Hartslag #17: de Franse sopraan Julie Roset in concert met Holland Baroque in Utrecht 

Onze hartslag #17 nodigt je uit om de Franse sopraan Julie Roset in concert met de Holland Baroque, te ontdekken in TivoliVredenburg in Utrecht op 19 mei 2023.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Bij deze hartslag kun je kans maken op uitnodigingen voor een concert met de Franse sopraan Julie Roset met Hollande Baroque in TivoliVredenburg in Utrecht op 19 mei 2023 om 20:00. 

Abonneer je op het Instagram-account van het Institut français NL en waag je kans door een vraag te beantwoorden in een Instagram story. De winnaars worden via hun Instagram-account gecontacteerd. 

Foto van ©Wouter Jansen

‘Notre amour est chose légère’, heet het in de eerste regel van het gedicht van Armand Silvestre. ‘Onze liefde is licht, zoals de geuren die de wind van de toppen van de varens haalt’. Holland Baroque overbrugt samen met sopraan Julie Roset twee eeuwen Franse vocale schoonheid.  

In het 18de-eeuwse Parijs was het een heftig twistpunt: wie konden er beter zingen, de Italianen of de Fransen? Het werd natuurlijk een gelijkspel, want de Franse zangkunst doet niet onder voor het belcanto van de Italianen.   

Centraal in dit concert staat Jean-Philippe Rameau, de weergaloze opera-hervormer die de Franse opera-aria nieuw leven inblies. Bovendien legde hij met zijn gedurfde orkestpalet een directe lijn naar de romantiek. Zo schuiven Gabriel Fauré en Léo Delibes in dit programma op natuurlijke wijze bij hun barokke collega’s aan.   

De meeste romantische liederen, nu getoonzet voor de orkestbezetting van Holland Baroque door artistiek leiders Judith en Tineke Steenbrink, zijn oorspronkelijk geschreven voor piano begeleiding. Naast Jean-Philippe Rameau is sopraan Julie Roset de bruggenbouwer van dit programma: haar stem is niet aan een tijdsperiode gebonden. Helder, virtuoos, lichtvoetig en tegelijkertijd vol emotionele lading: Julie Roset zingt dit repertoire met ongekende souplesse.  

Julie Roset

Julie Roset
Foto van ©Wouter Jansen

Julie Roset, die op jonge leefstijd met zangles begon aan het Conservatoire du Grand Avignon, won in 2022 de Metropolitan Opera Laffont Competition. In 2019 studeerde zij cum laude af aan de Haute Ecole de Musique de Genève. Ze behaalde in 2022 haar kunstenaarsdiploma aan de Juilliard School.  

Julie Roset heeft nu al haar stempel gedrukt op het operatoneel. Zo verscheen ze als Papagena in Die Zauberflöte in Opéra de Toulon en maakte ze haar Parijse debuut als ‘Amour’ in Mondonville’s Titon & l’Aurore met Les Arts Florissants olv William Christie in de Opéra Comique. Concerten tijdens het Festival d’Aix-en-Provence omvatten zowel Valletto als Amore in L’Orfeo onder leiding van Leonardo García Alarcón, als Clorinde in Il Combattimento, en het programma “La théorie du cygne noir’: een muzikale reis door de Italiaanse barok onder leiding van Sebastien Daucé.  

Ze zong de rol van Amour in Les Indes Galantes in de opéra Royal de Versailles. Tevens vertolkte zij de rol van Euridice in uitvoeringen van Rossi’s Orfeo op de Juilliard School. 

Als soliste heeft Julie Roset sterke banden opgebouwd met tal van ensembles, waaronder Leonardo Garcia Alarcón’s Cappella Mediterranea met wie ze uitvoeringen van Bachs Hohe Messe in Dijon en Versailles heeft gegeven, en een programma van een solowerken van Monteverdi op het Festival de Valloire en Sacrati’s La finta pazza in het Concertgebouw. 

Over

Het orkest Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.   

Informatie

  • In het kader van : Holland Baroque 
  • Plaats : TivoliVredenburg 
  • Stad : Utrecht  
  • Datum : 19 mei 2023 op 20:00
  • Foto van ©Wouter Jansen