Hartslag #26 : de tentoonstelling van de Franse kunstenaar Pauline Curnier Jardin in het Centraal Museum in Utrecht   

Onze hartslag #26 nodigt je uit om de werken van de Franse kunstenaar Pauline Curnier Jardin te ontdekken in het Centraal Museum in Utrecht van 9 september 2023 t/m 21 april 2024.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Met deze hartslag maak je kans op uitnodigingen om het werk van de Franse kunstenaar Pauline Curnier Jardin te ontdekken in het Centraal Museum in Utrecht. 

Abonneer je op het Instagram-account van het Institut français NL en waag je kans door een vraag te beantwoorden in een Instagram story. De winnaars worden via hun Instagram-account gecontacteerd.    

Pauline Curnier Jardin

Het Centraal Museum Utrecht heeft Pauline Curnier Jardin uitgenodigd voor haar eerste museale solotentoonstelling in Nederland. Pauline Curnier Jardin is een hedendaagse kunstenaar die die met haar unieke mix van performancekunst, film, sculptuur en installaties conventionele normen uitdaagt en de stereotype verbeelding van de vrouw bevraagt. 

In deze tentoonstelling toont de Franse, feministische kunstenaar werk uit de afgelopen vijf jaar samen met totaalinstallaties die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt zijn. Zo stelt ze bijvoorbeeld een ‘Wunderkammer’ samen van meubels en schilderijen uit de collectie van het Centraal Museum. 

Adoration, film installation, detail: screen and wall painting. Courtesy the Artist, LIAF, Centraal Museum Utrecht, Ellen de Bruijne Projects, ChertLüdde. Photo: Tania Innocenti 2022

Haar nieuwste werk Adoration, dat vorig jaar tijdens de Biënnale van Venetië in première ging, zal hier voor het eerst in Nederland te zien zijn. Deze collage-achtige film verbeeldt het vergeten verhaal van vrouwen in Casa di Reclusione Femminile, een Venetiaanse vrouwengevangenis. In de zestiende eeuw werden zij verplicht het klooster in te gaan, waar ze vervolgens elk jaar toneelstukken op voerden en van zich lieten horen. Tot groot vermaak van de Venetiaanse elite. 

Over

Het Centraal Museum Utrecht is het oudste stedelijk museum van Nederland en dé centrale plek om je blik te verruimen op het gebied van oude, moderne en toegepaste kunst, mode en stadgeschiedenis.   

Informations pratiques

  • In het kader van: Pauline Curnier Jardin
  • Locatie : Centraal Museum 
  • Stad : Utrecht
  • Datum : 9 september 2023 tot 21 april 2024
  • Afbeelding :  Pauline Curnier Jardin, Adoration, film installation, exhibition view. Courtesy the Artist, LIAF, Centraal Museum Utrecht,  Ellen de Bruijne Projects, ChertLüdde.
  • Photo: Tania Innocenti. 2022