Boek-LAB #1: de selectie van oktober van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn

Ons boek-LAB #1 biedt u de mogelijkheid om de selectie van oktober van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Elke maand geven de Instituts français in Nederland, Engeland en Duitsland u leesadvies van prestigieuze boekwinkels die zich inzetten voor de verspreiding van francofone literatuur in drie grote Europese hoofdsteden: Librairie La page (Londen), Le Temps Retrouvé (Amsterdam) en Zadig Buchhandlung (Berlijn).

Enfant de salaud
Sorj Chalandon

Op 18 mei 2020 opent Sorj Chalandon het dossier van zijn vader dat werd bewaard in het Departementale Archief van het Noorden en eindelijk is vrijgegeven. Hij ontdekt het onwaarschijnlijke en ongelofelijke verhaal van een man. In Profession du père heeft Sorj Chalandon een gewelddadige man omschreven die lijdt aan waanideeën, een afschrikwekkend, maar fascinerend, personage. In Enfant de salaud wordt fictie verpulverd door realiteit. Op ingenieuze en overtuigende wijze, vermengt zijn persoonlijke verhaal met het grote verhaal, en in het bijzonder het proces van Klaus Barbie, waar Sorj Chalandon destijds zelf verslag over uitbracht voor zijn krant. We volgen het ongelofelijke proces van deze man op de voet, jaar na jaar. Enfant de salaud is een heroïsch verhaal en mag niet gemist worden dit literaire jaar.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

La fille qu’on appelle
Tanguy Viel

Voormalig boxer Max Le Corre is vaste chauffeur voor de burgemeester van de stad. In alle onschuld vraagt Max aan de burgemeester of hij een woning kan vinden voor zijn dochter Laura, die heeft besloten om weer bij hem te gaan wonen. De burgemeester gaat akkoord en neemt het besluit om zich over haar te ontfermen… Tanguy Viel levert ons een prachtige, psychologische, sociaal kritische en duistere roman. Het verhaal begint met de stem van Laura, op het politiebureau. De lezer voelt zich bekneld en heeft de indruk niet meer terug te kunnen. Het boek ontwikkelt zich tot een meeslepend, soms grappig en afschrikwekkend verhaal. Met zijn precieze, wijze, sobere, maar rechtvaardige stijl omschrijft de verteller de machtsmechanismen die de drijfweer vormen achter een wereld van geld en cynisme. Een meesterlijke manier om het onderwerp ‘consent’ aan te kaarten.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Aux amours
Loïc Demey

Aux amours is een ode aan de Grote Liefde, dus aan grote geliefden, die we meerdere keren in ons leven kunnen tegenkomen, maar die bovenal elke keer uniek zijn. De tekst is geschreven als een passievolle ademstoot, door een auteur die al drie fantastische poëziebundels heeft gepubliceerd bij Cheyne. Hij neemt ons mee in zijn liefdesverklaring, door ons met hem verliefd te laten worden. Zo ontdekt de lezer dat ondanks de universaliteit van emoties de zekerheid bestaat dat liefde ons altijd zal blijven heruitvinden.

Isabelle Lemarchand
Librairie La Page (Londen)

Toucher le vertige
Arthur Lochmann

Arthus Lochmann, filosoof en timmerman, wist twee jaar geleden onze nieuwsgierigheid te wekken en ons te fascineren met zijn roman La vie solide, la charpente comme éthique du faire. Zijn invalshoek, de filosofie, brengt hem wederom bij de wens om het lichaam en de materie voor ons toegankelijker te maken: dit verhaal, over de beklimming van de Mont Blanc, biedt de lezer de mogelijkheid om de filosofie van Kant, Sartre en Descartes te herontdekken onder de zon op besneeuwde bergtoppen.

Isabelle Lemarchand
Librairie La Page (Londen)

Rabalaïre
Alain Guiraudie

Alain Guiraudie is een geëngageerde en atypische regisseur. Hij levert ons dit jaar een buitengewoon boek, vol snelle avonturen die de lezer onafgebroken blijven boeien. We lezen over de razernij van Jacques, een werkloze geobsedeerd door fietsen, en zijn onwaarschijnlijke reis tussen Clermont-Ferrand, de bergen van de Auvergne en Aveyron, een vlucht in een Frankrijk onder de terreur van de eenzaamheid. Rabalaïre is een titel verwijzend naar Rabelais en wordt in het Occitaans gebruikt om een persoon te omschrijven die alleen is en nooit thuis. Een verkeerd type wat de hoofdpersoon van dit sociaal geëngageerde en politieke verhaal belichaamt, met veel hartstocht, totdat hij zich laat verleiden door de criminaliteit. Met als ingrediënten: een heilige drank waar iedereen naar verlangt, een gay-club genaamd la Gaule, voortvluchtige jihadisten die proberen te liften en een levendig hommage aan kinderstripboeken. Rabalaïre is een moderne roman voor een scherp publiek dat bekroond zou moeten worden.

Patrick Suel
Zadig Buchhandlung (Berlijn)

Plasmas
Céline Minard

In Plasmas neemt Cécile Minard ons mee in een meerstemmig verhaal over de verre toekomst, waarin de mensheid een metamorfose is ondergaan. Realiteit en virtualiteit vermengen zich met grootsheid in deze bijzondere verzameling van verhalen waarin een ontelbare reeks van fabelachtige dieren zich kruisen (waaronder verbeterde paarden, een erg prominente luiaard?, een drachon, een octopus) en zelfs enkelvoudige wezens (verbonden trapezeacrobaten, een ijstijdspecialist, een Kuïn, en andere buitengewone personages). Bondig, zorgwekkend, soms grappig, deze verhalen markeren een poëzie van grote schoonheid dat een wetenschappelijke precisie uitstraalt. Een precies uitgedacht verhaal voor een boek dat zeer vermakelijk is om te lezen.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlijn)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlijn

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Partners

  • Aangeboden door: Institut français des Pays-Bas; Institut français d’Allemagne; Institut français du Royaume-Uni