Descartes-Huygensprijs: aankondiging van de winnaars 2021

De Franse historicus Charles-Édouard Levillain en de in Nederland werkzame biophysicus Maike Hansen winnen de Descartes-Huygensprijs 2021.

De Franse historicus Charles-Édouard Levillain, onderzoeker van de 17e-eeuwse stadhouder-koning Willem III  en de Nederlandse Gouden Eeuw, en de in Nederland werkzame biophysicus Maike Hansen die het gedrag van hiv bestudeert, winnen de Descartes-Huygensprijs 2021 voor hun onderzoek en bijdrage aan de Frans-Nederlandse wetenschappelijke samenwerking.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de prijs uit aan Charles-Édouard Levillain en de Académie des sciences van het Institut de France reikt de prijs uit aan Maike Hansen in het voorjaar van 2022 in Parijs.

Charles-Édouard Levillain (1971) is hoogleraar vroegmoderne en moderne Britse geschiedenis aan de Université de Paris/CNRS Laboratoire des Recherches sur les Cultures Anglophones in Parijs. Zijn belangrijkste expertise ligt op het gebied van de vroegmoderne politieke en diplomatieke Anglo-Frans-Nederlandse betrekkingen. Levillain zal in opdracht van de Franse uitgever Perrin een biografie schrijven over stadhouder-koning Willem III (1650-1702).  Hiervoor doet hij de komende jaren historisch onderzoek in Nederland, samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. De biografie zal zich niet alleen op de wetenschappelijke wereld richten, maar ook beschikbaar zijn voor een breder publiek.  Al sinds 2002 werkt Levillain samen met onderzoekers aan de Universiteit Utrecht. Zij lanceerden The Williamite Universe, een internationaal netwerk van wetenschappers die werken aan de geschiedenis van Europa rond 1700. Een groot deel van Levillains publicaties gaat over de geschiedenis van de late Nederlandse Gouden Eeuw.

Maike Hansen (1989), universitair docent biofysica aan de Radboud Universiteit, ontvangt de prijs voor haar onderzoeksproject naar het gedrag van hiv bij virale latentie. Virale latentie bij hiv zorgt ervoor dat het virus zich versmelt met de kern van gastheercellen en daardoor onderdeel wordt van het normale replicatieproces van die cellen. Haar onderzoeksresultaten zijn mogelijk cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen van hiv.   Door de prijs zal Hansen haar samenwerking met onderzoekers aan het Institut Cochin (Parijs) kunnen versterken. Samen zullen zij de nieuwe technologie die Hansen en haar team ontwikkelden verder uitwerken. De technologie maakt het mogelijk RNA-moleculen en eiwitten in afzonderlijke cellen te bestuderen. Hierdoor ontstaat een betere kijk op genregulatie en genexpressie die een cruciale rol spelen bij (latente) hiv-infecties. 


Over

De Descartes-Huygensprijs, die in 1995 door de Franse en de Nederlandse regering is ingesteld, wordt elk jaar toegekend aan één Franse en één Nederlandse wetenschapper van internationale faam, als erkenning voor hun werk en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Partners

  • Uitvoering in Frankrijk: Académie des sciences de l’Institut de France; Ministerie van Hoger onderwijs, Onderzoek en Innovatie; Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken
  • Uitvoering in Nederland: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
  • Gecoördineerd door: Institut français des Pays-Bas