EUNIC Netherlands : FAIR P(L)AY #3 

Als onderdeel van Dutch Design Week 2023 presenteert het EUNIC Netherlands netwerk het derde deel “Know Your Worth” van de FAIR P(L)AY cyclus over eerlijke praktijken in de culturele sector.

Presentatie van de editie 

Hoe vestig je jezelf als ontwerper? Wat maakt een professionele ontwerper? Hoe weet je hoeveel je werk waard is? Hoe beïnvloeden deze vragen je creatieve praktijk? 

Als onderdeel van Dutch Design Week 2023 in Eindhoven presenteert EUNIC Netherlands het derde deel van de FAIR P(L)AY-serie over eerlijke en duurzame praktijken in de culturele sector, en meer specifiek op het gebied van design. 

Het evenement opent met een paneldiscussie over hoe je je carrière in de designwereld kunt stimuleren, met ervaringsgetuigenissen van ontwerpers en vertegenwoordigers van culturele organisaties. Ontwerpers die aan het begin van hun carrière staan kunnen hun carrièremogelijkheden, behoeften en ambities ontdekken en delen. 

Tijdens een netwerksessie kunnen de deelnemers en discussiëren met de sprekers, professionals uit de sector en organisatoren van het evenement die culturele instellingen vertegenwoordigen, zoals het Tsjechisch Centrum Rotterdam, DutchCulture, de Oostenrijkse ambassade in Nederland, het Finse Cutltural Institute for Benelux, het Goethe-Institut Nederland, het Institut français NL en het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. 

Dit evenement wordt georganiseerd door EUNIC Netherlands, in samenwerking met Dutch Design Foundation, de Europese Commissie en het Consulaat van Noord-Brabant, en met steun van het EUNIC Global Cluster Fund. 

Sprekers

Mart Veldhuis
Illustrator
Hanna-Kaarina Heikkilä
Designer
Wendy Owusu
Kunstenaar
 Branko Popovic
Artistiek directeur

Mart Veldhuis (31), illustrator en freelancer, ondervond zelf de last van het Nederlandse studiefinancieringsstelsel tijdens zijn studie aan de HKU in Utrecht. Terwijl zijn studieschulden zich als donkere wolken boven zijn jonge jaren opstapelden, vroeg hij zich af hoe hij van zijn werk een carrière kon maken. Mart was in één klap van zijn problemen af toen hij zijn wandkleed ‘Eigen Schuld’ wist te verkopen voor €45.879, precies het bedrag van zijn studieschuld. “Met dit bedrag koppel ik de financiële realiteit aan de fysieke realiteit van het wandtapijt om mensen bewust te maken van studieschulden en de gevolgen van het sociale systeem voor de financiering van het onderwijs in Nederland.” Het werk zal nu in verschillende musea tentoongesteld worden. Artikelen over Marts werk zijn verschenen in Trouw en De Correspondent. Hij won een bronzen medaille bij de European Design Awards in 2022 en was de winnaar van de HKU entrepreneurship awards in 2021.

Wendy Owusu is geboren in 1994 en woont en werkt in Parijs en Den Haag. Haar multidisciplinaire praktijk omvat video, textiel, publicaties en installaties. Haar favoriete onderwerpen zijn sociologie, erfgoed en afro-culturen. Ze is erg geïnteresseerd in het idee van riten en gemeenschappen, en de manier waarop we een idee van een groep construeren op basis van verzonnen codes die vervolgens worden doorgegeven. Het onderwerp en het onderzoeksproces bepalen het gekozen medium voor elk project. Deze gemengde praktijk stelt de kunstenaar in staat om op verschillende manieren met haar publiek te communiceren.

Hanna-Kaarina Heikkilä is een multidisciplinaire Finse ontwerper. Haar vaardigheden, kennis en ervaring variëren van architectonische projecten tot productontwerp en haar werk combineert strategisch denken met praktische kennis en ervaring. Hanna-Kaarina heeft een master in design van de Aalto Universiteit. Ze studeerde ook architectuur aan de Universiteit van Tampere. Momenteel is ze creatief directeur van Studio Finna en docent aan de Aalto Universiteit. Hanna-Kaarina heeft gewerkt als in-house designer bij Ikea in Zweden en als consultant voor verschillende Scandinavische meubelbedrijven. Ze was ook werkzaam bij architectenbureaus en culturele instellingen in Japan. Heikkilä woont in Helsinki en Brussel.

Branko Popovic is artistiek directeur, curator en projectcoördinator op het gebied van mode en podiumkunsten. Als medeoprichter en artistiek directeur van de stichting FASHIONCLASH, een interdisciplinair showcase- en ontwikkelingsplatform voor mode en modecultuur, heeft hij meer dan 250 projecten en evenementen ontwikkeld in verschillende Europese landen, China en Zuid-Afrika. Een van de bekendste projecten is het jaarlijkse FASHIONCLASH festival, dat in november 2023 voor de 15e keer zal worden gehouden.  Branko is mede-initiatiefnemer van de Taskforce Fashion coalitie en het Culture Fashion netwerk. Daarnaast is hij lid van de adviesraad van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, jurylid van de Dutch Design Awards en lid van de BAC, de adviesraad van de Raad voor Cultuur van het Ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap.

Over het evenement

FAIR P(L)AY is opgericht op initiatief van het netwerk EUNIC Netherlands, waarvan het Institut français NL lid is, en is een reeks evenementen over eerlijke praktijken in de culturele sector. Het doel is nieuwe en bestaande manieren te bespreken en toe te passen om een eerlijkere culturele omgeving te bereiken op het gebied van financiering, beloning, auteursrecht en mobiliteit in Europa.

Partners

  • Georganiseerd door: EUNIC Netherlands
  • Met steun van: Dutch Design Foundation; Europese Commissie