Villa van Eyck: Jeanne Berbinau Aubry, artist in residence 2022-2023

De Nederlands-Franse jury van de Villa van Eyck, ingesteld door het Institut français NL en de Jan van Eyck Academie, heeft Jeanne Berbinau Aubry verkozen tot tweede artist in residence van de Villa van Eyck.

Jeanne Berbinau Aubry begint haar verblijf in Maastricht in november 2022 en gaat samenwerken met een groep internationale kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en curatoren, terwijl ze gebruik zal maken van de laboratoria, onderzoeksafdelingen en ateliers op de Jan van Eyck Academie om haar project verder te conceptualiseren en te realiseren.

Biografie

Jeanne Berbinau Aubry’s werk onderzoekt natuurlijke, chemische en mechanische fenomenen. Sinds haar afstuderen aan de Villa Arson (Nice, FR) in de beeldende kunst in 2015, ontwikkelt ze een experimentele beeldhouw- en installatiepraktijk waarin de studie van de materie en zijn mogelijke vervorming een fundamentele plaats inneemt. Ze was lid van de artist-run-space La Station gevestigd in een voormalig slachthuis in Nice, ze nam deel aan verschillende tentoonstellingsprojecten, voornamelijk in Frankrijk. Daarnaast nam ze deel aan residentieprogramma’s, zoals in de Himalaya in India (2015), in de Villa Medici in Rome (2016), of aan de Cité Internationale des Arts in Parijs (2019).

Sinds 2015 werd haar onderzoek gesteund door instellingen als de Bernard Venet Foundation, de Université Côte d’Azur, de Fiminco Foundation en de Région Île-de-France. Haar werk is tentoongesteld in kunstcentra en galeries zoals het Centre National d’Art Contemporain de la Villa Arson (Nice, FR), Le Point Commun (Annecy, FR), Galleria Doris Ghetta (Ortisei, IT), la Friche de la Belle de Mai (Marseille, FR), le Salon de Montrouge, la Galerie Bubenberg, en l’Espace Topographie de l’Art (Parijs, FR).

Portret van Jeanne Berbinau Aubry © Gael Charbau

Over

De Villa van Eyck is een artistieke residentie aangeboden door het Institut français des Pays-Bas en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, die openstaat voor kunstenaars uit Frankrijk die oorspronkelijk onderzoek willen ontwikkelen.

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL; Jan van Eyck Academie
  • Met steun van: La Fabrique des résidences van Institut français in Parijs
  • Beeld: Le plus court chemin, Jeanne Berbinau Aubry, 2021, © Lia Giraud