Jonge Talenten: open call 2022

Open Call voor de Jonge Talenten 2022 “Duurzame luchtvaart: Mogelijkheden en uitdagingen voor vliegtuigen met duurzame aandrijving”.

Presentatie

Ben jij een master- of PhD-student uit Frankrijk en Nederland met innovatieve ideeën over duurzame energiebronnen voor vliegtuigen? Wil je je ideeën presenteren aan topambtenaren van de luchtvaartindustrie, zoals Airbus en AirFranceKLM?

Kun je deze vraag met “ja” beantwoorden? Meld je dan aan voor ons Jonge Talenten programma “Duurzame energiebronnen voor vliegtuigen”. De aanmeldingsdeadline is op 19 oktober 2022 om 23.59u (CET).

Context en challenges

Met de Europese Green Deal heeft de EU zich gecommitteerd aan het doel om klimaatneutraal te zijn in 2050. De luchtvaart draagt bij aan de totale CO2-uitstoot in de EU. Daarom heeft de Europese luchtvaartsector de belofte gemaakt om bij te dragen aan het gezamenlijke doel een netto CO2-uitstoot van 0 te hebben over de gehele linie van vluchten in en vertrekkende vluchten uit de Europese Unie in 2050. Om dit doel te bereiken zoekt de sector duurzame alternatieven voor het gebruik fossiele brandstof (wat zal zorgen voor een verminderde uitstoot) en wil het relevante stakeholders en beleidsmakers bij elkaar brengen. Bij Airbus bestaat de ambitie om tegen 2035 ’s werelds eerste emissievrije commerciële vliegtuig te ontwikkelen.

In maart 2022 hebben Emmanuel Macron en Mark Rutte besloten om een hechte bilaterale dialoog op te zetten over energie en klimaat. Daarnaast lanceerden ze het idee om van duurzame luchtvaart het centrale thema van de Erasmus-Descartes conferentie 2022 te maken. Het evenement brengt high-level experts uit de academia, zakenwereld en de overheid bij elkaar, om op die manier recht te doen aan het onderwerp en de dialoog tussen verschillende partijen te stimuleren. 

De challenges voor de Jonge Talenten

Hoewel duurzame luchtvaart bestaat uit een aantal verschillende elementen zullen de challenges van deze edities zich focussen op nieuwe vliegtuigen die gebruik maken van duurzame energiebronnen.

Een vliegtuig op waterstof is een veelbelovend alternatief, gezien de potentie om geen CO2 uit te stoten gedurende de vlucht en de mogelijkheid om dezelfde afstanden af te leggen als huidige vluchten.

Elektrisch vliegen is aan de andere kant een interessante ontwikkeling – wat een optie kan zijn voor korte, regionale vluchten en kleine vliegtuigen. In de Frans-Nederlandse context kan dit ook een handige ontwikkeling zijn voor vluchten tussen de Franse en Nederlandse eilanden in de Caraïben, als toevoeging op korte vluchten tussen Europese steden.

Beide alternatieven hebben hun eigen voordelen en kansen, maar ook hun eigen uitdagingen. Daarom hebben de organisatoren voorgesteld dat één team zich zal gaan bezighouden met een challenge gelinkt aan vluchten op waterstof basis, terwijl het andere team zich focust op elektrisch vliegen. De exacte challenges voor beide onderwerpen zullen op een later moment geformuleerd worden samen met de teamleden. Beide teams zullen gebruik kunnen maken van een samengestelde dataset die het huidige luchtverkeer boven Europa weergeeft, en die als basis kan dienen voor hun technische en beleidsaanbevelingen. 

Deelname aan de Erasmus-Descartes conferentie

De conferentie is gebaseerd op discussies tussen experts, wetenschappers, stakeholders, beleidsmakers (zoals Mark Harbers, Nederlandse minister van infrastructuur en waterstaat), CEO’s en directeurs van (grote) bedrijven actief in de luchtvaartsector (zoals AirFranceKLM Group en Airbus). Uitwisselingen over onderzoek en innovatie op nationaal, Europees en internationaal niveau. Aan de hand van twee rondetafelgesprekken en input van key-note speakers zal het evenement richtlijnen voor toekomstige samenwerking in de duurzame luchtvaart schetsen.

