Boek LAB #18: de selectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #18 biedt u de mogelijkheid om de selectie van mei van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Le nageur
Pierre Assouline

 
Wij zijn grote liefhebbers van de biografieën en historische boeken van Pierre Assouline. Vooral wanneer hij een originele invalshoek vindt, zoals in Le Portrait of Sigmaringen. Hij keert met Le naguer terug naar de vorm van de klassieke biografie, maar we voelen ons toch zo dicht bij deze man. Het verhaal heeft een zeer persoonlijke toon, alsof hij het over een familielid heeft. En juist dat waardeerde ik zo aan dit boek. In Le nageur nemen de bewondering en het respect, bijna de fascinatie, die Assouline heeft voor deze man, de lezer vanaf de eerste bladzijden mee. De schrijfwijze en het ritme allereerst, Assouline houdt het hele verhaal de spanning vast en laat het verhaal niet verslappen, als een langeafstandszwemmer die zichzelf de luxe veroorlooft om af en toe voor de lol een sprintje te trekken. Hoewel we van het begin weten dat hij uiteindelijk wordt verraden, gedeporteerd met zijn vrouw en dochtertje, leest het als een detective. Verder, zoals altijd in Assoulines boeken, geeft de kwaliteit van het verhaal, het minutieuze onderzoekswerk, het boek, zonder dat het saai wordt, integendeel, de ernst van een academisch werk maar met de aantrekkingskracht van een roman.

Pierre-Pascal Bruneau 
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Le scénario de Prague
Natalia Borodin

Lara, een jonge Slowaakse, droomt ervan om naar de prestigieuze Kunstacademie in Praag te gaan… en dat lukt haar ook! Tot onze grote vreugde vertelt ze over haar studiejaren en de jaren daarna in een fascinerend, grotendeels autobiografisch verhaal. Het centrale personage rondom wie ze zich ontwikkelt, is de fascinerende scriptleraar, haar meester… Roman Kantor. Welnu, dat was niemand minder dan Milan Kundera! Jawel, de beroemde Tsjechische schrijver die in 1975 naar Frankrijk is geëmigreerd. De lezer wordt meegenomen met Lara. Het studentenleven, de films, de literatuur, het even charmante als schimmige karakter van de meester, het komt allemaal aan bod. Maar dan trekken de Russische tanks Tsjecho-Slowakije binnen… ze moet haar diploma nog halen! Zeker, maar het tweede deel speelt zich af in Frankrijk, België en de Verenigde Staten. De invloed van de meester blijft sterk aanwezig. Natalia Borodin trakteert ons op een verhaal dat niet alleen nieuw licht werpt op deze periode, maar ook op de film en de literatuur. Dankzij dit boek vol verwijzingen, krijg je zin om je (weer) te verdiepen in Dostojevski, Proust, Kundera en vele anderen, of om de bioscoop binnen te stormen om de emoties van de jonge filmliefhebber, die scenarioschrijver werd, opnieuw te beleven.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Feu le vieux monde 
Sophie Vandeveugle 

Deze debuutroman beleef je door de ogen van een kind, Silvia. Haar slaap wordt verstoord door de verstikkende hitte. Als ze haar slaapkamerraam opent, hoort ze van buiten enkel het gezoem van een gigantische vogel van ijzer en staal die de stad waarin ze woont op verontrustende wijze nadert. Er woedt een oorlog. Nino, haar broer, staat in de frontlinie, zoals alle jongeren van Bas-les-Monts. Ze zijn gemobiliseerd om te vechten tegen een meedogenloze vijand. Het front beweegt mee met de wind, want deze vijand krijgt vorm in een opeenvolging van uitslaande branden. In een niet nader benoemd tijdperk is het land in de greep van de opwarming van de aarde en een onstuitbare droogte, waar de mensen niet tegenop kunnen. Feu le vieux monde is buiten een waarschuwing, een eigenzinnig boek, omdat de brandende klimaatsituatie vereist dat we snel en proportioneel handelen. Want als de wereld in brand staat, zijn er bedachtzame jonge mensen die zichzelf de volgende vraag stellen: is deze oude wereld echt de moeite waard om te worden gered? Deze contra-utopie wordt geïllustreerd door krachtige, poëtische taal en nodigt niet uit tot nadenken maar tot handelen. 

