Cultureel partnerschap: zeven optredens van Franstalige musici ondersteund op het festival Rewire 2023 in Den Haag

Het Institut français NL werkt samen met het internationaal festival van progressieve en vernieuwende muziek en ondersteunt zeven optredens van in Frankrijk gevestigde musici, in Den Haag van 6 t/m 9 april 2023.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken. 

Het Institut français NL werkt samen met het festival Rewire en ondersteunt optredens van de kunstenaars Deena Abdelwahed (Tunesië/Frankrijk), Coucou Chloé (Frankrijk), Malibu (Frankrijk), Freeka Tet (Frankrijk), Stephan Crasneanscki (Frankrijk/Verenigde Staten), Pierce Warnecke (Verenigde Staten/Frankrijk), in Den Haag van 6 t/m 9 april 2023. 

Frans programma 2023

Deena Abdelwahed 

De Tunesische producer gevestigd in Frankrijk DJ gevestigd in Frankrijk Deena Abdelwahed treedt op 8 april 2023 om 00:15 op in Concordia CC in Den Haag. 

De Tunesische producer en DJ Deena Abdelwahed kwam op 26-jarige leeftijd naar Frankrijk nadat ze haar sporen had verdiend in de scene van Tunis. Bekend om haar onverschrokken DJ-sets en de productie van intense en rebelse stukken elektronische dansmuziek, gebruikt Abdelwahed haar muziek om na te denken over kwesties met betrekking tot identiteit en geografie, terwijl ze nooit een beat mist als het gaat om het leveren van spannende en krachtige dansmuziek. Naast haar aanvullende productiewerk op twee nummers van Fever Ray, trok Abdelwahed wereldwijde aandacht met krachtige releases als de EP’s Klabb (2017) en Dhakar (2020) en het volledige album Khonnar (2018). Daarvoor bracht ze haar allereerste liveset op Rewire 2018. Momenteel maakt Abdelwahed zich op voor de release van haar nieuwe album. Tijdens Rewire 2023 presenteert ze een nieuwe show volledig gebaseerd op materiaal van haar aankomende release. 

Coucou Chloé 

De Franse producer, dj en zangerers Coucou Chloé treedt op 8 april om 00:30 op in het Paard in Den Haag. 

Donkere glamour en verwrongen romantiek, high fashion en emotioneel voyeurisme – welkom in de glinsterende, altijd verrassende wereld van Coucou Chloé, waar slinky, supine beats zij aan zij zitten met trouwjurken en bloemboeketten, en verbijsterende, futuristische geluiden uit hun verband worden gerukt door momenten van schokkende lyrische intensiteit. Haar nieuwe EP “One” is opnieuw een grote sprong voorwaarts voor de veelgeprezen artiest en producer, een Sphinx-achtig spel van sonisch verstoppertje spelen dat evenveel verbergt als onthult. Van de pure opwinding en ontlading van “WIZZ” naar de ongebreidelde woede en frustratie van “FREEZE”, synthetiseert het Chloe’s dagboekteksten in beukende club anthems. Op “ZERO FIVE STARS” gaat Chloe ondertussen nog dieper, waarbij ze diepten van twijfel en zelfhaat aanboort als nooit tevoren – stel je een nog meer verscheurende vroege PJ Harvey voor en je komt enigszins in de buurt. 

Malibu

De Franse elektronische muzikant Malibu treedt op 8 april 2023 om 17:00 op in Amare in Den Haag. 

Kalmerende, roerende en etherische muziek komt samen in de sublieme composities van Malibu, een elektronische muzikante wiens enigmatische, spaarzame output onmiddellijk met verrukte kritieken werd ontvangen. Held, haar bijdrage aan het invloedrijke nu-ambient PAN compilatiealbum Mono No Aware (2017), was een verleidelijke instap in de muzikale gevoeligheden van Malibu: zachte lagen galm, glanzende melodische akkoordprogressies en aanzwellende ambient neuriën. Haar debuut EP One Life (2019) werd samengesteld door muzikante Julianna Barwick op het label Joyful Noise. Samen met opvolger Palaces of Pity (2022) onthullen ze de prachtige diepte in het hart van Malibu’s werk, dat de beste aspecten van trance, new age en ambient combineert en deze elementen tot een persoonlijk en verbijsterend nieuw geheel maakt. 