Naast een aantal experts (waarvan de namen later zullen volgen) biedt de Erasmus-Descartes conferentie een podium aan de Jonge Talenten om hun bevindingen, adviezen en oplossingen te pitchen bij de deelnemers. Je gaat deze pitches voorbereiden in de drie dagen voorafgaand aan het evenement onder begeleiding van twee toegewijde coaches.

Om uiteindelijk de pitches te kunnen geven tijdens de conferentie hebben de Jonge Talenten meerdere werksessies met elkaar. Tijdens de voorbereidingsfase van 27 oktober ontmoeten de Jonge Talenten elkaar voor het eerst online voor anderhalf uur. Daar krijgen ze verdere informatie, het definitieve programma en zullen ze twee teams van 5 deelnemers vormen die zich elk in een challenge gaan verdiepen. Twee experts (waaronder Dr. Junzi Sun uit de TU Delft) coachen je tijdens de werksessies en helpen je te inspireren, te verdiepen in de materie en bereiden je voor op jullie deelname tijdens de conferentie. Tussen die twee evenementen bereid je de volgende fase voor met de rest van je team en altijd met hulp van de coaches. Er zal geen officiële meeting worden georganiseerd, dus het is aan de deelnemers zelf om hun tijd in te delen en om één of meerdere momenten te vinden om gezamenlijk aan het project te werken.

In aanloop naar de conferentie ontmoeten de Jonge Talenten elkaar in Parijs op verschillende unieke locaties. Daar is er genoeg tijd en ruimte om te werken en de pitches voor te bereiden. Tijdens de conferentie hebben de teams elk ongeveer vijf minuten om hun pitch te houden voor de panelleden en het publiek, gevolgd door een discussie van zo’n 15 minuten. Tijdens het avondprogramma is er een netwerkmoment waarop de Jonge Talenten de kans hebben om verder te praten over hun ideeën met de high-level deelnemers van de conferentie.

Het is mogelijk om een bewijs van deelname te krijgen. PhD-studenten in Nederland kunnen daarom mogelijk studiepunten krijgen op basis van hun deelname.

Praktische informatie

Organisatoren: het Jonge Talenten evenement wordt georganiseerd door het Frans-Nederlands Netwerk voor onderzoek en hoger onderwijs en Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van het onderwijs en het Institut français NL.

Partners: TU Delft, ISAE-SUPAERO Toulouse, Atelier Néerlandais en College Néerlandais.

Wanneer: 27 oktober online en 21-24 november in Parijs, met aansluitend deelname aan de Erasmus Descartes Conferentie.

Voorwaarden voor deelname/profiel

Voor wie: MA/PDEng/PhD-studenten uit Frankrijk en Nederland tussen 18 en 35 jaar, met een goede beheersing van het Engels, komen in aanmerking om zich voor dit evenement aan te melden. Internationale studenten kunnen zich ook inschrijven.

Het evenement staat open voor deelnemers uit alle wetenschappelijke domeinen, maar we richten ons specifiek op de volgende profielen:

  • Aeronautica / civiele / industriële / elektrische engineering
  • Environmental studies, inclusief engineering / technische skills
  • Wiskunde en computerwetenschap
  • Project management / economie
  • Data-analyse and kunstmatige intelligentie
  • Business / business intelligence

Studenten met een andere universitaire achtergrond die in staat zijn te kunnen bijdragen aan het evenement zijn ook uitgenodigd om zich te kandideren.

Taal: De werksessies tussen Jonge Talenten zijn in het Engels en de Erasmus Descartes Conferentie zal in het Engels zijn met – afhankelijk van de sprekers – live vertaling vanuit het Nederlands en/of Frans.

