Nouvelles Voix Programma : Colombe Schneck in Nederland  

Boek talk met de Franse schrijver Colombe Schneck, ter gelegenheid van de publicatie in het Nederlands van “Dix-sept ans”, “Sœurs de miséricorde”, “La Tendresse du crawl”, met steun van het Nouvelles Voix Programma van het Institut français NL, in De Kromhouthal in Amsterdam en Alliance française La Haye op 14-15 december 2023.

Presentatie

Drie boeken van Colombe Schneck, Dix-sept ans (Éditions Grasset, 2015), La Tendresse du crawl (Edition Grasset, 2021) en Deux petites bourgeoises (Éditions Stock, 2021) zijn in het Nederlands vertaald door Marijke Arijs in een gezamenlijke bundel getiteld De Parijse trilogie (Atlas Contact, 2023) met steun van het Nouvelles Voix Programma van het Institut français NL. 

Ter gelegenheid hiervan gaat de Franse auteur en journalist Colombe Schneck op 14 december om 19.00 uur in Amsterdam in gesprek met Pierre-Pascal Bruneau, oprichter van de Franse boekhandel Le Temps Retrouvé, en op 15 december om 15:00 met Marie Masi, van de Stanza Bookshop en Hélène Pichon directeur van de Alliance française Den Haag; bij de Alliance française Den Haag.  

Samenvatting van Atlas Contact: 

Colombe Schneck, telg uit de Parijse bourgeoisie, is begin vijftig, moeder en pas gescheiden als ze een vurige liefdesaffaire begint met haar jeugdvriend Gabriel. Tegelijkertijd gaat ze op zwemles en ontdekt ze de kracht van haar lichaam. Op 17-jarige leeftijd voelde ze zich door haar lichaam juist verraden. Colombe werd per ongeluk zwanger en moest een abortus ondergaan. Pas jaren later durft ze te reflecteren op het leven dat ze heeft mogen leiden dankzij het kind dat ze niet kreeg. Op elegante, onopgesmukte wijze beschrijft Colombe Schneck haar steeds veranderende relatie tot haar lichaam, en dus tot de wereld, in verschillende fases van haar leven. In de geest van Deborah Levy en Annie Ernaux weet ze steevast het persoonlijke iets universeels te geven. 

Over het evenement

Het Nouvelles Voix programma van het Institut français NL is het Frans-Nederlandse plan ter ondersteuning van publicaties (PAP) dat steun verleent aan uitgeefprojecten of uitnodigingen aan Nederlandse uitgevers die hedendaagse Franstalige auteurs in Nederland willen promoten. 

Sprekers

Colombe Schneck (Parijs, 1966) is een Franse schrijfster, journaliste en documentairemaakster. In haar veelbekroonde roman ‘La Réparation’ (2012) reconstrueerde ze de geschiedenis van haar familieleden die zijn omgekomen in Auschwitz. Deze bestseller werd in het Nederlands vertaald als ‘Salomé’. De drie novellen in ‘De Parijse trilogie’ zijn in Frankrijk los verschenen tussen 2014 en 2021. 

Informatie

  • Taal : Frans
  • Plaats : De Kromhouthal Amsterdam (14.12.) en de Alliance Française La Haye (15.12.)
  • Stad : Amsterdam (14.12.) en Den Haag (15.12.)
  • Datum : 14 december 2023 om 19:00 en 15 december 2023 om 15:00 

Résumé de l’éditeur Atlas Contact : 

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL, Boekhandel Le Temps Retrouvé, Stanza Bookshop, Alliance Française Den Haag