Cultureel partnerschap: de interactieve installatie van de Franse kunstenaar Emmanuelle Moureaux ondersteund in het kunstpaviljoen M. in Almere   

Het Institut français NL werkt samen met het kunstpaviljoen “M.”, een pilotproject voor een nieuw kunstmuseum in Almere, en ondersteunt de interactieve installatie van de Franse kunstenaar Emmanuelle Moureaux, gepresenteerd van 21 juli 2023 t/m 7 januari 2024.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.

Het Institut français NL werkt samen met het kunstpaviljoen “M.”, een pilotproject voor een nieuw kunstmuseum in Almere, en ondersteunt de interactieve installatie 8760 HEURES – 100 couleurs n°45 van de Franse kunstenaar, architecte en designer Emmanuelle Moureaux, gepresenteerd van 21 juli 2023 t/m 7 januari 2024. 

8760 HEURES – 100 couleurs n°45

M. heeft de Franse kunstenaar, ontwerper, architect Emmanuelle Moureaux de opdracht gegeven om een voorstel voor een immersief kunstwerk te maken in relatie tot het kunstpaviljoen en het museumconcept. Speciaal voor het kunstpaviljoen van M. heeft ze een ontwerp gemaakt voor een immersieve installatie in haar 100 kleuren, getiteld: 8760 hours. Dat kleur een belangrijk element is voor hoe je je in een omgeving voelt, laten de installaties van Moureaux als geen ander zien en ervaren. Door een ruimtelijke ervaring te bieden aan de hand van kleurschakeringen en de manier waarop je er als bezoeker langs kan lopen en ertoe kan verhouden, ervaar je wat kleur met je gemoed kan doen. 

Légende : Crédit : Riccardo de Vecchi pour M. 

De kunstinstallatie die Moureaux heeft ontwikkeld voor het paviljoen van M. bestaat uit 8760 modules in 100 kleurschakeringen die alle uren in één jaar weergeeft. Elke module staat voor één uur. Dat betekent dat de installatie het verstrijken van de tijd van één jaar weergeeft. Daarmee is het paviljoen een ruimte geworden waar de bezoeker in één ‘oogopslag’ het verloop van een jaar M. kan ervaren. De installatie staat stil. Wanneer je langs de installatie van kleurrijke klokken loopt, lijkt het alsof de wijzers van de klokken bewegen, waardoor de illusie van het verstrijken van de tijd ontstaat. Het paviljoen van M. is bedacht als observatorium, waarin de zonnewendes ervaarbaar zijn. Tezamen – paviljoen en installatie – vormen ze een tijdsinstrument waarin je als bezoeker een bewuste(re) ervaring kan krijgen van het begrip tijd en het verlopen ervan. 

Légende : Emmanuelle Moureaux, 100 colors no.35, 2021, mt Factory Tour, Kurashiki, Japan. Crédit photo : Daisuke Shima  

Emmanuelle Moureaux woont en werkt in Tokio. De kleuren van deze stad heeft ze verwerkt in een palet van 100 kleuren. Hiermee maakt ze over de hele wereld ‘100 colors’ installaties waar je in, onderdoor of doorheen kunt lopen. Met haar werk wil ze mensen kleuren laten beleven met al hun zintuigen om zich meer bewust te worden van de kleuren om hen heen. Het is voor het eerst dat werk van Moureaux in Nederland te zien is. Het werk is speciaal voor M. gemaakt en geïnspireerd op het ronde paviljoen. 

Emmanuelle Moureaux, 100 colors no.28, “Universe of words”, 2019, 3331 Arts Chiyoda, Tokyo, Japan. Crédit photo : Daisuke Shima 

Emmanuelle Moureaux

Emmanuelle Moureaux woont sinds 1996 in Tokio, waar ze in 2003 ‘emmanuelle moureaux architecture + design’ oprichtte. Ze vestigde zich in Japan omdat zij daar als student werd geraakt door de kleuren in de stad Tokio. Haar creaties variëren van kunst, design tot architectuur. Ze werkt zowel in opdracht van musea en publieke instellingen als voor commerciële partijen als bijvoorbeeld UNIQLO. Het is voor het eerst dat er werk van Emmanuelle Moureaux te zien en beleven is in Nederland. In 2013 startte Moureaux de installatiereeks 100 colors. De installaties bestaan uit steeds dezelfde 100 kleurentinten en met die kleuren vormt de kunstenaar ruimtelijke installaties, waar je als bezoeker in, onderdoor of doorheen kunt lopen. 100 kleuren die in één oogopslag het lichaam binnenkomen, veroorzaken volgens Moureaux een fysieke reactie. Afhankelijk van de omgeving en de context onderzoekt en verkent de kunstenaar steeds weer een andere vorm van haar ‘100 colors’ installatie. Daarmee hoopt ze de schoonheid van kleuren te maximaliseren. De installatie in het paviljoen van M. is nummer 45 in de reeks.

Over

M. is het pilotproject voor een nieuw kunstmuseum in Almere, de grootste stad in Flevoland. De komende jaren worden de plannen, het concept en de functies van het toekomstige museum getest als onderdeel van dit pilotproject, dat het publiek meeslepende kunstervaringen, evenementen en performances zal bieden. 

Partners