Cultureel partnerschap: vijf optredens ondersteund op het festival MENA is Here in Groningen 

Het Institut français NL werkt samen met het festival gewijd aan de culturen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika en ondersteunt vijf Franstalige optredens, in Groningen van 10 t/m 20 mei 2023.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken. 

Het Institut français NL werkt samen met het festival MENA is Here en ondersteunt de voorstelling van Soeurs in regie van Wajdi Mouawad (Lebanon/Frankrijk), de filmvertoning van Incendies van Denis Villeneuve (Canada) en van Casablanca Beats van Nabil Ayouch (Marokko/Frankrijk), en de optredens Beyond Thrace van Jean-Guihen Queyras (Frankrijk) en van Souad Massi (Algerije/Frankrijk), in Groningen van 10 t/m 20 mei 2023. 

Franstalige programma 2023 

Sœurs van Wajdi Mouawad 

Het toneelstuk Sœurs van de Libanese toneelschrijver en directeur van La Colline – Théâtre national Wajdi Mouawad wordt op 15 mei 2023 om 20:15 opgevoerd in de Stadsschouwburg in Groningen (in het Frans met Nederlandse ondertiteling). 

In Soeurs vertolkt actrice Annick Bergeron twee vrouwen. De een groeide op in Canada en verkoos een carrière boven een gezinsleven. De tweede vluchtte als kind met haar vader uit de burgeroorlog in Libanon en smeedde een leven voor zichzelf in het Westen. Ze zorgt nog steeds voor haar getraumatiseerde vader die voortdurend zegt dat zij het is die van hem afhankelijk is. Het zijn twee totaal verschillende vrouwen, levend in twee totaal verschillende dimensies, die gaandeweg ontdekken dat ze veel meer gemeen hebben dan op het eerste gezicht lijkt. Sœurs is het tweede deel van de serie Domestique van Wajdi Mouawad, samen met Seuls en Mère. 

Soeurs

Incendies van Denis Villeneuve 

De film Incendies van de Canadese regisseur Denis Villeneuve wordt op 14 mei 2023 om 16.00 vertoond in het Forum Groningen (in het Frans met Nederlandse ondertiteling). 

Incendies, wat zoveel betekent als vlammenzee of vuurzee, is een zeer aangrijpende en sterk gemaakte film over het leven van een vrouw in het Midden-Oosten. 
De pas overleden moeder van de Canadese Jeanne en Simon blijkt nog wat skeletten in de kast te hebben verstopt. Dus gaat Jeanne naar een niet nader genoemd land in het Midden-Oosten, en ontdekt hoe haar familiegeschiedenis is verweven met de daar alomtegenwoordige politiek-religieuze conflicten. De Canadese regisseur Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) bewerkte een toneelstuk van het Libanees-Canadese multitalent Wajdi Mouawad, en maakte er met hulp van prima acteurs, onder wie de geweldige Azabal, een ijzersterk, nu en dan behoorlijk gruwelijk drama van. Oscarnominatie voor beste buitenlandse film. 

Incendies

Casablanca Beats van Nabil Ayouch 

De film Casablanca Beats van de Frans-Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch wordt op 12 mei 2023 om 19:00 vertoond in Forum Groningen (in het Arabisch met Nederlandse ondertiteling). 

Opbeurende, muzikale film van Regisseur Nabil Ayouch laat zien hoe muziek het leven van jongeren kan veranderen. Hiphop helpt hen zichzelf en hun passies te ontdekken in Casablanca. 

Anas is een voormalige rapper die gaat werken als docent in een cultureel centrum in een volkswijk van Casablanca. Hij vertelt zijn leerlingen over de veranderingen die hiphop teweegbracht in Amerika. Aangemoedigd door Anas leren de jongeren hun eigen ervaringen in muziek en tekst uit te drukken. Toch zullen ze aanlopen tegen de tradities en verwachtingen die de samenleving ze oplegt. 

Casablanca Beats

Beyond Thrace van Jean-Guihen Queyras 

Het concert Beyond Thrace met de Franse cellist Jean-Guihen Queyras vindt plaats op 13 mei 2023 om 20:15 in De Oosterpoort in Groningen. 

Jean-Guihen Queyras zorgde eerder met Alexander Melnikov, Isabelle Faust en Alexandre Tharaud voor superieur muzikaal snoepgoed. De Franse stercellist is een muzikale alleskunner die gedreven wordt door nieuwsgierigheid. Tijdens Beyond Thrace neemt hij je met de broers Keyvan en Bijan Chemirani, en Sokratis Sinopoulos mee op een fascinerende reis langs traditionele en nieuwe muziek uit onder andere Griekenland, Turkije, Armenië, Iran en India. 

Beyond Thrace

Souad Massi 

De Frans-Algerijnse muzikant Souad Massi treedt op 15 mei om 20:30 op in De Oosterpoort in Groningen. 

De stem van Souad Massi wordt vaak beschouwd als de mooiste vrouwelijke stem van Noord-Afrika en hiermee heeft de Algerijnse zangeres inmiddels alweer een carrière van ruim twintig jaar opgebouwd. De Tracy Chapman van de Maghreb, zoals ze wel eens genoemd is, bracht met haar folkinspiratie en gitaar over haar schouder een nieuw geluid in de Algerijnse muziek. Inmiddels is het lang niet meer zo eenvoudig een genrestempel op Massi te drukken; folk, rock, fado, bossanova, flamenco en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Haar maatschappelijk betrokken teksten teksten klinken zowel in het Frans als in het Engels. 

Souad Massi

Over

In het tiendaagse stadsprogramma MENA is Here – met theater, muziek, film, verhalen en food – nodigt u uit om deze kunst en cultuur in al haar schoonheid te bekijken. 

Informatie

  • In het kader van: MENA is Here
  • Stad: Groningen
  • Datum: 10t/m 20 mei 2023