Kosten: De organisatoren nemen de kosten op zich van vervoer (reizen tussen Frankrijk en Nederland en vice versa + openbaar vervoer/fietsen (indien mogelijk) ter plaatse), accommodatie (vier nachten in een hotel) en maaltijden (ontbijt, lunch en diner voor beide etappes van het programma). Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van eventuele andere uitgaven. Aan de deelname aan het Jonge Talenten evenement zijn geen deelnamekosten verbonden.

Deelname: Alle 10 geselecteerde deelnemers nemen deel aan zowel de online meeting als de aan voorbereidingssessies van 5 dagen in Parijs. Deelname aan het volledige programma is verplicht. Elke niet-gerechtvaardigde afwezigheid of ongepast gedrag zal leiden tot uitsluiting van verdere deelname aan Jonge Talenten evenement.

Indienen van een aanvraag / Aanmelding

Aanmelding: vul het aanmeldformulier in dat je Aanmelding: kan vinden door op de volgende link te klikken. Voeg ook je CV in een PDF-bestand toe. Om de twee vragen te beantwoorden die in het formulier zijn gesteld, kun je rechtstreeks op het formulier antwoorden of een korte video maken. Deze mag niet langer zijn dan 3 minuten.

AANMELDINGEN DIENEN VOOR 19 OKTOBER INGEDIEND TE WORDEN bij zowel Coralie Ostertag coralie.ostertag@univ-lille.fr als Marijn van Grunsven mvangrunsven@nuffic.nl.

Kalender

  • Aanmeldingsdeadline: 19 oktober 2022 (23.59u)
  • Online kick-off : 27 oktober
  • Voorbereidingen in Parijs : 21-23 november
  • Erasmus-Descartes conferentie : 24 novembre in Parijs 

Voorlopig programma

27 oktoberVoorbereidingsmeeting (online) :  Kick-off & introductie Teamverdeling en challenges
27 oktober – 20 novemberContact met teamleden en coaches, voorbereiding van de challenges – elk team beslist over het beheer van zijn tijd.
21 novemberOchtend: reis naar Parijs Middag: Start en bijpraten
21 – 24 novemberWerksessies: werken aan challenge, groepsvoorbereiding, coaching, feedbacksessies, pitch training. 
24 novemberOchtend Fine tune pitches – laatste loodjes Middag en avond : Erasmus-Descartes conferentie
25 novemberTerugreis

Over

Het evenement Jonge Talenten maakt deel uit van de 20ste Erasmus Descartes Conferentie, die wordt georganiseerd door de Franse Ambassade in Nederland en de Ambassade van Nederland in Frankrijk. Deze bilaterale conferentie is een jaarlijks evenement dat meer dan honderd opkomende en gerenommeerde deskundigen bijeenbrengt. Het centrale thema duurzame luchtvaart volgt de Europese agenda en de actuele ontwikkelingen in beide landen. Het Jonge Talenten evenement biedt ruime mogelijkheden om te netwerken.

Hoewel de Erasmus-Descartes conferentie een eendaags evenement is, werken de Jonge Talenten een maand (online, part time – eigen voorbereidingstijd/voor het team) en drie dagen (in Parijs – volledige dagen) voorafgaand aan de conferentie in twee teams aan verschillende challenges die aansluiten op het thema van duurzame luchtvaart. Tijdens de conferentie zullen jij met je team jullie uitkomsten en bevindingen pitchen aan het publiek en de unieke kans krijgen om op het podium met hen in discussie te gaan. Na het formele programma is er tijd om te netwerken: een mooi moment om connecties te maken voor je toekomstige werkveld.

Contact

Marnix Satter
Medewerker universitaire en wetenschappelijke samenwerking
email

Partners

  • Georganiseerd door: De Nederlandse ambassade in Frankrijk; De Franse ambassade in Nederland; RFN; Nuffic ; TU Delft ; ISAE SUPAERO
  • In samenwerking met: TU Delft ; ISAE SUPAERO ; L’atelier néerlandais ; Collège néerlandais