Dag van de Francofonie in Groningen

De Internationale Organisatie van de Francofonie viert elk jaar op 20 maart wereldwijd de Dag van de Francofonie. De Franse taal en 220 miljoen Franstaligen worden dan in het zonnetje gezet. De Francofonie draagt respect uit naar alle culturen en talen en verdedigt de humanistische en democratische waarden.

Het Institut français NL in Groningen neemt uiteraard weer deel aan het evenement en organiseert een dag met culturele en linguïstieke activiteiten: lezingen, workshop en natuurlijk de quiz van de francofonie!

Programma

10.00 u- Opening van de Dag van de Francofonie door Horia Benmehdi, docent Frans bij het Institut français NL en NHL Stenden Hogeschool in Emmen en in Leeuwarden

Plaats: Senaatskamer – Academiegebouw (Broerstraat 5 9712 CP Groningen)

Lezing 1: van 10.00 to 12.00 u

Plaats: Senaatskamer – Academiegebouw (Broerstraat 5, 9712 CP Groningen)

Schrijven over ballingschap: vrouwenstemmen uit de Iraanse Diaspora in Frankrijk

Door Jeanette den Toonder

Sinds de XIXe eeuw beschouwt de Iraanse intellectuele elite Frankrijk als ideaal land om te studeren. De Franse taal en cultuur en het aanbod van de universiteiten hebben ertoe geleid dat veel jonge Iraniërs naar Frankrijk zijn gegaan. Na de Iraanse revolutie in 1979 is Frankrijk vooral een toevluchtsoord geworden voor een groot aantal intellectuelen. Het thema van de ballingschap is alomtegenwoordig in de opkomende Frans-Iraanse literatuur, die vooral wordt vertegenwoordigd door vrouwen. De stem van de vrouw is het hoofdonderwerp in het onderzoek van Jeanette den Toonder. In haar lezing praat den Toonder over de Iraanse diaspora en de daaruit voortvloeiende identiteitsconflicten en interculturele ontmoetingen die hun weerslag vinden in het werk van Frans-Iraanse schrijvers als Marjane Satrapi, Chahdortt Djavann en Maryam Madjidi.

Lezing 2: van 14.00 tot 16.00 u

Plaats: Senaatskamer – Academiegebouw (Broerstraat 5 9712 CP Groningen)

De toekomst van België? Wat Vlamingen en Walen naast de taalstrijd gemeen hebben.

Door Benjamin Leruth

Al tientallen jaren worden vragen gesteld over de toekomst van de Belgische staat in het licht van de opkomst van nationalistische bewegingen in Vlaanderen, maar ook door de groeiende sociaal-economische verschillen tussen het Noorden (Vlaanderen) en het Zuiden (Wallonië). Naast de culturele en taalkundige verschillen heeft België toch blijk gegeven van een zekere vorm van verzet tegen politieke conflicten die tot de ontbinding van het land hadden kunnen leiden. Tijdens deze lezing zal Benjamin Leruth met een vleugje humor uitleggen waarom de toekomst van België niet zo onzeker is als we denken, waarbij hij zich zal concentreren op wat de Belgen gemeen hebben in plaats van op wat hen verdeelt.

Onderwijscafé: van 16.30 tot 18.00 u

Plaats: zaal 1312 0013 – Harmoniegebouw (Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 – 9712 EK Groningue)

Hoe kun je het in de klas op een speelse manier hebben over francofonie?

Door Marion Audebaud

“Speciaal voor de docenten Frans”

Hoe onderwijs je de francofonie in Franse lessen? Hoe verduidelijk je culturele diversiteit in de les? De verschillende accenten? Of het nu gaat om culturele verschillen, de manier van leven in verschillende Franstalige landen, Franstalige muziek en films, er is zoveel te ontdekken voor jouw leerlingen! Kom en deel jouw ideeën met andere professionals!

Quiz: van 19.30 tot 22.00 u

Plaats: Van Swinderen Huys
(Oude Boteringestraat 19 – 9712 GC Groningen)

Presentator: Horia Benmehdi

Een gezellige en leerzame online quiz om uw kennis van de Franstalige wereld te testen.

Docenten

Jeanette den Toonder is directeur van het Centrum voor Canadese studies van de Rijksuniversiteit Groningen en universitair docent voor Franse en Franstalige literatuur bij Europese Talen en Culturen. In haar onderzoek richt ze zich vooral op interculturele vraagstukken, identiteit, autobiografie en de representatie van ruimte in het werk van migranten in Franstalig Canada en Frankrijk. Voor meer informatie: https://www.rug.nl/staff/j.m.l.den.toonder/


Photo: Rob Kleinjans

Benjamin Leruth behaalde een doctoraat in de politiek aan de Universiteit van Edinburgh, een LLM in Europees recht aan de Universiteit van Kent en een BA in politieke wetenschappen aan de Universiteit van Namen. Momenteel is hij universitair docent politiek en maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor meer informatie kunt u terecht op zijn website: https://benjaminleruth.com

Marion Audebaud is docent Frans bij het Institut français des Pays-Bas en aan de NHL Stenden Hogeschool. Zij komt uit Frankrijk en woont sinds 2019 in Groningen.

Horia Benmehdi is geboren in Frankrijk en woont in Nederland. Als lerares Frans is zij verbonden aan het Institut français Groningen en ze geeft les aan de NHL Stenden bij de afdeling Economie en IB Internationale handel. 

Horia is een enthousiaste docent die les geeft aan een leerlingen en cursisten op alle niveau’s, van beginners tot vergevorderden. Haar doel is om mensen zo goed mogelijk te laten  communiceren in het Frans en nieuwsgierigheid op te wekken voor de cultuur, de actualiteit, de maatschappij en vele andere onderwerpen.

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL
  • In samenwerking met : Rijksuniversiteit Groningen