Workshops over online stripboeken en een geanimeerd concert

Op 13 mei 2022 heeft het Institut français NL twee evenementen over stripboeken georganiseerd voor jongeren in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA).

Op 13 mei 2022 werden er een aantal workshops voor scholieren begeleid door Vidu, specialist in digitale stripboeken, die later die dag samen met Sarah Ouakrat, fluitist in de opera van Amsterdam, een geanimeerd concert gaf in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Dit evenement was oorspronkelijk geprogrammeerd op 26 november 2021, in het kader van de Internationale dag voor de leraar Frans, maar werd uitgesteld vanwege de maatregelen in het kader van de Coronacrisis.

Het Institut français des Pays-Bas heeft de Franse illustrator Vidu gevraagd om in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam een reeks interactieve workshops te organiseren, voor leerlingen uit verschillende scholen in Amsterdam en omgeving, met als doel hen op een ludieke manier te laten oefenen met de Franse taal.

Tijdens de workshops kregen de leerlingen een uur de tijd om een stripverhaal te creëren, met behulp van een app ontworpen door  Vidu, in verschillende vormen met een uniek en uitgeschreven plot. Dankzij deze interactieve workshops konden de leerlingen kennismaken met een nieuwe vorm van storytelling en oefenen met de Franse taal.

Na de workshops werd er een geanimeerd concert georganiseerd, geopend voor publiek, met Vidu achter de tekentafel en Sarah Ouakrat op de fluit. Er werd een filmisch optreden neergezet door dit artistieke duo. Vidu creëerde 10 verschillende tekeningen op het ritme van de 10 stukken gespeeld door fluitist Sarah Ouakrat. Na dit creatieve en originele concert bedachten de twee kunstenaars een spel waarmee de 10 tekeningen gewonnen konden worden. De fluitist speelde een paar noten van één van de stukken die avond, waarnaar het publiek moest raden welke tekening hierbij hoorde.

Het Institut français NL wil nogmaals de twee klassen van de 2 deelnemende onderwijsinstellingen bedanken voor hun deelname (Lycée Français Vincent Van Gogh Amsterdam en SVPO Amsterdam); daarnaast danken wij Vidu en Sarah Ouakrat voor hun fantastische muzikale en artistieke optreden voor het publiek en de leerlingen.

Biografie van de kunstenaars

Sarah Ouakrat komt oorspronkelijk uit Parijs en is solofluitist bij het Balletorkest van de Nationale Opera in Amsterdam. Ze is tevens lid van het contemporaine muziekensemble Collegium Novum Zürich in Zwitserland en maakt deel uit van het nieuwe collectief Pynarello, gesitueerd in Nederland. Sarah verdeelt haar tijd over haar carrière als soliste (recitals en kamerconcerten) en als orkestmuzikant, bovendien begeleidt ze andere muzikanten bij het realiseren van hun projecten.

Vidu (Victor Dulon) is gespecialiseerd in digitale stripboeken. In 2017 heeft Vidu de eerste prijs gewonnen op het Festival international de la bande dessinée in Angoulême voor beste stripboek, dankzij zijn werk L’Immeuble. Daarnaast heeft Vidu gewerkt aan animatiefilms (zoals de bioscoopfilm Michel Ocelot) en een serie interactieve en maatschappelijke webcartoons genaamd Elya Police Investigation.

Partners

  • Georganiseerd door: IFNL
  • In samenwerking met: OBA
  • Visueel: © Vidu