Hartslag #25: 5 fantastische Franse films op het Imagine Fantastic Filmfestival Amsterdam 

Onze hartslag #25 nodigt je uit om de 39e editie van het Imagine Fantastic Filmfestival Amsterdam te ontdekken van 25 oktober t/m 4 november 2023.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen. 

Ieder jaar daagt Imagine Fantastic Filmfestival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Imagine ziet het fantastische genre als een rijke bron van gedachte-experimenten, dat vaak anticipeert of refelecteert op sociale en technologische ontwikkelingen. 

Het programma voor deze 39e editie van het Imagine Fantastic Filmfestival Amsterdam omvat korte en lange films, panels, workshops, bijeenkomsten en projectpresentaties in vier onderdelen: het algemene thema Fantastic Alchemy, het Mythen van de wereld programma met dit jaar de focus op Iran, Imagine Expanded Virtual Alchemy en Imagine Industry

Dit jaar neemt het festival vijf Franse films op in zijn programma

Maarten Donders is de illustrator die gekozen is om het festival te verslaan vanwege zijn talent voor het creëren van krachtige, expressieve en herkenbare beelden, en vanwege zijn werk dat bekend staat om zijn surrealistische, experimentele, bijna droomachtige kwaliteiten.

Vincent must die, Stéphan Castang, 2023  

Acteur en regisseur Stéphan Castang heeft een amusante en zeer verontrustende film gemaakt. Vincent doit mourir begint met een plotselinge aanval op een kantoormedewerker door zijn stagiair en is een genot van onverwachte vertelling die begint met het verbijsterende lot van één man en zich ontwikkelt tot iets veel diepers. Als het lot van Vincent steeds erger wordt en de bizarre aanvallen in een alarmerend tempo doorgaan, realiseert hij zich dat hij iets drastisch moet doen: op de vlucht gaan in het wild. 

Bitten, Romain de Saint-Blanquat, 2023 

Romain de Saint-Blanquats speelfilmdebuut behandelt het thema van volwassen worden door de ogen van de 17-jarige Françoise, die ervan overtuigd is dat ze haar laatste nacht beleeft. Ze besluit naar een gekostumeerd feest te gaan met haar beste vriendin Delphine, waar ze de 200-jarige Christophe ontmoet. Wat volgt is een confrontatie tussen de belofte van eeuwige jeugd en de dingen die Delphine en Françoise van elkaar scheiden. De cinematografie en beeldtextuur creëren een betoverende mix tussen de gotische horror van het Hammer-tijdperk en de weelderige kleuren van het Giallo-genre. The Bite is een tedere, beklemmende en melancholische film. Niet te missen! 

Françoise ontmoet Christophe tijdens zijn escapade

Conann, Bertrand Mandico, 2023 

Filmmaker Mandico biedt een verhaal over liefde, identiteit en dood. In zijn eigen woorden zou Conann de afsluiting zijn van een trilogie die hij begon met The Wild Boys (2017) die het Paradijs vertegenwoordigt, After Blue (2021) die het Vagevuur vertegenwoordigt, en nu Conann… Hell! Conann is inderdaad de hervertelling van Conan the Barbarian (1982), een transcendent alchemistisch verhaal over kunst, liefde, identiteit en dood. We volgen Conann, een afwijkende en barbaarse koningin, door de eeuwen heen, van het Sumerische tijdperk tot de toekomst. Bertrand Mandico brengt een totaalervaring voor alle zintuigen op het scherm, een epische reis gedrenkt in bloed, gedrenkt in glitter en druipend van alle liefde die cinema kan geven. 

Het verhaal van Conann is een transcendent verhaal dat vele thema’s aansnijdt    

Vermin, Sébastien Vaniček, 2023 

Vermin is de eerste speelfilm van Sébastien Vaniček. Hij gebruikt de gebruikelijke horrortropes en creëert tegelijkertijd een ontroerend verhaal waar iedereen zich in kan vinden. De moraal van het verhaal is de noodzaak om je gemeenschap, vrienden en familie te omarmen en om bij elkaar te blijven als er tegenslagen zijn. Het verhaal gaat over Kaled die een uiterst giftige spin mee naar huis neemt. De maatschappelijke allegorie is duidelijk: gevaarlijke parasieten uit een exotische Noord-Afrikaanse woestijn teisteren een gebouw in de Franse buitenwijken. De diversiteit van Frankrijk is nog nooit zo goed vertegenwoordigd geweest, niet in de laatste plaats dankzij een briljante cast van opkomende acteurs. 

De spinnenrolspeler krijgt een complexe dimensie dankzij de maatschappelijke analogie

The Vourdalak, Adrien Beau, 2023  

De Vourdalak is een bewerking van een kort verhaal van Aleksej Tolstoj uit 1884. Het was het eerste vampierverhaal in Europa, veertig jaar eerder dan Dracula. Regisseur Adrien Beau, die hier zijn speelfilmdebuut maakt, slaat een intens macabere weg in. Opgenomen in Super 16mm, met non-conformistische personages en zonder een overdaad aan visuele effecten, is Le Vourdalak een radicale kijk op een volkshorrorverhaal dat je nog maanden zal achtervolgen. 

Informatie