Descartes-Huygensprijs: aankondiging van de winnaars 2020

De Franse natuurkundige Halima Mouhib en de Nederlandse evolutionair ecoloog Rampal Etienne winnen de Descartes-Huygensprijs 2020.

De Franse fysica Halima Mouhib die onderzoek doet naar het reukvermogen en de Nederlandse evolutionair ecoloog Rampal Etienne, die de samenhang tussen evolutie en verschillende soorten planten, dieren en bacteriën verkent, winnen de Descartes-Huygensprijs 2020.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de prijs uit aan Halima Mouhib en de Acédemie des sciences van het Institut de France reikt de prijs uit aan Rampal Etienne op 12 februari 2021 tijdens een online ceremonie.

Halima Mouhib is hoofddocent aan de University Gustave Eiffel, een multidisciplinair instituut in het Franse Champs-sur-Marne. Zij is gespecialiseerd in de theoretische scheikunde, multi-scale simulaties en hoge-resolutie spectroscopie. Haar onderzoek is gericht op het begrijpen van geurstoffen en mechanismen die ten grondslag liggen aan het menselijk reukvermogen. Mouhibs samenwerking met Nederlandse onderzoekers gaat jaren terug. In 2014 kreeg ze een beurs voor onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar de manier waarop eiwitten zichzelf door het membraan van ziekmakende Gram-negatieve bacteriën heen kunnen trekken. De Descartes-Huygensprijs stelt Mouhib in staat om in 2021 weer een half jaar samen te werken met onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij zullen simulaties doen met geurstoffen om te begrijpen hoe deze vanuit de lucht opgenomen kunnen worden in een vochtige omgeving, zoals die van de neus.

Rampal Etienne, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeker aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences, is gespecialiseerd in evolutionaire ecologie. Zijn onderzoek richt zich op de wijze waarop de levensgemeenschap van allerlei soorten organismen van invloed is op de vorming van nieuwe soorten en hun evolutie. Etiennes betrokkenheid bij de wetenschappelijke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland gaat terug tot het begin van het millennium. Hij heeft sindsdien onder andere onderzocht welke factoren, zoals afstand van het vaste land en de grootte van het eiland, van invloed waren op de verscheidenheid van soorten op eilanden. In het verlengde van dit onderzoek zullen Etienne en de Franse onderzoekers gaan kijken naar de invloed van eigenschappen van de soorten die bij elkaar wonen op de vorming van nieuwe soorten.


Over

De Descartes-Huygensprijs, die in 1995 door de Franse en de Nederlandse regering is ingesteld, wordt elk jaar toegekend aan één Franse en één Nederlandse wetenschapper van internationale faam, als erkenning voor hun werk en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Partners

  • Uitvoering in Frankrijk: Académie des sciences de l’Institut de France; Ministerie van Hoger onderwijs, Onderzoek en Innovatie; Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken
  • Uitvoering in Nederland: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
  • Gecoördineerd door: Institut français des Pays-Bas