Cultureel partnerschap: de productie en de tentoonstelling van het wandtapijt “Epos van de Geest” ondersteund in het Museum van de Geest in Haarlem 

Het Institut français NL werkt samen met het Museum van de Geest in Haarlem en ondersteunt de tentoonstelling “Epos van de Geest”, die het werk van de Frans-Nederlandse kunstenaar Laurence Aëgerter presenteert van 22 juni 2023 t/m 23 juni 2024.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.

Het Institut français NL werkt samen met het Museum van de Geest in Haarlem en ondersteunt de tentoonstelling “Epos van de Geest”, die het werk van de Frans-Nederlandse kunstenaar Laurence Aëgerter presenteert van 22 juni 2023 t/m 23 juni 2024.

Als onderdeel van de tentoonstelling heeft de Frans-Nederlandse multidisciplinaire kunstenaar Laurence Aëgerter het monumentale wandtapijt Epos van de Geest gemaakt. Dit indrukwekkende werk, van maar liefst 38,5 meter breed en 3 meter hoog, is een eerbetoon aan de wonderbaarlijke menselijke geest met zijn rijkdom aan verbeeldingen en zijn kwetsbaarheid. Documenten en objecten uit de historische collectie van het Museum van de Geest spelen een grote rol. 

Net als een modern tapijt van Bayeux, neemt het werk de toeschouwer mee op een ontdekkingsreis. Deze reis is een verbeelding van de geest als uit een droom die zich ontvouwt tegen een achtergrond van abstract landschappen die in elkaar overvloeien, nu eens sereen dan weer dramatisch of extatisch. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling, zal het wandkleed in delen van 6 meter worden getoond; de onthulling van deze fragmenten vindt plaats in aanwezigheid van het publiek. 

Het unieke textiele kunstwerk is ontwikkeld in samenwerking met meesterwever Stef Miero van TextielLab, het kennisinstituut van het Textielmuseum in Tilburg. 

Légende : Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum — Laurence Aëgerter  
Légende : Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum — Laurence Aëgerter  
Légende : Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum — Laurence Aëgerter  

Naast dit nieuwe werk zijn in Epos van de Geest andere kunstwerken van Aëgerter gepresenteerd, waarbij geestelijke gezondheid en kunst met elkaar verweven zijn. 

Photographic Treatment ©

Zo is ook het kunstproject Photographic Treatment ©  te zien. Aëgerter ontving hiervoor in 2015 Prix Nestlé, Prix International de la Photographie, vanwege de positieve bijdrage aan het welzijn van mensen met dementie. Deze verfijnde kunstproject is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door Aëgerter en Nederlandse experts uit de neurologie, geriatrie en psychologie. 

Le projet est basé sur des recherches scientifiques menées par Laurence Aëgerter et plusieurs experts néerlandais dans les domaines de la neurologie, de la gériatrie et de la psychiatrie, en coopération avec VUmc et les partenaires de soins de santé Zorgbalans et Amstelring. 

LEVIATHAN

Opnieuw is te zien de video-installatie LEVIATHAN. Dit werk maakte Aëgerter in 2015 over het recht op zelfbeschikking in een psychiatrische context. In de video is te zien hoe patiënten en medewerkers van een gesloten psychiatrische instelling (Westerpoort Bennebroek, GGZ inGeest) gedurende zeven dagen deelnemen aan een reeks kunstinterventies (van kleine concertzaal tot aan plantenwinkel). Aëgerter reflecteerde hierbij op het controversiële gebruik van de isoleercel. Anno 2023 is de isoleercel nog steeds een controversiële beschermmaatregel die nog niet naar de zorggeschiedenis is verbannen. 

Healing Plants for Hurt Landscapes

In de historische ommuurde voortuin van het museum wordt fotografie gecombineerd met geneeskrachtige planten. Op de fotopanelen zijn verwoeste landschappen te zien, veroorzaakt door mens of natuur. Kruidenplanten met een geneeskrachtige werking als venkel (pijnstillend), valeriaan (rustgevend) en pimpernel (bloedstelpend) zijn op de foto’s neergelegd om de verwoeste landschappen symbolisch te helen. 

Légende : Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum — Laurence Aëgerter  

Laurence Aëgerter is een Frans-NederIands kunstenaar. Haar werk bestaat uit fotografische series, site-specifieke installaties, gemeenschapsprojecten, wandkleden en kunstenaarsboeken. Aëgerter’s oeuvre beweegt zich op het kruispunt van kunst, wetenschap en maatschappij. Zij realiseert en verrijkt haar werk met leken, professionals uit de medische wereld, ambachtslieden en wetenschappers. 
Naast exposities in Museum van de Geest, Fries Museum, Fotomuseum Rotterdam en de Hermitage Amsterdam werd haar werk afgelopen jaren internationaal getoond in Musée du Petit Palais Parijs, MAMAC Nice, Fondation Colectània Barcelona en Les Rencontres de Ia Photographie Arles.

Over

Het Museum van de Geest, gevestigd in Haarlem, richt zich op de menselijke geest. De artistieke en culturele programma’s van het museum zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn over geestelijke gezondheid. In 2022 ontving het museum de prestigieuze European Museum of the Year award voor zijn innovatieve programma. 

Partners