Descartes-collectie: Aankondiging van de nieuwe aanwinsten van 2024   

Plus de 200 nouveaux ouvrages francophones viennent enrichir en 2024 la Collection Descartes de l’Institut français NL située au sein de la Bibliothèque publique d’Amsterdam (OBA).

Ruim 200 nieuwe Franstalige werken zullen in 2024 aan de rijke Descartes-collectie van het Institut français toegevoegd worden, die te vinden is in de Openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA). 

De Descartes-collectie van het Institut français NL bevordert niet alleen de culturele en intellectuele diversiteit, maar versterkt tegelijkertijd de band tussen Nederland en Frankrijk door kennis en ideeën uit te wisselen. Met ruim 22.000 Franstalige titels geeft de collectie een exclusieve toegang tot het gedachtegoed en de creativiteit van de Franstalige literatuur aan de Amsterdamse lezers.

In 2024 zal er een verscheidenheid aan nieuwe werken op de boekenplanken van de Descartes-collectie verschijnen, namelijk elf peuterboeken, negen boeken voor 3 tot 7 jaar, zeventien boeken voor 8 tot 14 jaar, negen boeken voor 14+, veertien stripboeken, tweeëntwintig manga’s, ruim 100 romans en filosofische boeken, twaalf kunstboeken en nog eens zeventien essays over geschiedenis, politiek en maatschappij.

Er is extra aandacht besteed aan het uitzoeken van titels waaraan het Institut français NL financiële steun heeft verleend bij de vertaling vanuit het Frans, in het kader van het Nouvelles Voix-programma. 

Onze collega Pascale, medewerkster literatuur van het Institut français NL, vertelt vol enthousiasme over drie van haar favoriete werken die toegevoegd zijn aan de Descartes-collectie: 

Triste tigre van Neige Sinno, Prix Femina 2023

 “Dit boek heeft op bijna elke lijst gestaan van de genomineerde boeken van afgelopen herfst! Het is een literaire tour de force die gaat over een onderwerp waar helaas te vaak over geschreven wordt. Het boek gaat niet alleen over wat er gebeurd is met Neige Sinno, maar ook over de mogelijkheid om haar verhaal te kunnen vertellen”   

Aya de Yopougon van Marguerite Abouet 

“Dit is een van de meest uitgeleende boeken in de schoolmediatheken van Frankrijk en dat is niet zomaar! Het boek is in algemeen Frans geschreven en met een typisch beeld van de wijk Yopougon in Abidjan, Ivoorkust, maakt Marguerite Abouet korte metten met de stereotypes waar het Afrikaanse vasteland vaak mee geassocieerd wordt en vertelt ze ons over de chaotische, geestige en meeslepende avonturen van Aya.”

Le Monde nouveau van Charlotte Perriand

“Dit werk belicht de invloed van Charlotte Perriand en de belangrijke bijdrage die ze geleverd heeft als een van de leidende figuren van de designwereld in de twintigste eeuw. Ze was een vrije vrouw, een pionier van de moderniteit en iemand die bijdroeg aan het definiëren van een nieuwe levenskunst. Ze was met name een visionair in haar beschouwingen van het milieu en door haar inspirerende, verwonderde en ook gevoelige blik op de natuur en de plek van de mens daarin.”

Over

De Descartes-collectie is de Franstalige collectie van het Institut français NL en is te vinden in de meertalige sectie van het Huis van alle Talen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).