Freeka Tet

De Franse digitale kunstenaar Freeka Tet treedt met Amnesia Scanner op 8 april 2023 om 13:15 op in het Paard in Den Haag. 

Na een reeks experimentele en innovatieve optredens heeft Amnesia Scanner de handen ineengeslagen met de in New York City gevestigde digitale kunstenaar Freeka Tet voor snaptrance.webcam, dat voortkomt uit hun Unplugged performance, door de artiesten omschreven als een “album dat nooit zal worden uitgebracht”, maar alleen kan worden gehoord en ervaren tijdens live optredens – online gestreamd of in het echt meegemaakt. Unplugged, gericht op thema’s als isolement en overleven, ging in 2021 in première als een livestream die gedurende drie opeenvolgende dagen werd uitgezonden vanuit een geheime boslocatie. Voor Rewire 2023 bewerkten Amnesia Scanner & Freeka Tet het werk voor de site-specific performance van snaptrance.webcam in Den Haag, met een op maat gemaakt podium en visueel ontwerp. 

Stephan Crasneanscki alias Soundwalk Collective 

De Franse geluidskunstenaar Stephan Crasneanscki, oprichter van Soundwalk Collective, gaat op 9 april 2023 om 15:00 uur in conversatie met Patti Smith in de Nieuwe Kerk in Den Haag. 

De oprichter van Soundwalk Collective, Stephan Crasneanscki, heeft afgelegen plaatsen over de hele wereld verkend om uitgebreid op te nemen en te verzamelen om een sonische grammatica vast te stellen die wordt geschraagd door instrumentale experimentele composities. Dit alles om een muzikale ruimte te creëren waarin Patti Smith haar eigen poëzie en stem kan laten horen. Deze voortdurende resonantie tussen de kunstenaars wordt uitgebreid door talrijke studio-opnames en experimenten. Na hun eerste voorstelling van Perfect Vision in Centre Pompidou, bevat deze nieuwe show visuals van filmmaker Pedro Maia, en wordt uitgevoerd door Stephan Crasneanscki en Simone Merli van Soundwalk Collective, Patti Smith, Diego Espinosa Cruz Gonzalez, Lucy Railton en Nicolas Becker. 

Pierce Warnecke 

De Amerikaanse digitale kunstenaar gevestigd in Frankrijk Pierce Warnecke treedt op 9 april om 16:15 op met Matthew Biderman in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. 

Na hun live A/V performance van Somnifacient Signals tijdens de online editie van 2021, keren Pierce Warnecke & Matthew Biederman terug naar Rewire voor een andere samenwerking waarbij ze visuele datasets gebruiken voor realtime audio en video speculatieve cartografie. Het middelpunt van Spillover is een bergketen in het noorden van Portugal die vernietigd zal worden om een voorgestelde lithiummijn mogelijk te maken. Slechts een paar kilometer stroomafwaarts ligt de Alto Rabagão Dam, een van de belangrijkste drinkwaterbronnen van Noord-Portugal. Toevallig zouden twee historische kleine dorpen aan weerszijden van de voorgestelde bergachtige mijnbouwlocatie elkaar voor het eerst kunnen zien als deze drastische verandering van het landschap doorgaat. Door het gebruik van fotogrammetrie vanuit de lucht en vanaf het land hebben Warnecke & Biederman een manier gevonden om het voorgestelde landschapsproject te visualiseren en sonificeren, als een metafoor voor een systematische verschuiving en een punt van reflectie voor onze relatie met milieuontginning. Als zodanig dient de audiovisuele performance als metafoor voor een systemische verschuiving in onze relatie tot het milieu – in plaats van een compositie op te leggen, wordt het landschap zelf het instrument. 

Over

Opgericht in 2011, Rewire is een jaarlijks internationaal festival van progressieve en vernieuwende muziek in Den Haag, Nederland. Het festival presenteert een breed programma met aandacht voor hedendaagse elektronische muziek, neo-klassiek, nieuwe jazz, experimentele pop, geluidskunst en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. 

Partners

  • In het kader van: Rewire
  • Locatie: Den Haag
  • Data: 6 t/m 9 april 2023