ISOF : « Ik Spreek ook Frans ! » ; « Je parle aussi français ! » 

Het project ISOF “Ik Spreek ook Frans!”; « Je parle aussi français ! » is een lesprogramma Frans als erfgoedtaal voor Nederlandse kinderen.

Presentatie

Het programma “Ik Spreek ook Frans!” is bedacht en gelanceerd in 2022 door het Institut français NL en de Alliance Française van Rotterdam en ontwikkelt zich in Nederland met de steun van het France Nederland Cultuurfonds. Dit innovatieve lesprogramma voor Frans richt zich op kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud met een potentieel Franstalig familie-erfgoed. Het is in het bijzonder gericht op kinderen die zijn opgegroeid in immigrantengezinnen en die zijn opgevoed binnen een meertalige context waarin ze mogelijk in contact zijn gekomen met de Franse taal. In Nederland is dit vaak het geval bij gezinnen van Noord-Afrikaanse afkomst, maar de workshops staan ook open voor kinderen met een andere migratieachtergrond. Het doel van dit programma is om de meertalige identiteit van kinderen, hun taalkundige talenten en hun multiculturele erfgoed te bevorderen.

De workshopleiders- en leidsters gebruiken dynamische en vernieuwende methodes en baseren zich voornamelijk op bronnen en referentiematerialen uit de persoonlijke culturele achtergronden van de leerlingen. Tijdens de sessies wordt hen gevraagd om iets te produceren dat gerelateerd is aan het thema van de reeks; dit stelt hen in staat om de Franse taal in een praktische context te gebruiken terwijl het ludieke aspect van de georganiseerde activiteiten behouden blijft. De klascontext is meertalig en de kinderen mogen Nederlands, Arabisch of Frans gebruiken om met elkaar en met de leerkrachten te praten en hun taken uit te voeren. De leerkrachten begeleiden hen, helpen hen en leren hun de Franse taal zonder hen een taalles te geven, maar aan de hand van het leerdoel of de taak van de sessie en de workshopreeks. De lesmethodes en werkwijzen in de klas zijn ludiek, creatief en meertalig. Voor de kinderen zijn deze workshops een gelegenheid om hun meertaligheid te tonen, waar ze zowel academisch als op een meer persoonlijk niveau baat bij hebben, in de zin van zelfvertrouwen en creativiteit. 

De belangrijkste doelen van het ISOF-programma zijn:

  • Het leren van de Franse taal ontwikkelen door de cultuur en het culturele en taalkundige erfgoed van de kinderen te bevorderen
  • Het Frans onderwijzen door (of dankzij) meertaligheid (Nederlands, Arabisch, Berbers, Engels, etc.)
  • De meertalige talenten van kinderen ontplooien
  • Een multiculturele gemeenschap scheppen waarin kinderen leren door te creëren en plezier te hebben

Locaties

Rotterdam: start van het programma in september 2022 in een Rotterdams buurthuis (Crooswijk), met ongeveer 20 kinderen verdeeld over 2 klassen. Ik spreek ook Frans! Je parle aussi français ! – Alliance Française Rotterdam (alliancerotterdam.nl)

Den Haag: het ISOF-programma gaat in januari 2024 van start in Den Haag (Wijkzcentrum). Ik Spreek Ook Frans (ISOF) – Alliance Française de La Haye (aflahaye.nl)

Utrecht: start van het ISOF-programma in het najaar van 2024.

Amsterdam: start van het ISOF-programma in het najaar van 2024.

De ISOF-programma’s worden lokaal beheerd door de Alliances Françaises van de betreffende steden.

Het ISOF-programma wordt ondersteund door het  France Nederland Cultuurfonds.

Team

Contact

Jean-François Rochard : jf.rochard@institutfrancais.nl

Fatima el Ghouizy : isof@institutfrancais.nl

Partners