke inspanningen en vruchtbare samenwerking. Beide landen erkennen het strategische belang van kwantumtechnologie en hebben gezamenlijke initiatieven opgezet om onderzoek, ontwikkeling en innovatie op dit vlak te bevorderen.
De twee landen hebben opnieuw hun wens en ambitie geformaliseerd om samen te innoveren en te evolueren op verschillende belangrijke gebieden, waaronder de quantumfysica. Na het presidentiële bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Nederland afgelopen april, hebben Frankrijk en Nederland op 12 april 2023 een gezamenlijke verklaring gepubliceerd met als doel de publiek-private samenwerking rond concrete projecten te versterken. Daartoe ondertekenden de twee landen een akkoord voor innovatie en duurzame groei, waarin quantumtechnologie een sleutelrol speelt.
De doelstellingen omvatten de ontwikkeling van kennis en nieuw talent door de oprichting van nieuwe wetenschappelijke partnerschappen en de consolidatie van bestaande. De huidige samenwerking tussen Franse en Nederlandse organisaties, het TU Delft-Frankrijk initiatief en het MoU (Memorandum of Understanding) over kwantumtechnologie tussen beide regeringen zijn concrete voorbeelden hiervan.
Challenge
Terwijl de quantumtechnologie zich blijft ontwikkelen, verleggen innovators de grenzen om nieuwe apparaten en systemen te maken die gebruik maken van quantumeffecten. Van quantumsensoren die minieme veranderingen in de omgeving kunnen detecteren tot kwantumalgoritmen die de data-analyse revolutionair zullen veranderen, de mogelijkheden lijken onbeperkt.
Er liggen echter uitdagingen in het verschiet. Om het volledige potentieel van quantumtechnologie te benutten, moeten technische obstakels worden overwonnen, evolutieve en foutentolerante systemen worden ontwikkeld en moet de toegankelijkheid worden gegarandeerd voor een bredere gemeenschap van onderzoekers en ontwikkelaars.
De uitdagingen voor de deelnemers zijn gebaseerd op quantumtoepassingen en in het bijzonder op:
- Uitdaging 1 – Milieu en klimaatverandering
- Uitdaging 2 – Cryptografie
Deze twee toepassingen kennen hun eigen voordelen en mogelijkheden, maar ook hun eigen problemen en moeilijkheden. Daarom zal het ene team werken aan een uitdaging gerelateerd aan ‘Green Quantum: hoe kan kwantumtechnologie helpen om klimaatverandering aan te pakken’, en het andere team aan een ‘veilige quantumtoekomst’. De precieze uitdagingen voor elk van deze onderwerpen zullen nog nader met de teamleden worden uitgewerkt.
Taal: De werksessies tussen jonge talenten zullen volledig in het Engels plaatsvinden, net als de Erasmus-Descartes Conferentie.
Kosten: De organisatoren nemen de reiskosten (reizen tussen Frankrijk en Nederland + openbaar vervoer ter plaatse) en maaltijden (ontbijt, lunch en diner) voor hun rekening. Ze zorgen ook voor accommodatie (vier nachten). Je bent zelf verantwoordelijk voor alle overige kosten. Deelname aan het Young Talent Event brengt voor de deelnemers geen kosten met zich mee.
Deelname: De 12 geselecteerde deelnemers moeten zowel de online bijeenkomst als de 4-daagse fysieke sessie in Rotterdam en Delft bijwonen. Deelname aan het gehele programma is verplicht. Ongeoorloofd verzuim of ongepast gedrag leidt tot uitsluiting van verdere deelname aan het Young Talent Event.
Wanneer: Op 18 oktober online en op 13, 14 en 15 november fysiek in Nederland, met aansluitend de deelname aan de Erasmus-Descartes Conferentie op 16 november.
Voor wie: MA-, PDEng- en PhD-studenten op het gebied van kwantumengineering, tussen de 20 en 35 jaar oud en met een goede kennis van de Engelse taal komen in aanmerking voor dit evenement. Internationale studenten worden ook uitgenodigd om zich aan te melden.
We zijn op zoek naar studenten in wetenschappelijke richtingen zoals, maar niet beperkt tot:
- Wiskunde / Informatica
- Data-analyse en kunstmatige intelligentie
- Implementatie en ontwikkeling
- Zakelijke / economische intelligentie
Studenten uit andere academische disciplines die denken dat ze kunnen bijdragen aan deze uitdaging, worden eveneens uitgenodigd om zich aan te melden.
Je kunt je aanmelden door dit inschrijfformulier in te vullen:
https://enquetes.univ-lille.fr/index.php/985132?lang=en
Deadline voor deelname: 17 september 2023 om 23:59 CET.
Bekendmaking van de winnaars (facultatief): Eind september
Over
Het Jonge talenten-programma dat onderdeel is van de Erasmus-Descartes Conferentie, brengt studenten bijeen om te debatteren en samen te werken aan oplossingen voor de toekomst. De debatten, ideeën en vragen van de jonge talenten zijn bedoeld om de Erasmus-Descartes conferentie te verrijken. Dit evenement biedt veel mogelijkheden om te netwerken. Klik hier voor een overzicht van eerdere edities.
De Erasmus-Descartes Conferentie duurt één dag, maar voorafgaand aan de conferentie werken de jonge talenten in twee teams één maand (online – persoonlijke/team voorbereidingstijd) en ongeveer drie dagen (in en rond Rotterdam – volledige werkdagen) aan uitdagingen die gerelateerd zijn aan het thema. Tijdens de conferentie presenteren zij met hun team de resultaten van hun werk aan de deelnemers van de conferentie en krijgen zij een unieke kans om op het podium met hen te discussiëren. Na het formele programma van de conferentie hebben ze tijd om te netwerken en wellicht contacten te leggen voor hun toekomstige werk.
De Erasmus-Descartes Conferentie (EDC) werd in 2002 gelanceerd door de Franse Ambassade in Nederland en de Nederlandse Ambassade in Frankrijk. De conferentie brengt meer dan honderd gerenommeerde Franse en Nederlandse deskundigen van universiteiten, onderzoekscentra, ministeries en bedrijven bijeen. Zij wisselen kennis en expertise uit om de samenwerking met betrekking tot belangrijke maatschappelijke vraagstukken te versterken. Het centrale thema van elke jaargang verschilt afhankelijk van de Europese agenda en actuele ontwikkelingen in beide landen. Kwantumengineering zal dit jaar het centrale thema zijn. De conferentie vindt plaats op 16 november 2023 in Delft van 15.00 tot 20.30 uur.
Neem in geval van vragen contact op met: marnix.satter@institutfrancais.nl
Partners:
- Georganiseerd door : Réseau franco-néerlandais, Nuffic, Institut français NL
- Parteners : Ambassade de France aux Pays-Bas, Ambassade des Pays-Bas en France, Alliance Française Rotterdam.