Passage(s) #2: een gesprek met Simone Atangana Bekono en Alain Mabanckou  

Podcast #2 van het Institut français NL, met schrijfer Alain Mabanckou, op bezoek in Nederland voor The State of European Literature in Amsterdam 2023, en schrijver Simone Atangana Bekono.

Het Institut français NL nodigt je uit om een nieuwe aflevering van zijn podcast Passage(s) te ontdekken. Een gesprek tussen schrijfer Alain Mabanckou (Frankrijk/Republiek Congo), op bezoek in Nederland voor The State of European Literature in Amsterdam 2023, en schrijver Simone Atangana Bekono (Nederland) over de vertegenwoordiging van schrijvers van Afrikaanse afkomst in Europa. 

Alain Mabanckou

Alain Mabanckou is een Frans-Congolese auteur, romanschrijver, essayist en dichter, wiens werken in bijna 20 talen zijn vertaald. Daarnaast is hij docent Francofone literatuur aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), en ontving hij de Prix Renaudot voor zijn roman Mémoires de porc-épic (2006). Hij is tevens twee keer genomineerd voor de International Booker Prize, voor zijn gehele oeuvre in 2015 en vervolgens voor zijn roman Petit Piment (2015) in 2017. De colleges die hij gaf aan het Collège de France, waar hij tijdens het academisch jaar 2015-2016 voorzitter was van de Création artistique, zijn verzameld onder de titel Acht lessen over Afrika (Huit leçons sur l’Afrique). Alain Mabanckou is geboren en getogen in Pointe-Noire, de Democratische Republiek Congo, en zal tijdens zijn lezing verbanden leggen tussen Afrika en Europa, de rol van koloniaal erfgoed bespreken en de kracht van literaire verbeelding aanhalen.  

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Met haar debuutroman Confrontaties won zij de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en de Anton Wachterprijs, en stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en De Bronzen Uil. De vertaalrechten zijn onder andere verkocht aan Amerika, Engeland en Duitsland. 

Over

De nieuwe podcast van het Institut français NL –een vrije, ongemodereerde uitwisseling tussen een Franse kunstenaar op bezoek in Nederland en een Nederlandse persoonlijkheid, over thema’s die hen na aan het hart liggen.  

Afbeeldingen: Simone Atangana Bekono par Bianca Sistermans
Alain Mabanckou par Shevaun Williams