Détour(s): French-Venezuelan writer Miguel Bonnefoy at European Literature Night 2024  

Het Institut français NL nodigt de frans-Venezolaanse schrijver Miguel Bonnefoy uit om mee te doen aan de European Literature Night 2024, georganiseerd door EUNIC Netherlands, met een tiental auteurs uit heel Europa.

Presentatie van de editie 

Door de lens van de literatuur onderzoekt de European Literature Night 2024 dit jaar de complexiteit van grenzen, erbij horen en anders-zijn in een Europese context. 

Van migratieverhalen tot beschouwingen over erbij horen en vervreemding, een tiental auteurs afkomstig uit heel Europa zullen de vele facetten van het thema van deze editie verkennen: de schrijver als reiziger. 

Wat betekenen de grenzen en de bewegingen voor de schrijvers wanneer ze van land naar land reizen tijdens het verkennen van hun eigen culturen? Hoe vertalen gevoelens van ballingschap en vervreemding zich in de literatuur? 

Met het idee van schrijvers als reizigers in het achterhoofd, brengt deze European Literature Night stemmen, fragmenten, en muzikaliteit uit verschillende diaspora verhalen in de Europese literatuur. 

Miguel Bonnefoy: uitgenodigde auteur door het Institut français NL 

Miguel Bonnefoy werd in 1986 geboren in Frankrijk en groeide op in Venezuela en in Portugal. Hij is leraar Frans geweest voor de Alliance française. In 2009 nam Miguel Bonnefoy de Grand Prix de la Nouvelle de la Sorbonne in ontvangst voor La Maison et le Voleur. In hetzelfde jaar publiceerde hij Quand on enferma le labyrinthe dans le Minotaure (edizione del Giano, Rome). In 2011 werd Naufrages (uitgegeven door Quespire) genomineerd voor de Prix de l’Inaperçu 2012. In 2013 won hij de Prix du Jeune Écrivain met Icare et autres nouvelles (Buchet-Chastel). In 2015 stond Le Voyage d’Octavio (Rivages) op de shortlist van de Prix Goncourt du Premier Roman, de Prix de la Vocation, de Prix des Cinq Continents – onder speciale vermelding, de Prix Fénéon, de Prix Edmée de la Rochefoucauld en de Prix L’Île aux Livres. In 2016 won Jungle (uitgegeven door Paulsen) de Prix des Lycéens en Apprentis d’Ile-de-France. In 2017 was Sucre Noir (Rivages) finalist voor de Prix Femina, Prix Mille Pages, Prix Renaissance en Prix des lycéens de l’Escale du Livre de Bordeaux. In 2018-2019 was hij in residentie in de Villa Médicis. In 2020 publiceerde Miguel Bonnefoy Héritage (Rivages) dat de prix des Libraires en de prix Valery Larbaud won en finalist was voor de grand prix de l’Académie française en de Goncourt des lycéens. In 2021-2022 was hij « fellow » bij de artiestenresidentie DAAD in Berlijn. In 2022 publiceerde hij L’inventeur (Rivages), winnaar van de prijzen Patrimoines en Louvre Banque Privée. 

Miguel Bonnefoy is in het Nederlands vertaald met dank aan het Nouvelles Voix programma van het Institut français NL. 

Miguel Bonnefoy ©Audrey Dufer

Over

In 2016 geïnitieerd door EUNIC Netherlands, is de European Literature Night een jaarlijks evenement dat schrijvers en dichters uit verschillende Europese landen samenbrengt om een thema te verkennen dat hen en de Europese samenleving na aan het hart ligt. 

Informations pratiques

  • Datum en tijd: 24 mei 2024 om 19:00 
  • Plaats: De Balie
  • Stad: Amsterdam
  • Talen: Engels 
  • Toegang: Op inschrijving 

Partners

  • Georganiseerd door: EUNIC Netherlands
  • In samenwerking met: Institut français NL, De Balie