Choix Goncourt Nederland 2022-2023: Giuliano da Empoli, winaar van de tweede editie

Giuliano da Empoli is gekozen als winnaar van de Choix Goncourt Nederland 2022-2023 door 70 Nederlandse studenten die hebben deelgenomen aan deze tweede editie.

Tijdens de Maand van de Francofonie en onder het ere-voorzitterschap van Margot Dijkgraaf heeft de jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van acht universiteiten en hogescholen, de Choix Goncourt Nederland 2022 toegekend aan Giuliano da Empoli voor zijn roman Le Mage du Kremlin (Franse uitgeverij: Gallimard, 2022), Atlas Contact. 

Giuliano da Empoli is te gast bij BorderKitchen op 10 mei 2023 om 20:00 in Den Haag.

Vergadering van de jury van de Choix Goncourt Nederland, op 21 maart 2023 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oba)

De Kremlinfluisteraar is een meeslepende roman die de lezer voert naar het duistere hart van de macht in Rusland. Oligarchen en andere vertrouwelingen vechten elkaar de tent uit, en Vadim Baranov is de strateeg achter het Poetinregime geworden. Hij hielp de destijds anonieme KGB-ambtenaar ooit in het zadel. Sindsdien heeft ‘de Kremlinfluisteraar’ maar één bestaansreden: doen wat de tsaar wil. Geweld, manipulatie en desinformatie vormen de basis van Poetins brute macht; aan Baranov de taak om deze chaos te orkestreren. Zijn vorige leven als theatermaker komt hem daarbij goed van pas. De bombardementen in Tsjetsjenië, pogingen om Georgië en Oekraïne te ontwrichten: het komt allemaal uit de koker van de Kremlinfluisteraar. Totdat zijn verstandhouding met de tsaar barstjes begint te tonen.

(Samenvatting van Atlas Contact)

Voor de tweede editie van de Choix Goncourt Nederland nemen tien Nederlandse universiteiten en hogescholen deel aan het project: de Hogeschool van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Haagse Hogeschool, de Universiteit Leiden, de Universiteit Maastricht, de Radboud Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en de Universiteit Utrecht. 

Lees ook het artikel op Platform Frans.


Over

Onder auspiciën van de Académie Goncourt presenteert het Institut français NL de Choix Goncourt Nederland aan, die Nederlandse studenten de mogelijkheid biedt hedendaagse Franstalige literatuur te ontdekken, deel te nemen aan een leescommissie, hun favoriete werk te kiezen en hun keuze te beargumenteren. 

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL 
  • Onder de auspiciën van: Académie Goncourt 
  • Met de steun van: Agence Universitaire de la Francophonie 
  • In samenwerkig met: Librairie Le Temps Retrouvé