Hartslag #21: werken van Franse kunstenaars in de tentoonstelling “Naïef Realisme | Van Rousseau tot Grandma Mozes” in het Museum MORE in Gorssel 

Onze hartslag #21 nodigt je uit om de werken van acht Franse kunstenaars te ontdekken in de tentoonstelling “Naïef Realisme | Van Rousseau tot Grandma Mozes” in het Museum MORE in Gorssel in Gorssel van 25 maart t/m 25 juni 2023.

Het Institut français NL deelt zijn “hartslag” om je te helpen de hedendaagse Franse creatie in Nederland te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Bij deze hartslag kun je kans maken op uitnodigen voor de tentoonstelling Naïef realisme | Van Rousseau tot Grandma Moses met werken van franse kunstenaars André Bauchant, Camille Bombois, Emile Branchard, Dominique Peyronnet, René Rimbert, Henri Rousseau, Séraphine Louis en Louis Vivin. 

Abonneer je op het Instagram-account van het Institut français NL en waag je kans door een vraag te beantwoorden in een Instagram story. De winnaars worden via hun Instagram-account gecontacteerd.  

Naïef realisme | Van Rousseau tot Grandma Moses  

Séraphine Louis, Bouquet de feuilles – Bouquet de feuilles, 1929-30, huile sur toile, 81 x 60 cm, collection privée, Courtesy Galerie Dina Vierny, Paris

Geïnspireerd op de baanbrekende tentoonstelling Masters of Popular Painting van het New Yorkse Museum of Modern Art, laat Museum MORE na 85 jaar veel kunstenaars van toen weer in elkaars gezelschap zien. 
De waardering voor het werk van naïef realisten zou in de turbulente periode tussen de twee wereldoorlogen een hoge vlucht nemen. Wellicht geholpen door een verlangen naar fictieve vervlogen tijden waarin de wereld nog overzichtelijk leek. Maar belangrijker nog: beeldende kunst gemaakt door de ‘gewone’ man en vrouw kreeg opeens erkenning binnen het officiële kunstcircuit. Gerenommeerde musea en kunstverzamelaars breidden hun collecties uit met getalenteerde autodidacten. Ze werden niet meer gezien als amateurs, maar als volwaardige kunstenaars met een authentieke stem en een unieke beeldtaal. 

Henri Rousseau

Henri Rousseau, Forêt tropicale avec singes, 1910, huile sur toile, 129,5 x 162,5 cm, Courtesy National Gallery of Art, Washington DC

Henri Rousseau, bijgenaamd Le Douanier, was onmiskenbaar de belangrijkste wegbereider voor de opmars van naïef realisten. De Franse belastingbeambte werd rond 1900 ontdekt en omarmd door collega’s met een academische kunstopleiding zoals Félix Vallotton en Pablo Picasso. In Rousseaus ongeschoolde werk zag de toenmalige Parijse avant-garde iets revolutionairs: kunst die terugging tot de ongekunstelde kern. Wars van conventionele regels, vrij en direct. Een inspiratiebron voor kunstenaars die zich van hun harnas wilden ontdoen. En voor wie een intellectuele benadering van hun vak een keurslijf betekende. Rousseau, ooit door sommige critici weggehoond om zijn ‘kinderlijke’ kunst, bood hen uitwegen. Zo bezorgde Rousseaus werkwijze en beeldtaal avant-gardisten extra brandstof op hun route naar kubisme, maar ook naar nieuwe zakelijkheid.  

Over

Het MORE museum, een acroniem voor MOdern REalisme, is een museum voor moderne kunst in Gorssel in Nederland, gewijd aan Nederlandse moderne en realistische kunst. 

Informatie