Presentatie
De Martinikaanse kunstenares Gwladys Gambie is de winnaar van de Villa van Eyck 2025. Ze richt zich voornamelijk op de vrouwelijke situatie op de Antillen door middel van tekenen, beeldhouwen en borduurwerk.
Na de zitting van de Frans-Nederlandse jury van de Villa van Eyck, hebben het Institut français NL en de Jan van Eyck Academie Gwladys Gambie uitgeroepen tot de winnaar van de vierde editie van de Villa van Eyck.
Gwladys Gambie is januari 2025 naar de Villa van Eyck gekomen, waar ze 6 maanden zal verblijven. In samenwerking met een internationale groep residenten (kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en curatoren) zal ze werken aan de conceptualisatie en realisatie van haar artistieke project en tegelijkertijd kunnen profiteren van de laboratoria, onderzoeksafdelingen en het netwerk van experts van de Jan van Eyck Academie.

Poétique de la célébration, 2023, inkt op papier, 75x110cm
Biografie
Gwladys Gambie is beeldend kunstenares en illustrator, geboren in 1988 in Fort-de-France, Martinique. Na het behalen van haar DNSEP aan de Campus Caribéen des Arts de Martinique, exposeerde ze haar werk en ondernam ze artistieke residenties in het Caribisch gebied en in het buitenland.
Door middel van tekenen, beeldhouwen, schrijven en borduren stelt de kunstenares de situatie van vrouwen in de Antillen ter discussie binnen een dromerig universum. Ze haalt haar inspiratie uit het weelderige landschap van Martinique, waarmee ze een unieke, fantasierijke wereld schept die een kritische blik werpt op een dramatische werkelijkheid. In haar grafische werk nemen de flora en fauna op een pure en verwaterde achtergrond deel aan een poëtische taal van ons lichaam.
Sinds enkele jaren werkt Gwladys Gambie aan de mythe van Manman Chadwon, een vrouwelijk wezen, een zielencycloon, een figuur van vrijheid en opstand, geïnspireerd op de Afro-Caribische godheid Manman Dlo.

Residentie project
Geïnspireerd door botanische tekeningen begon Gwladys Gambie met ‘Métaphore du Pyékoko’, een serie portretten geïnspireerd op de archetypische kokospalm, met als doel het ‘doudouistische’ beeld van een eiland in beroering te ontmantelen. Als onderdeel van de Nuit Blanche 2024 in Rouen presenteerde ze een wandeling getiteld ‘Zumbi’, met daarin een Moko zombi gekleed in een traditionele jurk, geborduurd met rode draad.
Tijdens haar residentie in de Villa van Eyck wil Gwladys haar onderzoek naar borduurwerk en textiel voortzetten. Haar doel is om de representatie van het lichaam ter discussie te stellen, om het koloniale beeld van het ‘paradijselijke’ eiland te ontmantelen en om via het patroon een poëtische en ondermijnende visie op deze gebieden te creëren. Voor haar is borduren niet alleen een daad van creatie en herstel, maar ook een daad van verzet, een andere benadering van de praktijk van de tekenkunst.

Over
De Villa van Eyck is een artistieke residentie die gecoördineerd wordt door het Institut français NL en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, die toegankelijk is voor kunstenaars uit de Franse overzeese gebieden die origineel onderzoek willen ontwikkelen.