Cultureel partnerschap: het Institut français NL en de Rotterdam Chamber Music Society

Het Institut français NL werkt samen met de Rotterdam Chamber Music Society, die in 2023 10 jaar bestaat, en ondersteunt vier concerten uitgevoerd door jonge talenten naast Franse musici op 28-29 april en 26-27 mei 2023.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.  

Het Institut français NL werkt samen met de Rotterdam Chamber Music Society, die dit in 2023 10 jaar bestaat, en ondersteunt vier kamermuziekconcerten uitgevoerd doe jonge talenten naast gevestigde musici uit het Rotterdam Philharmonish Orkest, zoals de klarinettist Bruno Bonansea (Frankrijk) of de fluitiste Juliette Hurel (Frankrijk), en onder de artistieke leiding van Julien Hervé (Frankrijk).

Jonge musici de kans geven om meer podiumervaring op te doen met kamermuziek. Dit was vijf jaar geleden de drijfveer voor Julien Hervé, soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, om de Rotterdam Chamber Music Society  (RCMS) op te richten. In november 2013 gaf RCMS haar eerste concert en inmiddels zijn er al weer vele gevolgd.

Hopeless Nostalgia 

Het Hopeless Nostalgia concert vindt plaats op 28 april 2023 om 20:15 in de Oude Kerk Charlois in Rotterdam en op 29 april 2023 om 20:15 in de Bergsingelkerk in Rotterdam.

Hopeless Nostalgia is een programma met Syrische volksmuziek en eigen composities van de befaamde oed-speler Jaber Fayad. Daarnaast horen we ook Les ruines circulaires van de Franse componist Tristan Murail voor klarinet en viool. Jaber Fayad en zijn ensemble leidt ons hiermee samen met de Franse klarinettist Bruno Bonansea (Rotterdam Philharmonisch Orkest) met een kwarttoon tegelijk van muziek uit het Midden-Oosten naar de hedendaagse kamermuziek.

Strings & Winds  

Het concert Strings & Winds vindt plaats op 26 mei 2023 om 20:15 in de Oude Kerk in Charlois in Rotterdam en 27 mei 2023 om 20:15 in de Bergsingelkerk in Rotterdam.

Jonge harpist Merle van der Lijke won in 2021 de 1e Rotterdam Chamber Music Society Classic (RCMS) Young Masters prijs. Hiermee krijgt ze de gelegenheid om samen met de Franse muzikant Julien Hervé een programma op te stellen en te komen uitvoeren. Het is een Franse avond geworden met werk van Jean Cras, Claude Debussy en Maurice Ravel. Nighthawks van de hedendaagse Franse componiste Camille Pépin zal haar Nederlandse première hebben.

Let’s Play Trombone 

Het concert Let’s Play Trombone vindt plaats op 29 september 2023 om 20:15 in de Oude Kerk Charlois in Rotterdam en op 30 september 2023 om 20:15 in de Bergsingelkerk in Rotterdam. 

Het Rotterdam Chamber Music Society focus programma, rondom een instrument dat onverdiend minder bekend is, vindt voor de zesde keer plaats. Dit jaar is de trombone aan de beurt, het instrument waarvan de Nederlandse school wereldwijd voorop loopt. 

Pierre Volders, aanvoerder trombone van het RPhO & docent bij het Conservatorium Amsterdam, zal met jonge trombonisten een kleurrijk programma spelen. Licht en diep, grappig en plechtig, alle facetten van dit bijzondere instrument worden erin getoond. 

6 Concertos brandebourgeois 

Het concert 6 Concertos brandebourgeois vindt plaats op 14 december 2023 om 20:15 in de Oude Kerk Charlois in Rotterdam en op 16 december 2023 om 14:15 in de Bergsingelkerk in Rotterdam. 

Rotterdam Chamber Music Society treedt tien jaar kamermuziek op in Rotterdam. Dit jubileum wordt gevierd met een uitvoering van alle zes Brandenburgse Concerto’s van Bach. Hoewel deze Concerto’s bekend zijn, worden ze zelden integraal uitgevoerd. Hun diversiteit qua opstelling en het verschillende karakter van de concerto’s maakt het tot een rijke ervaring die aantoont hoe revolutionaire en relevant ze nog altijd zijn. 

Onder de musici die optreden zijn jonge instrumentalisten en ervaren musici, naast voormalige jonge talenten die al eerder deelnamen aan de Rotterdam Chamber Music Society. 

Over

De Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) is een samenwerkingsverband van jonge muzikale talenten en professionele musici uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest. RCMS organiseert laagdrempelige concerten op hoog artistiek niveau, voor iedereen toegankelijk door de gratis entree.

Partners