Cultureel partnerschap: de tentoonstelling “Fine Fleur” ondersteund in Omstand in Arnhem  

Het Institut français NL werkt samen met Omstand in Arnhem en ondersteunt de tentoonstelling “Fine Fleur”, die 13 kunstenaars uit Frankrijk en Nederland samenbrengt, van 7 mei t/m 18 juni 2023.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken. 

Het Institut français NL werkt samen met Omstand in Arnhem en ondersteunt de werken van de kunstenaars Anne Bourse (Frankrijk), Camille Brée (Frankrijk), Emmanuelle Castellan (Frankrijk), Raphaël Emine (Frankrijk), Adélaïde Fériot (Frankrijk), Perrine Lievens (Frankrijk), Flora Moscovici (Frankrijk) en Takeshi Yasura (Japan/Frankrijk), gepresenteerd in het kader van de tentoonstelling Fine Fleur van 7 mei t/m 18 juni 2023. 

Fine Fleur

Aan Fine Fleur, samengesteld door Nanda Janssen (Nederland), doen dertien kunstenaars mee die eenzelfde sensitiviteit delen. Uit de kunstwerken is een wolk aan zachte waarden te destilleren, zoals porositeit en termen als ongrijpbaar, futiel, ijl, nietig, weerloos, bescheiden, twijfel en niet weten. Waarden die vaak in de verdrukking komen of afgedaan worden als onbelangrijk. 

Légende : Raphaël Emine, Stoup #2, 2019 © Omstand 

Het werk maakt invoelbaar hoe het povere en kleine, in al zijn nietigheid betekenisvol en verleidelijk kan zijn. De kunstwerken zijn ambigu en subtiel. Sommige kunstenaars maken doelbewust gebruik van sober of organisch materiaal. Door deze ‘inferieure’ materialen in te zetten wordt waarde verleend aan iets dat van nul en generlei waarde lijkt. Op deze wijze staat dat wat normaliter buiten het interesseveld valt, de marge of de periferie, centraal. Het onbeduidende blijkt bestaansrecht te hebben. 

Fine Fleur is een rijke, gevarieerde expositie met keramiek, fotografie, sculptuur, installatie en schilderkunst (in de openbare ruimte). Bijzondere details in de kunstwerken maakt dat er veel is te zien. In de keramische kommetjes van Raphaël Emine drijft eendenkroos of ze kleuren blauw door de blauwalgbacterie, Perrine Lievens schrijft een brief met libellenvleugels, Astrid Nobel schildert met een combinatie van zeewater, kokkel- en walvisbotpigment, Emmanuelle Castellan geeft een figuur vorm door middel van messteken in het doek, Adélaïde Fériot kleurt bamboefluweel met inktvisinkt tot een noorderlichtachtig visioen, Dieuwke Spaans tovert met kristalglazuur het universum tevoorschijn en Takeshi Yasura laat een vloeibaar rood extract via een zijden draad druppelen op een witte, marmeren vaas. Wellicht zien de kunstwerken er broos uit, maar ze hebben wel degelijk power. Soft power! 

Tegenover verharding en polarisatie stellen de kunstenaars verzachting. Fine Fleur serveert daarmee zachtheid als tegengif. 

Légende : Adélaïde Fériot, Aurora #3, 2022 © Omstand

Over

Omstand is een organisatie voor hedendaagse beeldende kunst, actief vanaf 2015 en van groot belang voor talentontwikkeling van kunstenaars en curatoren. 

Partners

  • In het kader van: Fine Fleur
  • Plaats: Omstand
  • Stad: Arnhem
  • Datum: van 7 mei t/m 18 juni 2023