Passage(s) #1: een gesprek met Olivier Guez en André Wilkens 

Podcast #1 van het Institut français NL, met journalist Olivier Guez, op bezoek in Nederland voor de Europe Talkshow in Amsterdam, en André Wilkens, directeur van de European Cultural Foundation.

Het Institut français NL nodigt je uit om een nieuwe aflevering van zijn podcast Passage(s) te ontdekken. Een gesprek tussen journalist Olivier Guez (Frankrijk), die in Nederland was voor de Europe Talkshow in Amsterdam, en André Wilkens (Nederland), directeur van de European Cultural Foundation, over het gevoel bij Europa te horen, van het Eurovisiesongfestival tot de Champions League.  

Olivier Guez

Olivier Guez is een Franse schrijver en journalist. Hij maakte naam als auteur met zijn boek LʼImpossible return. Een geschiedenis van de Joden in Duitsland sinds 1945. Zijn andere boeken, waarvan de meeste gewijd zijn aan de Duitse of Europese geschiedenis, bevatten ook elementen van historische reconstructie en verslagen uit de eerste hand, zoals de internationale bestseller La Disparition de Josef Mengele (2009). In de aanloop naar het Franse voorzitterschap van de EU vroeg Olivier Guez 27 schrijvers uit elke EU-lidstaat om te schrijven over plaatsen die de Europese cultuur en geschiedenis oproepen. De auteurs komen van verschillende generaties en achtergronden. Ze hebben van de Grand Tour een forum gemaakt, een piazza voor Europese literatuur, een plek van vrijheid en creativiteit, een ontmoetingsplaats. In de korte verhalen en unieke verhalen die samen deze uitzonderlijke collectie vormen, kruisen de herinneringen, gezichtspunten en sferen van een levend, ademend Europa elkaar. Een kosmopolitische bloemlezing die vecht tegen vergetelheid en geheugenverlies, de tijdgeest uitdaagt en grenzen overschrijdt. De collectie is nieuwsgierig, humanistisch en apolitiek. Het is een bewegende kaart van de Europese geest van de vroege jaren 1920 tot de 21e eeuw. 

André Wilkens

André Wilkens is directeur van de European Cultural Foundation in Amsterdam, met als missie het ontwikkelen van een gevoel van Europa. Als reactie op de crisis in Kosovo19 lanceerde hij het initiatief “Cultuur van Solidariteit”.  André is ook voorzitter van de raad van bestuur van Tactical Tech, medeoprichter van het Offene Gesellschaft-initiatief en stichtend lid van de European Council on Foreign Relations. In het verleden werkte hij als directeur strategie bij Stiftung Mercator, directeur van het Open Society Institute Brussel en hoofd strategische communicatie bij de UNHCR in Genève. André is auteur van twee boeken, over Europa (Der diskrete Charme der Bürokratie, S.Fischer 2017) en digitalisering (Analog ist das neue Bio, Metrolit 2015), en levert regelmatig bijdragen aan de media. 

Over

De nieuwe podcast van het Institut français NL –een vrije, ongemodereerde uitwisseling tussen een Franse kunstenaar op bezoek in Nederland en een Nederlandse persoonlijkheid, over thema’s die hen na aan het hart liggen.  

Afbeeldingen : André Wilkens par NEMO – Network of European Museum Organisations
Olivier Guez – Foto/IPP/Gioia Botteghi 20/06/2018 Roma, Festival delle letterature 2018, nella foto: Olivier Guez Italy Photo Press – World Copyright PUBLICATIONxNOTxINxITAxFIN 0