Villa van Eyck: Magalie Mobetie, artist in residence 2023-2024

Magalie Mobetie, een kunstenaar die het vraagstuk van identiteit en erfgoed in Guadeloupe onderzoekt, is de winnaar van de Villa van Eyck 2023-2024.

Naar aanleiding van de vergadering van de Nederlands-Franse jury van de Villa van Eyck waarop de aanvragen van 86 kunstenaars zijn beoordeeld, hebben het Institut français NL en de Jan van Eyck Academie Magalie Mobetie verkozen tot winnaar van de derde editie van de Villa van Eyck.

Magalie Mobetie zal in november 2023 als artist in residence haar intrek nemen in de Villa van Eyck. Zij gaat daar samenwerken met een groep internationale kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en curatoren, terwijl ze gebruik kan maken van laboratoria, onderzoeksafdelingen en een netwerk van deskundigen van de Jan van Eyck Academie om haar project verder te conceptualiseren en te realiseren.

Magalie Mobetie

Biografie

Magalie Mobetie (1996, Frankrijk) maakt hybride documentaires en ontwerpt interactieve installaties. Ze gebruikt media zoals 3D, video, geluid en digitale technologische hulpmiddelen (augmented reality, virtual reality).

In 2019 gaat het project 0,005m3 d’identités van start, waarin een aantal jongeren antwoord geeft op de vraag: “Wat betekent het om overzees Frans te zijn? Dit was het begin van Magalies interesse in heteronome samenlevingen.

Haar transdisciplinaire praktijk werd bevestigd in Le Fresnoy, studio national des arts contemporains, waar ze tussen 2020 en 2022 een voormalig familiekerkhof onderzocht (Anba tè, adan kò, 2021). In 2023 sloot Magalie zich aan bij het project MANIFEST, dat de collectieve herinnering van Europa aan de trans-Atlantische slavenhandel opnieuw wil verbeelden.

Vandaag probeert Magalie de kennis van haar voorouders over de inheemse planten van Guadeloupe aan het licht te brengen; de wens om opnieuw een band met de natuur te scheppen laat zien hoe belangrijk het is om kennis door te geven binnen Guadeloupese families. Zal het herstel van een dialoog tussen de generaties ons helpen na te denken over de toekomst van het Caribisch gebied?

Légende : 0,005m3 d’identités, installation

Over

De Villa van Eyck is een artistieke residentie aangeboden door het Institut français NL en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, die openstaat voor kunstenaars uit Frankrijk die oorspronkelijk onderzoek willen ontwikkelen.

Parteners

  • Mede-georganiseerd door: Institut français NL; Jan van Eyck Academie
  • Met steun van: La Fabrique des résidences de Institut français in Parijs