Cultureel partnerschap: de overzichtstentoonstelling gewijd aan de Franstalige kunstenaar Etel Adnan ondersteund bij het Van Gogh Museum in Amsterdam

Het Institut français NL werkt samen met het Van Gogh Museum in Amsterdam en ondersteunt de overzichtstentoonstelling van de Franse kunstenaar Etel Adnan gepresenteerd van 20 mei t/m 4 september 2022.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.

Het Institut français NL werkt samen met het Van Gogh Museum in Amsterdam en ondersteunt de eerste overzichtstentoonstelling van de Franse kunstenaar Etel Adnan in Nederland Kleur als Taal gepresenteerd van 20 mei t/m 4 september 2022.

Kleur as Taal

Etel Adnan neemt in haar beeldende kunst vaak het landschap als uitgangspunt. Net als Vincent van Gogh probeert zij daarin, met een geheel eigen kleurenpalet en schilderstijl, de kracht van de natuur op het doek over te brengen.

Voor Adnan overbruggen haar schilderijen, net als bij Van Gogh, de beperkingen die taal met zich meebrengt. Ze vond in haar beeldende kunst een visuele taal die culturele grenzen overstijgt.

In de tentoonstelling Kleur als Taal voeren Adnans schilderijen de boventoon. Haar vaak gesimplificeerde landschappen met intense kleuren en abstracte vormen gaan de dialoog aan met een aantal werken van Van Gogh. Daarnaast worden haar leporello’s – zogenoemde harmonicaboekjes waar Adnan om bekendstaat –, tapijten en literair werk getoond.

Adnans unieke levensverhaal komt ook aan bod. Gedurende bijna een eeuw bewoog ze zich tussen verschillende culturen en talen. De implicaties van het opgroeien met een multiculturele achtergrond worden verkend. Hoe gaf dit haar leven vorm en klinkt het door in haar kunst?

Etel Adnan (1925-2021) brak pas op 87-jarige leeftijd door met haar schilderijen. Ze maakte internationaal al eerder naam met haar literatuur en poëzie. Adnan was een onconventionele, intrigerende kunstenaar, filosoof, schrijver, schilder en activist. Ze groeide op in Beiroet, en studeerde in Parijs en Californië. Jarenlang woonde en werkte ze op beide plekken.

Op 14 november 2021 overleed ze op 96-jarige leeftijd, tijdens de voorbereidingen van deze overzichtstentoonstelling in het Van Gogh Museum.


Over

Het Van Gogh Museum inspireert een divers publiek met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijd.

Informatie

  • Kunstenaar: Etel Adnan
  • In het kader van: Kleur als Taal
  • Plaats: Van Gogh Museum
  • Stad: Amsterdam
  • Datum: 20 mei t/m 4 september 2022
  • Foto: Etel Adnan, Untitled, 2014, oil on canvas, 38 x 46 cm. Collection Jean Frémon. © The Estate of Etel Adnan. Courtesy Galerie Lelong & Co., Paris/New York