Café des sciences : Over aroma’s en kunstmatig reukvermogen

Het thema van de avond is Reukzin en smaak. Met twee presentaties (en wat zintuigelijke tests, bereid je je reukontvangers voor!). Voor de gelegenheid hebben we de eer om de winnares van de Descartes-Huygensprijs 2020, Halima Mouhib, te ontvangen.

Presentatie

• Het onderwerp van de eerste presentatie, door Guillaume Desclaux, is “De maillardreactie en de aromavorming bij het bakken van vlees”.

• Het onderwerp van de tweede presentatie en tevens de hoofdpresentatie, door Halima Mouhib, is “Voor een kunstmatig reukvermogen”.

Over

Aan de hand van onze serie wetenschapscafés laten we aan een geïnteresseerd publiek verschillende wetenschappelijke projecten zien die deel uitmaken van Frans-Nederlandse uitwisselingen in verschillende domeinen. De cafés zijn een mooie kans om onderzoekers die de banden tussen onze twee landen verstevigen, te ontmoeten en met hen ideeën uit te wisselen.

Programma

  • 19.00u: Ontvangst van de deelnemers bij de Alliance Française in Den Haag.
  • 19.30u: introductie en samenvatting van de activiteiten van de stichting Francosciences Pays-Bas
  • 19.45u: Presentaties: “De maillardreactie en de aromavorming bij het bakken van vlees” en “Voor een kunstmatig reukvermogen”
  • 21.00u: Borrel

Sprekers

Guillaume Desclaux is onderzoeks- en ontwikkelingsmanager in de voedingsindustrie, hoofd van de afdeling smaak- en aromatoepassingen bij het Foods innovation center van Unilever (Wageningen). Hij is gepromoveerd op de kinetiek van de maillardreactie aan de Universiteit van Reading (Verenigd Koninkrijk). Vervolgens zette hij zijn carrière in Nederland voort. Hij woont hier al sinds 2006 en verricht al bijna 10 jaar aromawetenschappelijk onderzoek (zoals organische chemie en analyses), door aan een groot aantal wetenschappelijke congressen en samenwerkingen met verschillende universiteiten deel te nemen. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor het toepassingsgedeelte. Hij is vooral geïnteresseerd in het opzetten van externe samenwerkingen binnen zijn domein tussen Unilever en de Wageningen University & Research (en de Foods valley) en de onderzoekssamenwerkingen met andere bedrijven, door een open innovatie te ontwikkelen die kan leiden tot gezamenlijke octrooien. Daarnaast vertegenwoordigt hij de Fransen in Nederland als consulair raadslid. Ook is hij medeoprichter van de Stichting Francosciences Pays-Bas waarvan hij ook vice-voorzitter is.

Halima Mouhib promoveerde in 2012 aan de RWTH Aken (RWTH Aachen) in Duitsland onder begeleiding van prof. dr. Wolfgang Stahl. Haar proefschrift ging over de karakterisering van geurstoffen in de gasfase door het gebruik van microgolfspectroscopie met hoge resolutie en kwantumchemische berekeningen. Na haar doctoraat oriënteerde zij zich op het domein van de moleculaire dynamica en de numerieke biofysica (Forscschungszentrum Jülich, Vrije Universiteit Amsterdam). Vervolgen ging ze in september 2016 aan de slag als docente aan de Marne-campus van de Université Gustave Eiffel. Sinds haar habilitatie met de titel “Understanding molecular interactions in olfactory research” in 2019, bestudeert ze vooral de moleculaire mechanismes en de onderliggende interacties die ten grondslag liggen aan reukvermogen met behulp van numerieke methodes. Ze is de Franse winnares van de Descartes-Huygensprijs 2022 en erelid van het Insitut Universitaire de France (IUF).

Partners

  • Georganiseerd door: Francosciences
  • In samenwerking met: IFNL