Jeunes Talents: 12 jongeren uit Frankrijk en Nederland verkennen een nieuw perspectief voor de stad

In het kader van de Erasmus-Descartes Conferentie 2021, verkennen 12 jonge talenten een nieuw perspectief voor de stad in Parijs en Rotterdam.

12 studenten en jonge professionals uit Frankrijk en Nederland komen in Parijs en Rotterdam bijeen om de stad van morgen een nieuw perspectief te geven door bouwafval om te zetten in innovatieve materialen. Zij zullen samen met deskundigen spreken tijdens de 19e editie van de Erasmus-Descartes Conferentie, die op 19 november 2021 live vanuit Erasmus Universiteit Rotterdam zal worden gehouden.

In het kader van de Erasmus-Descartes Conferentie 2021 onderzoeken deze Jonge Talenten manieren om stedelijk bouw- en sloopafval te recyclen tot innovatie materialen.

In navolging van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties zetten Frankrijk en Nederland zich in voor het duurzame beheer van stedelijk bouw- en sloopafval in stedelijke context. Beide landen hebben complementaire expertise over manieren om dit afval te recyclen en om te zetten in innovatieve materialen. De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld om tegen 2020 70% van het bouwafval terug te winnen. Deze doelstelling is in Frankrijk, waar bijna 50% van de bouwmaterialen wordt gesorteerd en gedeeltelijk gerecycled, opgenomen in de wet van 17 augustus 2015 inzake energietransitie voor groene groei. In Nederland zijn de afgelopen tien jaar talrijke initiatieven gelanceerd, zoals de Green Port voor Rotterdam en het streven om voor alle nieuwe gebouwen op systematische wijze een minimale impact op de energiekosten te bereiken.

De Erasmus-Descartes Conferentie 2021 geeft een stem aan jonge talenten naast die van deskundigen op het gebied van architectuur, de circulaire economie en hergebruik. Hun gemeenschappelijke discussies hebben tot doel de uitwisseling van kennis en expertise tussen Frankrijk en Nederland te bevorderen, bilaterale samenwerking te stimuleren om zo de overgang naar duurzame stadsontwikkeling te versnellen.

De Jonge Talenten 2021 nemen onze Instagram-pagina over! Herbeleef hun ervaringen in Parijs en Rotterdam in onze highlights.

Jonge Talenten

Andrei Rosu
Universiteit Leiden / TU Delft
Susanna Potestio
Universiteit Utrecht
Tran Dinh
Université de Pau
Lukas Schubotz
Universiteit Utrecht
Wessel Geysels
Rotterdamse Academie van Bouwkunst
Kevin Dourgaparsad
Université de Lille
Ali Vahidi
TU Delft
Noor Evers
Universiteit Leiden
Ella Put
Nuffic
Nidal Raydan
Université de Pau
Salwa Cherkaoui el Baraka
École nationale supérieure d’architecture de Paris la Villette

Coachs

Olindo Caso
Universitair hoofddocent
TU Delft
Thomas Achtereekte
Docent
Onderzoeker
École des Ponts ParisTech
Piero Medici
Universitair docent
Onderzoeker
TU Delft

Over

Het Jeunes Talents-programma biedt studenten en jonge professionals uit Frankrijk en Nederland de mogelijkheid hun ideeën te delen in het kader van de Erasmus-Descartes Conferentie, die jaarlijks door de Franse ambassade in Nederland en de Nederlandse ambassade in Frankrijk gezamenlijk wordt georganiseerd.

Partners van de editie 2021

  • Mede-georganiseerd door: Nuffic; Réseau franco-néerlandais
  • In samenwerking met: Franse ambassade in Nederland; Nederlandse ambassade in Frankrijk; Atelier néerlandais; Collège néerlandais; Institut français des Pays-Bas