Serie van 3 webinars over Frans onderwijs in het basisonderwijs

Het Frans Instituut NL en de Alliance Française de La Haye bieden een serie van drie webinars aan over Frans onderwijs in het basisonderwijs.

Over

In samenwerking met de Alliance Française de La Haye heeft het Institut français des Pays-Bas een reeks van drie webinars aangeboden over het onderwijs van vroeg Frans. Deze webinars brachten leraren Frans van de Alliances Françaises in Nederland en FLE leraren in het basisonderwijs samen.

De 3 thema’s waren:

  • Jeugdliteratuur
  • Korte (animatie) films
  • Beeldende kunst

De trainingen werden gefaciliteerd door Eugénie Blaise, Frans Instituut Nederland, en Pauline Tournou, Alliance Française de La Haye.

Het Institut français des Pays-Bas maakt leraren die geïnteresseerd zijn in deze webinars erop attent dat zij gebruik kunnen maken van Digipads. Op deze virtuele prikborden staan leermiddelen en tips over elk thema. Neem in geval van vragen contact op met jf.rochard@institutfrancais.nl.

Webinar 1Jeugdliteratuur gebruiken in je Franse lessen op de basisschool

Datum : 5 april 2023, 16:30 – 18:30  

Link naar Digipad van webinar 1: https://digipad.app/p/427803/075a1e9e6811d  

Jeugdliteratuur is booming! Geïllustreerde albums, maar ook luisterboeken, kamishibai, augmented reality en digitale albums, documentaires… Deze webinar zal pedagogische activiteiten voorstellen die in een jonge FLE-klas kunnen worden opgezet met deze talrijke dragers. Deze opleiding zal sleutels voorstellen om deze materialen te pedagogiseren en bronsites om ze te vinden.

Webinar 2 – Korte (animatie)films gebruiken in je Franse lessen in het basisonderwijs

Datum : 17 mei 2023, 16:30 – 18:30

Link naar Digipad van webinar 2: https://digipad.app/p/427809/8315d7b3054df

De korte animatiefilm is bijzonder motiverend voor kinderen die Frans leren. Deze opleiding zal pedagogische activiteiten voorstellen die in de klas met dit medium kunnen worden gedaan om te werken aan de vier vaardigheden (CO, CE, PE en PO), maar ook aan de toepassingen die bestaan om het werk van de leerlingen om te zetten in korte films.

Webinar 3– Beeldende kunst gebruiken in je Franse lessen in het basisonderwijs

Datum : 7 juni 2023, 16:30 – 18:30

Link naar Digipad van webinar 3:  https://digipad.app/p/427808/8f547c649d559

Frans leren aan kinderen wordt vergemakkelijkt door een beroep te doen op hun creativiteit en verbeelding. Deze opleiding zal antwoorden voorstellen om verschillende vormen van beeldende kunst in de vroege FLE-klas te integreren (keuze van de middelen, pedagogische doelstellingen) en deze te articuleren met taal- en kunstpedagogische doelstellingen.

Partenaires

  • Georganiseerd door : L’Institut français NL
  • In samenwerking met : l’Alliance française de La Haye
  • Omslagafbeelding : ©Gallica – BNF
  • Afbeelding 1 : ©Le Petit Chaperon rouge, Photostock
  • Afbeelding 2 : ©« Le Tableau », Jean-François Laguionie
  • Afbeelding 3 : ©CNAC / MNAM, Distr RMN, J. Hyde