Passage(s) #4: een gesprek met Samuel Fosso en Wendy Owusu 

Podcast #4 van het Institut français NL, met fotograaf Samuel Fosso, op bezoek in Nederland voor zijn overzichtstentoontelling in Huis Marseille in Amsterdam, en kunstenaar Wendy Owusu.

Het Institut français NL nodigt je uit om een nieuwe aflevering van zijn podcast Passage(s) te ontdekken. Een gesprek tussen fotograaf Samuel Fosso, op bezoek in Nederland voor zijn overzichtstentoontelling in Huis Marseille in Amsterdam en Wendy Owusu (Frankrijk/Nederland) over Afrikaans erfgoed, rituelen, gender en mode. 

Wendy Owusu

Wendy Owusu is geboren in 1994 en woont en werkt tussen Parijs en Rotterdam. Ze is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven en haar multidisciplinaire praktijk omvat video, textiel, publicaties en installaties. Haar favoriete onderwerpen zijn sociologie, erfgoed en afro-culturen. 

Samuel Fosso

Samuel Fosso, geboren in 1962 in Kumba, Kameroen, woont en werkt tussen Frankrijk en Nigeria. Hij ontdekte de fotografie dankzij een buurman, met wie hij een opleiding volgde en opende zijn eigen studio op 13-jarige leeftijd. Hij maakte werk in opdracht (identiteitsfoto’s, herdenkingen, bruiloften) en begon op 15-jarige leeftijd zelfportretten te maken. Onder invloed van popcultuurtijdschriften die hij in Bangui vond, fotografeerde hij zichzelf in outfits die hij speciaal liet maken door lokale kleermakers. Hij is zijn portretten blijven ontwikkelen in verschillende series, waarbij hij de codes van de Afrikaanse studiofotografie loslaat om thema’s als postkoloniale identiteit en genderambiguïteit aan te pakken. 

Over

De nieuwe podcast van het Institut français NL –een vrije, ongemodereerde uitwisseling tussen een Franse kunstenaar op bezoek in Nederland en een Nederlandse persoonlijkheid, over thema’s die hen na aan het hart liggen.