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Napoléon est mort à Saint-Denis
Noé Bezborodko 

Een groep verlichte mensen uit Saint-Denis, fervente bewonderaars van Napoleon, is verheugd de tweehonderdste sterfdag van het illustere personage te vieren. Voor een dergelijke gelegenheid is het zaak een grote slag te slaan en zich te onderscheiden van de andere bonapartistische groeperingen die onze verlichte mensen verachten. Dus waarom zou je de hulp niet inroepen van iemand die dicht bij Napoleon staat en die, net als zij, de glorie van de keizer kan herstellen, ja, waarom “ontbied” je maarschalk Ney, zijn cavaleriechef, niet gewoon? Een zware overtreding van het gezonde verstand, maar dat geeft niets. Met een magische truc wordt de maarschalk weer tot leven gewekt, onthutst dat hij in 2021 weer tot leven is gekomen door een bende gekken. Wat volgt is een volslagen krankzinnig en oncontroleerbaar plot met onder meer een Britse ex-geheim agent, jonge voorstedelingen op schattenjacht, een nazaat van Napoleon die bijna net zo gek is als zijn grootvader, en min of meer geslaagde pogingen tot wederopstanding. Bezborodko verweeft in zijn inventieve en onderhoudende debuutroman historische details met actuele kwesties en trakteert ons op dwaasheid (en domheid), mensen met humor en oprechte vreugde. 

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

La poésie des marchés
Anne-Laure Delaye 

Lucie is een jonge marktanaliste. Ze worstelt met de eentonigheid en de zoektocht naar betekenis van haar dagelijkse leven.  
Met haar twee hulpjes lanceert ze naast haar professionele taken poëtische en onconventionele initiatieven. Zoals activiteiten waarbij een leguaan die als huisdier wordt gehouden en de huisvesting van een dakloze kunstenaar in een leegstaand kantoor komen kijken en die hen al snel inhalen. 
Een erg nauwkeurige weergave van deze activiteitensector die zowel wordt beneden als betreurd. De auteur combineert dit met kritiek op het kapitalisme en zijn uitwassen. Dit alles doet hij met een welwillende humor. 
Het is een ontroerende uitnodiging om zelfs op de meest onwaarschijnlijke plaatsen poëzie en menselijkheid te vinden. Of hoe het virtuele en het echte leven met elkaar verzoend kunnen worden in een steeds digitaler wordende samenleving.

Emma Liebert 
Librairie La Page (Londres)

Le petit roi
Mathieu Belezi

Mathieu woont in een huishouden waar zowel verbaal als fysiek geweld aan de orde van de dag is. Hij is getuige van deze conflicten en probeert zo goed en zo kwaad als het gaat op te groeien in de verstikkende sfeer. Op een dag, als de situatie ernstig verergert, besluit zijn moeder dat Mathieu een tijdje bij zijn opa gaat wonen in een afgelegen boerderij in de Provence.  
Zijn opa is zacht en vriendelijk. Hij verwelkomt hem in zijn huis en geeft Mathieu de liefde en zachtheid van een huishouden. Mathieu wil immers alleen maar geliefd worden. Maar het geweld dat hij heeft meegemaakt en het gemis van zijn ouders brengen zijn hatelijke impulsen naar boven, zowel tegenover een klasgenoot die hij met veel plezier vernedert als tegenover de dieren om hem heen. Deze impulsen worden des te meer aangewakkerd, wanneer zijn moeder af en toe weer opduikt en Mathieu telkens denkt dat hij met haar mee mag. Zijn opa, evenals alle andere mensen die hij in zijn leven rond de boerderij ontmoet, veranderen daar helaas niets aan. 
Le petit roi is een roman uit 1998, maar is sindsdien merkwaardig genoeg vergeten. Mathieu Belezi is de auteur van Attaquer la terre et le soleil. Naar aanleiding van dit succes, dat werd bekroond met de literaire prijs van Le Monde 2022, heeft uitgeverij Le Tripode besloten het gehele werk van de auteur opnieuw uit te geven. 

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londres

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlin

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Partners

  • Aangeboden door : Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni